Mijn strijd tegen pigmentvlekken - op bezoek bij de Velthuis kliniek

Sinds een paar jaar heb ik op mijn gezicht een aantal hardnekkige pigmentvlekken. Ze concentreren zich op mijn wangen en in de buurt van mijn wenkbrauwen. Natuurlijk heb ik al enorm veel producten getest die pigmentvlekken zouden moeten verminderen, maar telkens met vrijwel geen effect. Tijd om eens verder op onderzoek uit te gaan, iets wat ik maandag deed bij de Velthuis Kliniek waar ik een afspraak had met huidtherapeute Annelijn van Ierland.
Annelijn heeft mij in het eerste consult vertelt wat de verschillende mogelijkheden zijn om pigmentvlekken te behandelen, de behandeling is uiteraard afhankelijk van de soort pigmentvlekken. Om erachter te komen wat voor soort pigmentvlekken ik heb en (nog belangrijker) hoe diep ze in de huid liggen, heeft Annelijn foto's gemaakt met de VISIA. Deze "fotostudio" is speciaal voor het maken van zeer gedetaileerde foto's van het gezicht, waarbij tevens een analyse wordt gemaakt van de huid. Toevallig had ik er vorige week bij het onderzoekscentrum van Boots ook al kennis mee gemaakt, nu mocht ik er dan echt serieus mee aan de slag.
Annelijn verwijderde eerst mijn make-up en maakte de huid goed schoon, voordat ze drie foto's van mijn gezicht maakte (van de voorkant en beide zijkanten). Na een paar minuten wachten komen de resultaten dan tevoorschijn, dat gaat razendsnel.
de VISIA bij Boots
De uitkomst van het onderzoek
Goed nieuws, de conditie van mijn huid is behoorlijk goed voor iemand van mijn leeftijd. In vergelijking met mijn leeftijdsgenoten heb ik vrijwel geen rimpels (zeg maar dat ik een 9,7 als cijfer) en ook mijn huidstructuur was erg goed, zo zie je maar weer dat het echt wel nut heeft om de huid goed te verzorgen, ook al heeft dit ook te maken met erfelijkheid.
Ook qua zonneschade viel het mee, zeker na de zomer, maar er zijn toch nog wel wat plekjes te zien op mijn huid, nog beter smeren dus! Maar inderdaad...de zichtbare pigmentvlekken op mijn huid, steken op de onderstaande VISIA foto behoorlijk af, zie je ze zitten op mijn wangen en boven mijn wenkbrauwen? Deze pigmentvlekken zitten bij mij vrij diep in de huid, in de diepere huidlagen, maar ook wat oppervlakkiger in de huid. Hoe de vlekken zijn ontstaan is niet helemaal duidelijk? Je noemt dit melasma, een goedaardige "aandoening" die het pigmentsysteem in mijn huid verstoord, dat kan komen door zonneschade, maar kan ook het gevolg zijn van hormonen (zwangerschap, pilgebruik) of een reactie op medicijnen. Maar het kan ook een erfelijke kwestie zijn, dan kun je er eigenlijk niets aan doen dat de vlekken ontstaan. Gelukkig is er wel iets tegen te doen, Annelijn heeft een behandelplan opgesteld.

niet schrikken hoor, dit is natuurlijk een analyse van mijn huid, de donkere vlekjes zijn zichtbare pigmentvlekken, des te donkerder ze zijn, des te dieper ze in de huid liggen
Het behandelplan
Wat gaan we hier tegen doen? Want ik wil eigenlijk toch wel af van die vervelende vlekken! Een behandeling met laser en/of licht is in mijn geval niet mogelijk, omdat de pigmentstoornissen te diep in de huid zitten, daar komen de stralen helemaal niet. Maar er is nog een andere oplossing, een behandeling met medicijnen, om precies te zijn hydroquinone. Dit is een geneesmiddel, dat alleen kan worden voorgeschreven door een arts en een bewezen, gunstige werking heeft op verkleuringen in de huid. Dat middel ga ik nu gebruiken, in combinatie met vitamine A creme, die de huid moet verbeteren. Ook deze creme moet worden voorgeschreven door een arts, je kunt deze dus niet zomaar kopen in een winkel. Ik heb hier al eerder veel goed over gehoord, maar ik heb er tot op heden zelf nog geen ervaring mee, dat gaat nu veranderen en natuurlijk hou ik jullie op de hoogte. Oh ja, de hydroquinone wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekering, de vitamine A zuur creme wel.
Gelukkig is er echt wel iets te doen tegen de pigmentvlekken, maar ik moet er wel op rekenen dat ik hier altijd gevoelig voor blijf. Dat betekent dat ik mijn huid echt goed tegen de zon moet blijven beschermen, ik mag echt geen dag overslaan! Gelukkig gaan we de herfst in, dat scheelt!

Dit stukje kwam ik nog tegen op de blog van Jetske Ultee:

Hydroquinone?
Hydroquinone 'depigmenteert' de huid waardoor de aanwezige pigmentvlekken minder zichtbaar worden. Er wordt minder pigment aangemaakt. Dit is mogelijk doordat de omzetting van tyrosine naar melanine wordt afgeremd. Een technisch verhaal; ik zal het kort proberen uit te leggen: Pigment of melanine is een bruine kleurstof die door de huid wordt aanmaakt. Dit melanine zorgt er ook voor dat de huid haar bruine kleur krijgt. Als melanine gelijkmatig geproduceerd wordt krijg je een egaal bruine kleur. Wordt dit proces verstoord bv door hormonen, wondjes of acne dan ontstaan er pigmentvlekken. Hydroquinone onderdrukt de productie van melanine. De huid krijgt dus niet de kans om een bruine kleur aan te maken en plaatsen waar het proces verstoord is te benadrukken. Het bleekt de huid dus niet maar voorkomt het ontstaan van pigmentvlekken (Zoe Draelos, Cosmeceuticals).

Bron : de blog van Jetske Ultee 
mijn huid een paar uren na de peeling
Naast de twee medicijnen die ik heb voorgeschreven gekregen, heeft Annelijn mij ook een peeling gegeven met 40 % glycolzuur. Dit is een vloeistof die op de schone huid wordt aangebracht, waarna deze even moet inwerken. Na een paar minuten werd er een neutraliserende vloeistof over de peeling aangebracht, waarna de exfoliërende werking stopt. Ik heb vrijwel geen last gehad na de peeling, mijn huid werd niet rood en ik kon direct daarna weer creme en make-up dragen. Het resultaat van de peeling was echt ongeloofelijk, mijn huid zag er zo goed uit, ik voel een nieuwe verslaving opkomen! Haha...Annelijn ziet mij over een paar weken zeker weer terug, maar eerst maar eens aan de slag met de hydroquinone en vitamine A creme. Ik hou jullie op de hoogte!

De kosten voor een consult bij een huidtherapeute zijn EUR 30,00, maar die worden in mindering gebracht indien je een behandeling ondergaat. Een peeling met glycolzuur kost EUR 75,00 per behandeling, er worden bij de Velthuis Kliniek ook abonnementen aangeboden, dan ben je wat goedkoper uit. Je kunt eens per 2 a 3 weken een peeling ondergaan, uiteraard afhankelijk van jouw huidconditie. Voor meer informatie ga je naar de website van de Velthuis Kliniek : www.velthuiskliniek.nl daar kun je ook terecht voor het maken van een afspraak met een huidtherapeute.

Over een maandje zal ik weer een update plaatsen, misschien zelfs wel met nieuws foto's van de VISIA, maar misschien moeten we daar nog iets langer mee wachten. Ik ga jullie in elk geval meer vertellen over mijn ervaringen met hydroquinone en vitamine A creme. Weg met die vervelende pigmentvlekken!GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Zonnebrand die de hele dag beschermt, kan dat eigenlijk wel? - door Dr. Jetske Ultee
 • Mijn favoriete producten tegen Keratosis Pilaris
 • Olaz Total Effects dagcreme + serum duo met indrukwekkende ingrediënten

REACTIES

Je moet ingelogd zijn om te reageren! Klik hier om in te loggen.
Yasmine K.
4 jaar geleden

Wat een mooie kleur lipstick!! Weet je toevallig nog welke je hier draagt..?

onbekend
5 jaar geleden

Hoi Debbie, het viel mij al op dat je huid er anders uit zag dan een tijdje geleden. Ik zelf heb een jaar lang vit. A creme en hydroquinone gebruikt. ( samen met een Obagi Nu Derm lijn) Het werkt echt, je moet er even doorheen..ik ging de eerste tijd enorm vervellen maar mijn sproeten verdwenen echt. En kreeg er een prachtige huid voor terug. nu ik ermee gestopt ben, zijn mijn sproeten gewoon weer terug. Ik heb die sproetjes al van jongs af aan, ( Ierse moeder) maar sommige worden nu groter naarmate ik ouder wordt..Maar ik denk dat echte pigmentvlekken, zeker als je ze nooit gehad heb, heel "storend" kunnen zijn. Ik kreeg toendertijd ook veel negatieve reacties uit allerlei hoeken, dat Hydroquinine nu verboden is en nog veel meer indianenverhalen gingen er rond, maar onder een goede begeleiding is er wat mij betreft niets aan de hand ...ik heb nog een tube Vit. A liggen en een tube hydroquinon, ( via de apotheek gekregen)..zou jij een keer aan Annelijn willen vragen wat zij van al die verhalen vindt? Ik wil het deze winter toch weer gaan gebruiken. Want wat mij betreft was dit vooralsnog het enige dat gewoon echt werkte. ik gebruikte ook een Vit C serum 10% erbij. Het klopt wat Nicolette zegt, je huid wordt dunner, maar aan de andere kant in zijn geheel weer steviger en fijne lijntjes verdwijnen ook nog. Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen!

onbekend
5 jaar geleden

Ik ben erg benieuwd naar het resultaat! Ik heb al een aantal glycolpeelingen ondergaan. Mijn huid ziet er dan weer heel mooi uitEn bescherm mijn huid steeds goed tegen de zon met de zonnebrandcreme van Jetske Ultee. Maar ... helaaas na de zomer komer de pigmentvlekken weer terug, ook op andere plekken.

Na het gebruik van vitamine Azuur wordt de huid toch wat dunner , dan moet je ze nog beter beschermen tegen de zon! Kun je een product met veel vitamine C adviseren?

Groetjes, Nicolette

onbekend
5 jaar geleden

Is het serum van Collistar daar ook goed voor? Met vit. A C en E? Of is die daar niet actief genoeg voor? Ik gebruik nu AHA creme savonds maar zou overdag er best een serum bij kunnen gebruiken. Leuk dat je ons op de hoogte houd!

onbekend
5 jaar geleden

@Danielle : Dank je, ik weet zeker dat vitamine C kan helpen, maar mijn pigmentvlekken zijn daar echt te hardnekkig voor en zitten te diep in de huid, daar kan vitamine C echt niet bijkomen volgens de huidtherapeute (en die werkt ook samen met Jetske bij de Velthuiskliniek). Vitamine C is wel goed voor de oppervlakkige pigmentvlekjes die ik ook heb, zeker een reden om een product te gaan gebruiken dat meer vitamine C bevat. Die van Kiehl's ken ik al, misschien maar weer eens in huis halen al heb ik nu ook iets met 20 % vitamine C, Ik hou jullie zeker op de hoogte!

onbekend
5 jaar geleden

Hoi lieve Debbie!

Heb je ook de onderzoeken van Jetske Ultee gevonden over hydroquinone vs vitamine C? Dan zie je dat vitamine C veel minder irriterend werkt dan hydroquinone en vrijwel dezelfde resultaten boekt op lange termijn.

Zie http://jetskeultee.nl/melasma-ascorbic-acid-versus-hydroquinone/obj7777422

Vitamine C werkt vanaf een concentratie vanaf zo'n 5%.

Het Khiels line reducing serum zit 10,5% vitamine C in en het Hannah opulence serum zelfs 20%. Ikzelf heb ook melasma gekregen tijdens mijn zwangerschappen, en ik moet zeggen dat de vitamine C echt helpt al is het gestaag!

Ik ben zeer benieuwd naar je strijd tegen de melasma, ik wil er ook vanaf

onbekend
5 jaar geleden

@Nynke : ik heb echt een miniem laagje minerale make-up op, vrijwel onzichtbaar op de foto, het effect was echt geweldig!

onbekend
5 jaar geleden

Ik doe ieder jaar een paar keer een fruitzuur peeling omdat ik acne heb door de b12 injecties (na iedere prik komen er weer pukkels dus ik blijf bezig) Maar weet niet hoeveel% dat is. Mijn huid knapt er wel altijd heel erg van op! Bij jou is het verschil ook heel duidelijk te zien. Je huid ziet er prachtig uit op de laatste foto (al heb je daar ook make-up op maar toch..)

onbekend
5 jaar geleden

Groot verschil, maar net als bij microdermabrasie heb je vast een hele kuur nodig en andere huidverzorging? Kan het na een jaar weer terugkomen?

Ik blijk zowaar op een paar plekjes couperose te hebben, binnenkort wordt dat ook aangepakt.

onbekend
5 jaar geleden

Jeetje die foto... Wat kan je de verkleuringen dan goed zien zeg! Ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat!

onbekend
5 jaar geleden

Ben heel benieuwd naar de behandelingen. Heb zelf nog geen last van pigmentvlekken

onbekend
5 jaar geleden

Wauw! Duur maar wel heel doeltreffend! Ziet er heel goed uit!

Beautydeals

Editors’s choice
 • vdo

  Mijn beauty favorieten Oktober 2017 met Estée Lauder, Benefit, Armani & Charlotte Tilbury

 • vdo

  Adventskalender unboxing 2017 - Kiehl's Seasons givings - voor mannen & vrouwen geschikt

 • vdo

  Adventskalender unboxing 2017 - Clarins Precious Holidays (met een waarde van meer dan 150 euro!!!)