Zonnebrand die de hele dag beschermt, kan dat eigenlijk wel? - door Dr. Jetske Ultee

Een zonnebrand die je maar één keer per dag hoeft aan te brengen en toch de hele dag beschermt, dat klinkt als een geweldige oplossing. Er zijn merken die dit beloven, maar ik heb er altijd mijn twijfels bij gehad. Waarom zouden andere merken anders adviseren om na zo'n twee uur opnieuw te smeren? Ik heb de vraag voorgelegd aan de kenner op dit gebied, Dr. Jetske Ultee, en zij had absoluut antwoord op de vraag : zonnebrand die de hele dag beschermt, kan dat eigenlijk wel?

Merken als P20 en Vision kun je gewoon bij de drogist vinden en beloven "all day sun protection" zoals Vision of "once a day sun protection" zoals P20. Ik heb beide producten gekocht en de informatie met Jetske gedeeld, natuurlijk was zij vooral geïnteresseerd in de ingrediëntenlijst. Over de ingrediënten heeft ze heel wat te vertellen, maar ik vind vooral het deel over de UVB vs UVA bescherming erg interessant. Lees vooral even verder....

Hele dag bescherming? Onmogelijk!

In Europa mag er niet meer geclaimd worden dat een zonproduct gedurende de hele dag bescherming geeft. Dat kan namelijk niet; de mate van bescherming is buiten de formulering van een product zeer afhankelijk van je huid en van je bezigheden. Dat fabrikanten dat ook wel weten is terug te vinden op de websites van dergelijke producten (in hele kleine lettertjes). Door een chemische zonfilter in hele kleine deeltjes te knippen zodat deze dieper in de huid dringt ontstaat misschien wel een iets langere werking, maar ook een hogere kans op opname door het lichaam en huidproblemen. Deze techniek wordt nog al eens toegepast bij chemische filters die toch al niet een al te best veiligheidsprofiel hebben! Soms wordt er bij dergelijke producten ook gebruik gemaakt van bestanddelen die zorgen dat de crème beter op de huid “plakt” (zodat het langer blijft zitten). Sommige van deze ingrediënten kunnen huidirritatie veroorzaken.

Het allerbelangrijkste wat je moet weten is dat een langdurige werking van de UVB filter (dat is de factor op de verpakking) niets zegt over de werking van de UVA filter. Sterker nog, in een aantal van die zogenaamde “all-day” producten is de UVA bescherming zeer matig. Een Europees product moet in ieder geval met 1/3 van de UVB bescherming tegen UVA beschermen, maar mijn ervaring is dat veel producten dat maar net halen. Een gevaarlijke situatie want je denkt dus goed beschermd te zijn, maar dat is eigenlijk niet zo. UVA stralen dringen dieper door in de huid dan UVB stralen en zijn zeer schadelijk. Je verbrandt er niet door en wordt dus ook niet door je huid gewaarschuwd! Ga er dus echt nooit van uit dat jouw zonnebrand na 2 uur nog maximaal beschermt. En zelfs maximale bescherming betekent niet dat je voor 100% beschermd wordt tegen zowel UVA als UVB; dat kunnen zonfilters eenvoudigweg niet!!!

Vision

In het product van Vision is Oxybenzone gebruikt. Deze zonfilter staat op mijn lijstje van filters die je beter kunt vermijden (je vindt dit lijstje hier). Deze filter wordt nog in veel Amerikaanse producten gebruikt omdat ze daar achter lopen met de goedkeuring van nieuwe en veilige zonfilters en dus weinig keus hebben. In Europa zijn er gelukkig meer dan genoeg veilige alternatieven. Oxybenzone is in dit product gecombineerd met Avobenzone (voor de UVA bescherming). Ook is er aan dit product Ethylhexyl methoxycinnamate of Octinoxate toegevoegd. Deze combinatie (Avobenzone + Octinoxate) is berucht om zijn instabiliteit; bij blootstelling aan zonlicht gaat de bescherming snel achteruit. Dit merk je niet, immers, door UVA blootstelling verbrand je niet maar UVA straling is wel zeer schadelijk. Als ik de samenstelling van dit product zie is de verhouding UVA / UVB bescherming ook minimaal, waarschijnlijk net 1/3. Je bent dus zeker niet de hele dag beschermt tegen UVA straling! Ook van Homosalate en Ethylhexyl salicylate is bekend dat ze door de zon afgebroken kunnen worden. Volgens de website van Vision is er bij deze zonnebrand de “lysozome” techniek gebruikt, dat wil zeggen dat de zonnebrandfilters (welke is onduidelijk) in kleine deeltjes geknipt zijn. Daarmee dringen ze dieper in de huid door, dit is gezien het feit dat de veiligheid van enkele van de gebruikte filters ter discussie staat niet erg gewenst. Zeker niet bij kleine kinderen! Overigens wordt in recente onderzoeken het gebruik van oxybenzone bij kinderen afgeraden. Om al deze redenen zou ik dit product dan ook niet adviseren.

Vision All day sun prorection SPF 30 EUR 13,99 (tube 100 ml)P20

Nog niet zo lang geleden was de gebruikte zonfilter in P20 PABA. Een ingrediënt dat eigenlijk niet meer in zonnebrandcrèmes toegepast wordt omdat het heel veel huidproblemen veroorzaakt. De nieuwe formulering van het product bevat gelukkig geen PABA meer en ook geen oxybenzone, maar helaas toch ook de wat ongelukkige combinatie van Octinoxate en Avobenzone. En net als bij Vision is Homosalate ook niet erg zonbestendig. Gelukkig is er aan dit product ook Uvinul A plus en Uvasorb toegevoegd, dit zijn goede en stabiele UVA beschermers. Helemaal bovenaan de lijst staat alcohol denat, er zit in dit product dus heel veel alcohol. Dit is niet zo fijn voor je huid, zeker niet in de zon. En hou dus rekening met het feit dat de UVA bescherming vermoedelijk nog een heel stuk lager ligt dan de SPF 30 die er op de flacon staat. Ook met dit product ben je dus zeker niet de hele dag beschermd tegen de zon.

P20 Once a day sun protection SPF 30 EUR 9,99 (spray 40 ml)


apart! P20 raadt aan om 30 tot 40 ml product per keer te gebruiken voor een goede bescherming, dat is dus een compleet flesje per keer, dat is dan een dure grap want dit flesje kost EUR 9,99

Mijn advies, gebruik een zonnebrandcrème met veilige en stabiel filters en zo min mogelijk irriterende ingrediënten en smeer deze vaker op. Better safe than sorry!!!! Wil je meer weten over zonnebrand die ik aanraad, lees dan dit artikel eens door. Mijn blog vind je op www.jetskeultee.nl

Kijk! Daar hebben we wat aan, Jetske schudt dit dus zo uit haar mouw, ze weet zo enorm veel van ingrediënten, ze is een wandelend naslagwerk! Mijn gevoel was dus terecht, er is geen product dat echt de hele dag goed kan beschermen tegen zowel UVA en UVB straling, dat bestaat simpelweg niet. Er zit dus niets anders op dan gewoon regematig te blijven smeren met een goede zonnebrand als je in de zon verblijft, vergeet ook niet voldoende te smeren, bezuinig dus niet op de hoeveelheid!

Gebruik jij ook weleens zo'n product dat de hele dag bescherming beloofd? Deel jouw ervaringen gerust hier en wees dus gewaarschuwd, misschien beschermd het wel tegen verbranden, maar de UVA straling wordt niet voldoende tegen gehouden met alle gevolgen van dien. Dat vind ik eigenlijk best misleidend, wat vinden jullie?

 GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Mijn favoriete producten tegen Keratosis Pilaris
 • Keratosis Pilaris, wat is dat? - door dr. Jetske Ultee
 • Zonneallergie: wat, waar, waarom en hoe te voorkomen

REACTIES

Je moet ingelogd zijn om te reageren! Klik hier om in te loggen.
onbekend
4 jaar geleden

Ik gebruik ook een zonnebrandcreme voor mijn gezicht die je 1x per dag moet smeren van het merk Ultrasun professional protection (spf 30 face). Ik heb gelijk gekeken hoe het daarmee zit, volgens het artikel wat Jetske geschreven heeft. De overige ingrediënten zegt me natuurlijk niks, maar de slechte filters die hierboven staan zitten er niet in, en de goede die Jetske noemt zitten er wel in. Nu smeer ik deze 1x per dag en als ik naar strand of buiten ga zitten smeer een nog een keer extra. Hij werkt goed, ik verbrand nooit in mijn gezicht. Hoe het met die uvA bescherming gesteld is vraag ik me nu wel af, wel benieuwd naar want anders zou dit best een goed product zijn.

onbekend
4 jaar geleden

Sinds vorig jaar gebruik ik, op aanraden van een vriendin, Vision voor mijn kinderen (wel smeer ik ze meerdere keren per dag in). Naar volle tevredenheid, want hier bleek mijn jongste gelukkig niet allergisch voor, wel voor andere producten als bijv Nivea.

Maar van dit artikel schrik ik toch wel een beetje!

De producten die deze mevrouw aanraadt op haar website zijn voor mij (bijna) allen onbekend. Hoe kan het dat bijvoorbeeld Lancaster hier niet tussen staat? Die doen toch veel onderzoek naar zonnebescherming.

Welke zonnebrand zou jij aanraden voor jonge kinderen?

Zelf gebruik ik Lancaster. Misschien de versie voor kinderen dan maar eens proberen?

onbekend
4 jaar geleden

Ik gebruik de lijn van vision, zonnebrand en aftersun shimmer. heel fijn!

onbekend
4 jaar geleden

Producten die je de hele dag zouden beschermen heb ik eigenlijk nog nooit gezien. Wist niet eens dat ze bestaan. Ik weet niet beter dan dat je na een paar uur opnieuw moet smeren.

onbekend
4 jaar geleden

Ik ben al jaren groot fan van Vision... Zo handig, één keer smeren 's ochtends en je hoeft er de hele dag niet meer aan te denken. Toch maar overstappen op iets anders dan. Wel misleidend inderdaad, want je verbrandt niet, maar je bent dus niet meer goed beschermd tegen UVA! Ben benieuwd wat de fabrikanten hier zelf op te zeggen hebben.

onbekend
4 jaar geleden

@sjess : fijn dat je je ervaring deelt, maar besef dus wel dat als je niet verbrand dat nog niet wil zeggen dat de UVA straling geen schade heeft aangericht. Natuurlijk zal dat geen probleem zijn als je dit soort producten sporadisch gebruikt, dus don't worry!

onbekend
4 jaar geleden

Goed om te weten dat Vision helemaal niet zo goed is voor kinderen! Ik heb het wel eens gebruikt voor mijn dochter van 3 op dagen dat we sporadisch in de zon komen (ik hou haar over het algemeen zoveel mogelijk uit de zon). Ikzelf heb vorig jaar Vision gebruikt tijdens een festival. Ik heb van mezelf een vrij lichte huid, maar het hielp bij mij wel. Ik heb mezelf in de ochtend 1x heel dik ingesmeerd en verder alleen mijn gezicht met een kleine tube factor 50 bijgehouden. Ben niet verbrand ondanks het stralende weer. Maar op vakantie of het strand gebruik ik toch liever een gewone, maar dan ben je ook vaker in het water te vinden.

onbekend
4 jaar geleden

Goed artikel. Ik heb die P20 'vroeger' wel gebruikt voor de kinderen. Het was toch altijd lastig om de hele dag achter ze aan te rennen en te smeren dus een paar keer per dag lukte dan nog net en dan gebruikte ik deze. Dus zeker niet 1x en dan maar hopen dat het goed ging

Beautydeals

Editors’s choice
 • vdo

  Mijn beauty favorieten Oktober 2017 met Estée Lauder, Benefit, Armani & Charlotte Tilbury

 • vdo

  Adventskalender unboxing 2017 - Kiehl's Seasons givings - voor mannen & vrouwen geschikt

 • vdo

  Adventskalender unboxing 2017 - Clarins Precious Holidays (met een waarde van meer dan 150 euro!!!)