Update - mijn strijd tegen pigmentvlekken na 1 jaar behandelen

Al ruim een jaar strijd ik tegen hardnekkige pigmentvlekken met hulp van mijn huidtherapeute en vandaag wil ik je weer eens een update geven! Ik heb al vaker geschreven over dit probleem en over de producten die ik gebruik om de pigmentvlekken aan te pakken, maar de laatste keer was alweer even geleden. Tijd voor een update met veel voor- en na foto's zodat jullie zelf kunnen zien hoe het nu gaat. Heb jij last van pigmentvlekken? Lees dan echt even verder, er is echt iets tegen te doen!

Wat was het probleem?

Mijn huid zag er voor mijn leeftijd behoorlijk goed uit, ik heb maar weinig rimpeltjes, mijn poriën zijn mooi en fijn en mijn huid is best strak, maar ik had wel enorm last van pittige pigmentvlekken. Op een aantal plekken op mijn gezicht (wangen, wenkbrauwen en voorhoofd) had ik erg donkere verkleuringen die, hoe ik ook mijn best deed, echt niet meer weggingen, ook niet met goede huidverzorging. En daar baalde ik toch wel heel erg van, ik zou die pigmentvlekken natuurlijk wel kunnen verbergen onder een dikke laag foundation, maar ik hou daar helemaal niet van, ik heb liever een mooie en gezonde huid dan die te moeten verstoppen onder een laag make-up. Al hou ik natuurlijk echt wel van make-up...Door die donkere vlekken zag ik er ouder, minder verzorgd en eerlijk gezegd minder mooi uit, daar moest ik iets aan gaan doen. Toch ben ik niet direct naar een specialist gegaan, maar ben ik eerst zelf aan de slag gegaan met normale huidverzorging.

 

Gewone huidverzorging werkt niet bij mij!

En dus heb ik alle bekende "normale" huidverzorgingsproducten die zouden helpen tegen pigmentvlekken of hyperpigmentatie wel geprobeerd, maar helaas zonder echt goed resultaat. Na mijn eerste bezoekje aan de huidtherapeut werd ook direct duidelijk waarom die niet hebben gewerkt, de oorzaak van mijn pigmentvlekken ligt veel dieper in de huid dan waar deze producten kunnen komen. Wat ik ook zou proberen, niets zou gaan werken. En helaas hielp het ook (niet meer) om mijn huid goed te beschermen tegen de zon, de schade was al aangericht. Natuurlijk heb ik desondanks mijn huid wel altijd goed beschermd, tenslotte zit ik niet op nog meer pigmentvlekken te wachten. En de pigmentvlekken hadden ook niet uit zichzelf weer verdwenen, het was dus echt nodig om die vervelende vlekken echt goed aan te pakken, de eerste stap was om een afspraak te maken bij huidtherapeute Annelijn van Ierland. Lees dit artikel over mijn eerste afspraak bij de Velthuis Kliniek even terug om te zien hoe dat precies ging.

Het wondermiddel : hydroquinone (alleen op recept verkijgbaar)

Huidtherapeute Annelijn van Ierland gaf mij het advies om de pigmentvlekken op een aantal manieren aan te pakken:

 • gebruik van medicijn Hydrochinon (ook wel hydroquinone)
 • gebruik van het medicijn vitamine A zuur creme ofwel tretinoide creme
 • ondersteuning in de vorm van een aantal peelings met glycolzuur
 • goede bescherming tegen de zon 

Zoals je ziet heb ik twee verschillende soorten cremes gebruikt (Hydrochinon plaatselijk en Vitamine A zuur creme over mijn hele gezicht) die je alleen op recept kunt krijgen in Nederland, dat recept moet worden uitgeschreven door een arts. Je kunt deze twee medicijnen dus niet zomaar in de winkel kopen, ook bij een apotheek krijg je de cremes niet zomaar mee. Toch heb ik wel begrepen dat je op internet wel redelijk makkelijk aan de cremes kunt komen, pas echter wel op, het zijn wel medicijnen en die gaan gebruiken zonder begleiding van een arts is gewoon niet verstandig! Ga vooral niet zelf dokteren, je kunt het probleem daarmee zelfs ook verergeren.

Let wel : dit is het advies dat ik heb gekregen, gebaseerd op mijn "probleem" en dat wil dus niet zeggen dat iedereen met pigmentvlekken op dezelfde manier kan worden geholpen. Iedere huid is anders, de pigmentvlekken kunnen een heel andere oorzaak hebben en de behandeling zal dan ook niet bij iedereen hetzelfde zijn, je moet dus zeker altijd een persoonlijk consult inplannen om een goed behandelplan op te kunnen stellen.

Hydrochinon, voor mijn pigmentvlekken het wondermiddel, ze verdwijnen er echt van! Alleen op afspraak te krijgen bij de apotheek.

Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en ik ben echt enorm tevreden met het resultaat, het is nog niet voor 100 % verbeterd, maar het gaat zeker de goede richting op. Ook huidtherapeute Annelijn is heel tevreden, al moet ik dus nog steeds hydrochinon en vitamine A zuur creme blijven gebruiken, waarschijnlijk moet dat vanaf nu altijd . Hopelijk kan ik het op een gegeven moment wel afbouwen, maar Annelijn waarschuwde mij wel dat dit misschien niet het geval zou zijn, de schade zit diep in mijn huid en zorgt telkens opnieuw voor nieuwe pigmentatie. Maar wie weet neemt het toch wel af na verloop van een aantal jaren? Laten we het hopen!

De foto's

Natuurlijk zijn jullie benieuwd naar het verschil tussen september 2013 en nu? Annelijn heeft mij de foto's gemaild die ze heeft gemaakt het de Visia, een speciaal apparaat dat detailfoto's maakt van de huid en die analyseert om de problemen zichtbaar te maken. Schrik dus niet als je de onderstaande foto's ziet, de eerste drie (of zes) zijn speciale foto's die laten zien waar de pigmentstoornissen zitten. Bij de donkerste plekken is de pigmentatie het meest problematisch.

Visia detail foto's pigmentatie : voorzijde gezicht links september 2013 - rechts november 2014 

Visia detail foto's pigmentatie : linkerkant gezicht links september 2013 - rechts november 2014 

Visia detail foto's pigmentatie : rechterkant gezicht links september 2013 - rechts november 2014 

links september 2013 en rechts november 2014

links augustus 2013 en rechts november 2014

 

Zoals je zelf kunt zien zijn de donkerste verkleuringen echt veel minder zichtbaar geworden, iets wat langzaam maar zeker is gebeurd. Toch zie je ook dat er nog steeds donkere vlekken zichtbaar zijn op de eerste foto's, in het echt valt het gelukkig wel mee en dat is uiteindelijk het belangrijkste. Toch geven die foto's wel aan dat ik de pigmentvlekken moet blijven behandelen, dat gaan we dus ook zeker doen! Zo zie je bijvoorbeeld dat de vlekken bij mijn lippen weer wat zijn opgevlamd, daar ben ik nu dus ook hydrochinon aan het gebruiken op advies van Annelijn.

Ondersteunde behandelingen en producten

Het afgelopen jaar heb ik zelf ook extra moeite gestopt in het verzorgen van mijn huid, juist om de behandeling te ondersteunen en zeker niet te verstoren. Het allerbelangrijkste in mijn verzorging is een goede bescherming tegen de zon, ook heb ik de zon zoveel mogelijk gemeden. Dat deed ik zeker niet al te hysterisch, maar als het even kon ging ik wel in de schaduw zitten of draaide ik mijn rug naar de zon toe. Natuurlijk droeg en draag ik iedere dag een zonbescherming. 

Naast de zonbescherming heb ik ook veel vaker dan de jaren daarvoor exfoliërende producten gebruikt (geen scrubs, maar exfoliants op basis van glycolzuur, lees er in dit artikel meer over) en dat heeft al met al echt gezorgt voor een mooiere huid. Ik schrik dan ook soms best van foto's van 2 jaar geleden, ik zie er daar soms ouder uit dan ik ben....en dat is natuurlijk niet leuk. Maar goed, ik bekijk het van de positieve kant, het gaat nu beter en hopelijk blijft dat zo!

 

Ga naar de Velthuis Kliniek!

 

Worstel jij ook met pigmentvlekken en heb je al heel veel, zo niet van alles, geprobeerd? Ga dan eens naar een echte kenner, liefst een huidtherapeut of dermatoloog en liever geen schoonheidsspecialiste (zijn niet allemaal even goed opgeleid) of huisarts (is geen specialist). Een huidtherapeute of dermatoloog zullen eerst de pigmentvlekken analyseren en vervolgens een behandelplan opstellen, soms zullen dat medicijnen zijn maar je kunt ook denken aan een laserbehandeling of chemische peelings.

Natuurlijk zullen hier wel kosten aan verbonden zijn, maar die hoeven echt niet hoog te zijn, zo betaal je voor de cremes maar enkele tientjes en doe je daar zeker 2 tot 3 maanden mee, goedkoper dan mening huidverzorgingsproduct. Ik ben zelf enorm goed geholpen door de Velthuis Kliniek en kan je zeker aanraden daarheen te gaan voor een consult, dat is trouwens vrijblijvend al betaal je wel een bedrag voor dat consult. Ga je daarna behandelingen ondergaan bij de Velthuis Kliniek, dan verrekenen ze die kosten weer. Meer informatie vind je op de website van de Velthuis Kliniek of door telefonisch contact op te nemen via 088 - 7785201.

 

Ik ga voorlopig nog even door met deze routine, hopelijk blijft het zo goed gaan en kan ik jullie over een tijdje weer een update geven. Wil je de eerdere artikelen nog even lezen? Je vindt ze via deze link, maar kan ook zoeken op "pigmentvlekken" in het zoekveld (linksboven op de homepage). Heb jij ook last van pigmentvlekken? Hoe pak jij ze aan?

 GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Olaz Total Effects dagcreme + serum duo met indrukwekkende ingrediënten
 • Clinique Even Better Dark spot corrector & moisturizer
 • Pigmentvlekken, hyperpigmentatie, ouderdomsvlekken - wat kun je eraan doen?

REACTIES

Je moet ingelogd zijn om te reageren! Klik hier om in te loggen.
Eleanoor
2 jaar geleden

Kom ik toch een ouder blog van tegen over pigmentvlekken ! Interessante behandeling en wat een verschil! Toch ben ik benieuwd of een laserbehandeling niet nog effectiever en sneller is. Ik heb gelezen dat ze bij Dokter Frodo werken met een IPL of Fractional laser en ook huidtherapeut hebben voor een huidanalsye etc. Heb je toevallig ervaring met een laserbehandeling en zo ja, bij welke kliniek? Of is het voor je pigmentvlekken bij deze behandeling gebleven? Ik denk dat ik volgende week een consult ga aanvragen zodat ik in ieder geval meer over deze behandeling kom te weten..

Ingrid
4 jaar geleden

Wat een verbetering!! Enige wat ik heb zijn sproetjes,die mogen blijven

Lini
4 jaar geleden

Zeer interessant artikel! Ik vraag mij af of dit mogelijk is voor een donkere huid..

Ik ga op onderzoek uit. In ieder geval fijn dat het voor jou goed uitpakt!

Rosalie
4 jaar geleden

Erg interessant om te lezen. Ik heb zelf ook pigmentvlekken en doe er op dit moment niet echt iets bewust aan omdat normale producten niet helpen. Al gebruik ik wel producten met SPF en gebruik ik ook dagelijks een AHA exfoliant. Ik ben nu 8 maanden zwanger dus voorlopig gaat er ook niets aan gebeuren. Maar zodra mijn kindje er is en de borstvoeding klaar is, dan ben ik wel van plan om er wat aan te gaan doen. Mijn idee is inderdaad om naar een Veldhuiskliniek of andere dermatoloog te gaan. Als ik het doe, dan doe ik het ook goed

Lin
4 jaar geleden

Wat een verschil zeg! Mijn Ik heb er zelf ook veel last van, maar mijn arts wilde de hydroquinon niet voorschrijven. Ik ga er ook maar over nadenken om naar de Velthuis kliniek te gaan.

Danielle Grey-Sauvé
4 jaar geleden

Hier ook melasma en daarvoor hydroquinon en vitA crème! Alleen mag ik de hydroquinon maar max 6 maanden gebruiken en dan weer maanden niet omdat als je het onafgebroken gaat smeren voor maanden/jaren je dan júist donkere plekken kan krijgen. ( Ook Jetske heeft hier onder andere over geschreven op haar site).

Gelukkig word de vitA hier vergoed. De hydroquinon is bij mij telkens maar 1 maand houdbaar en kost me €14 per maand, maar dat is een peulenschil vergeleken met een crème van de parfumerie en het helpt gewoon fantastisch!

Bij jou zie ik ook zoveel verbetering Debbie, je oogt inderdaad een stuk jonger en "frisser", prachtig!

Mrs.Beautyscene(redactie) 4 jaar geleden
Goed om te horen dat je ook een goede methode hebt gevonden! Ik ben in de zomermaanden ook gestopt met hydrochinon, misschien moet ik dat er inderdaad nog even bijzetten in het artikel :-)

Cindy
4 jaar geleden

Wat een enorm verschil zeg! Het is niet helemaal weg, maar oh zo veel minder. Echt super!

Brenda
4 jaar geleden

Ik heb ook last van pigmentvlekken, maar die trekken na de zomer meestal weer weg (met hulp van de Clinique Even Better lijn). Iets als de velthuis kliniek bestaat volgens mij in België niet.

Beautydeals

Editors’s choice
 • vdo

  Mijn beauty favorieten Oktober 2017 met Estée Lauder, Benefit, Armani & Charlotte Tilbury

 • vdo

  Adventskalender unboxing 2017 - Kiehl's Seasons givings - voor mannen & vrouwen geschikt

 • vdo

  Adventskalender unboxing 2017 - Clarins Precious Holidays (met een waarde van meer dan 150 euro!!!)