Nieuws

Als acne echt een probleem wordt (deel 1) - door Dr. Jetske Ultee

Acne komt vaker voor dan alle andere huidaandoeningen bij elkaar en maar liefst 90 procent van de mensen krijgt er op enig moment in zijn leven te maken. Toch weten we uit onderzoek dat meer weinig mensen hulp zoeken. En dat is jammer, want acne heeft vaak een behoorlijke impact. En hoe eerder je er wat aan doet, hoe kleiner de kans dat er vervelende littekentjes of pigmentvlekjes ontstaan. Niet alleen ernstige acne kan behandeld worden, ook een onrustige huid met af en toe wat puistjes is heel goed onder controle te krijgen. Als je maar weet hoe! Dr. Jetske Ultee geeft je in dit artikel fijne tips...

Dr. Jetske Ultee is een vriendin van Beautyscene, we hebben al vaker artikelen van haar hand gepubliceerd. Niet voor niets natuurlijk want Jetske heeft zeer interessante en zinnige dingen te vertellen over huidverzorging. Ze heeft ook een heel goed boek geschreven, Dr. Jetske''s Huidboek, dat zeker een aanrader is voor iedereen die meer wil weten over goede huidverzorging en/of het oplossen van huidproblemen. In dat boek staat een  zeer uitgebreid hoofdstuk over acné, waarvan we hiervan een deel publiceren:

"Maar liefst 90 procent van de mensen krijgt in zijn leven te maken met acne. (Journal of Investigative Dermatology, 2009) En dan gaat het niet alleen om tieners, maar ook om volwassen mannen (25 procent) en vrouwen (50 procent). (Journal of the American Academy of Dermatology, 1999)

Acne is het meest voorkomende huidprobleem en groter dan alle andere huidaandoeningen bij elkaar. Als je nog jong bent en acne hebt, is dat heel vervelend. Puber zijn is al moeilijk genoeg. Onzekerheid over je uiterlijk kun je daar niet bij gebruiken. Aan opmerkingen als ‘het hoort erbij’ heb je dan waarschijnlijk ook geen boodschap. Ook als je volwassen bent en acne hebt, zit je niet te wachten op mensen die jouw probleem bagatelliseren. “Leuk toch, dat je op jouw leeftijd nog jeugdpuistjes hebt?” Nee, het is niet leuk. Van acne kun je je diep ongelukkig gaan voelen. En dat alleen al lijkt me een goede reden er iets aan te doen. Al is acne niet te genezen, je kunt het heel goed onder controle krijgen en de vorming van littekens en pigmentvlekken voorkomen. Als je tenminste weet wat je moet doen. Want ook voor acne geldt: kennis is macht.

De oorzaken
Laat me je om te beginnen vertellen dat er nooit één oorzaak is van acne. De uitbraak van puistjes, pukkels en mee-eters ontstaat door een combinatie van erfelijke aanleg en hormonale verstoringen. Het kan bovendien worden uitgelokt door

  • stress
  • verkeerde huidverzorgingsproducten
  • te veel zon
  • droge of juist vochtige lucht
  • irritatie door bijvoorbeeld schurende kleding
  • te veel melkproducten
  • voedsel dat je bloedsuikerspiegel sterk beïnvloedt doordat het veel koolhydraten bevat, zoals witbrood, suiker en chocolade. 
Het zal je zijn opgevallen dat acne eigenlijk een verzamelnaam is voor heel veel verschillende soorten onzuiverheden. Het ziet er bij iedereen anders uit. De één heeft alleen mee-eters, de ander heeft kleine witte bultjes, of puistjes, en de echte pechvogels kampen met puisten, papels en soms zelfs met abcessen.

Dat acne zo veel verschillende gezichten heeft, komt doordat er drie verschillende processen in de huid betrokken kunnen zijn bij het ontstaan van onzuiverheden, namelijk:
  • abnormale verhoorning van de opperste huidcellen, waardoor je poriën verstopt raken
  • een verhoogde talgproductie
  • ontsteking van de talgklieren door de aanwezigheid van de bacterie P-acnes. 
Afhankelijk van wat er precies in jouw huid gaande is, heb je s een milde, middelmatige of ernstige vorm van acne. Het is belangrijk dat je dit weet, want elke vorm heeft zijn eigen aanpak nodig.

Milde acne : bultjes & mee-eters
Je hebt last van bultjes en zwarte puntjes (mee-eters of comedonen). Waarschijnlijk komt dit doordat je talgproductie is verhoogd. Tegelijkertijd kan het zijn dat de talgkliertjes wat verstopt zitten door dode huidschilfers. Dit veroorzaakt de bultjes. De mee-eters bestaan simpelweg uit overtollige talg. Door contact met de zuurstof in de buitenlucht oxideert deze talg en wordt zwart.

Middelmatige acne: echte puistjes
Je hebt bultjes, wat zwarte puntjes, en op sommige plaatsen ook echt last van puistjes. Naast een verhoogde talgproductie is bij jou sprake van abnormale verhoorning van de opperste huidcellen. De witte bultjes en pukkeltjes ontstaan doordat de overtollige talg niet weg kan. Een dikke laag huidschilfers sluit namelijk je poriën af. Doordat de talgbultjes gaan ontsteken ontstaan op sommige plaatsen rode of gele bultjes.

Ernstige acne: de boel gaat ontsteken
Op meerdere plekken in je gezicht heb je last van rode en gele puistjes. Dikwijls krijg je te maken met pijnlijk verdikte plekken die er een hele tijd over kunnen doen om te genezen. Dit wijst erop dat je, naast een verhoogde talgproductie en abnormale verhoorning, ook nog eens te maken hebt met de bacterie P-acnes. Pukkels gaan ontsteken en er ontstaan puisten, papels en in zeldzame gevallen zelfs abcessen.

Het lijkt acne, maar is het niet
Soms lijkt het alsof je acne hebt, maar is er in werkelijkheid iets anders aan de hand. Het is heel belangrijk om dit te onderkennen. Want een aandoening behandelen als acne, terwijl het dat niet is, vergroot de kans dat de kwaal nog erger wordt.
Heb je last van roodheid in het gezicht, kleine zichtbare bloedvaatjes, een overgevoelige huid en pukkeltjes waar geen talg in zit maar vooral vocht, dan heb je géén acne. De verschijnselen, of een combinatie ervan, duiden op rosacea. Dat is een lastige kwaal waarbij het echt zoeken is naar de juiste behandeling. Rosacea is op mijn weblog zelfs een van de onderwerpen waar de meeste vragen over worden gesteld.
ik noem het bewust in dit hoofdstuk over acne, omdat veel mensen met rosacea (en hun artsen!) niet weten wat ze hebben. Ze gaan aan de slag met middeltjes die bedoeld zijn voor acne, maar die de rosacea juist verergeren.
Een aandoening die lijkt op rosacea is periorale dermatitis. Dit komt vooral voor bij jonge vrouwen. De bultjes zitten dan voornamelijk rond de mond. Hoewel er meestal geen talg in zit, kunnen ze wel gaan ontsteken. Ook deze bultjes moet je niet gaan behandelen als acne. Rode bultjes kunnen ook wijzen op een overgevoeligheids- reactie op huidverzorgingsproducten of make-up. Ook dan bevatten ze geen talg. Vaak jeuken zulke bultjes ook. Als jij denkt dat je geen acne hebt, maar rosacea, periorale dermatitis of cosmetica-overgevoeligheid, dan moet je de huid behandelen als een gevoelige huid (dat behandel ik in hoofdstuk 8 van Het Huidboek)."
Morgen zullen we de rest van het hoofdstuk over acné van Dr. Jetske''s Huidboek publiceren, daarin kun je o.a. lezen hoe je acné zou kunnen behandelen. Jetske heeft bijzonder doeltreffende en praktische tips, die jou (of mensen in jouw omgeving die er last van hebben) hopelijk kunnen helpen in de strijd tegen acné.
Ook als je geen acné hebt, maar wel geïnteresseerd bent in huidverzorging is Dr. Jetske''s Huidboek (EUR 24,95 151 pagina''s) een echte aanrader, wat ons betreft wordt dit het boek dat je dit jaar onder de kerstboom legt voor mensen die wel wat advies kunnen gebruiken! 




Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts huidziekten bij de Velthuis kliniek, daarnaast heeft Jetske haar eigen huidverzorgingslijn, Uncover Skincare, en heeft ze onlangs haar allereerste boek uitgebracht : Dr. Jetske''s Huidboek. Bezoek zeker ook haar blog voor veel interessante artikelen over huidverzorging, huidproblemen, ingrediënten in huidverzorging en nog veel meer leerzaams, wij zijn absoluut fan van Jetske!
Deel dit artikel
Back to top