Nieuws

Als acne echt een probleem wordt (deel 2) - door Dr. Jetske Ultee

Heb je gisteren het interessante artikel over acne gelezen dat wij, in samenwerking met Dr. Jetske Ultee, hebben geplaatst? In dat artikel heeft Jetske je veel verteld over wat acne nu eigenlijk is en welke soorten er zijn. In het artikel van vandaag kun je lezen wat je zou kunnen doen om jouw acne aan te pakken, Jetske brengt je zeker op het juiste pad. De tekst van het artikel komt uit Dr. Jetske''s Huidboek, zeker een aanrader als je meer wilt weten over huidverzorging.

"Nu je weet welke vorm van acne je hebt kunnen we verder met het oplossen van je probleem. Als je trouw de adviezen volgt, kan ik je verzekeren dat je huid zal verbeteren. Maar het is wel een zaak van lange adem. Acne heeft niet één simpele oorzaak, en evenmin één simpele oplossing, maar de aanhouder wint. Een huid met acne is per definitie een overgevoelige en geïrriteerde huid, en zo moet je haar dus ook behandelen. Wees voorzichtig en doe niets wat de irritatie verergert. Gebruik alleen cosmeticaproducten die echt een functie hebben en gebruik ze niet vaker dan aangegeven. Hoe meer de huid wordt gemanipuleerd, hoe groter de kans op problemen. s Ga niet scrubben of stomen en gebruik niet te vaak maskers. Reinig de huid niet vaker dan nodig. Daarom moet je ook voorzichtig zijn met behandelingen bij de schoonheidsspecialiste. Zij biedt vaak speciale acne- behandelingen aan, zoals stomen, scrubben, het uitdrukken van mee-eters en puistjes en het aanbrengen van maskertjes. Er zijn zeker goede schoonheidsspecialistes die weten wat ze doen, maar als je pech hebt gebeurt de behandeling onder omstandigheden die niet echt steriel zijn te noemen, én met producten die de acne kunnen verergeren.

Maar wat moet je dan wél doen?
Mijn advies: verzorg je huid mild en gebruik daarbij alleen producten met ingrediënten waarvan de werkzaamheid is bewezen, zoals:

Salicylzuur (lees meer over dit ingrediënt in hoofdstuk 3 van Dr. Jetske''s Huidboek)
Deze exfoliant gaat de verhoorning van de huid tegen en ontstopt daardoor de poriën. Bij milde acne (mee-eters)heb je hieraan vaak genoeg.

Benzoylperoxide
Dit kun je zonder recept bij de apotheek kopen en is werkzaam bij matige tot ernstige acne. Vraag of ze een oplossing voor je maken met 2,5 procent benzoylperoxide. Dat is sterk genoeg en geeft minder irritatie. Het doodt de bacterie P-acnes en wordt al veertig jaar met succes ingezet tegen acne. De meeste mensen verdragen het goed: slechts 1 tot 3 procent van de gebruikers ontwikkelt een allergie. Ook ‘went’ de huid er niet aan, zodat het ook op de lange duur werkzaam blijft. Gebruik wel altijd een heel dun laagje.
Je huid verzorg je in principe op dezelfde wijze die beschreven staat in hoofdstuk 3 van het Huidboek, waarbij je het gebruik van benzoylperoxide als extra toevoegt. Kort samengevat:
  • Reinig een- of tweemaal daags je gezicht met een milde, in water oplosbare cleanser. Goed naspoelen en voorzichtig droogdeppen met een schone handdoek. Vermijd reinigers die de huid sterk uitdrogen of een vettig laagje op de huid achterlaten. Kies in geen geval voor een reiniger met sodium lauryl sulphate. Deze stof irriteert niet alleen je huid, maar kan ook puistjes veroorzaken.
  • Dep je huid met een wattenschijfje, gedrenkt in toner die ontstekingremmende ingrediënten bevat, zoals bijvoorbeeld allantoïne, groene thee, glycyrrhiza glabra of quercitin.
  • Gebruik als exfoliant salicylzuur.
  • Wanneer je last hebt van ontstoken puistjes, breng je hierna de benzoylperoxide aan. Dit hoeft dus niet wanneer je alleen mee-eters en bultjes hebt.
  • Hierna kun je nog een lichte moisturizer gebruiken. Heb je last van een erg vette huid, dan kun je eventueel alleen een toner gebruiken. Zoek altijd producten op waterbasis (aqua staat dan als eerste op de ingrediëntenlijst). Producten op basis van water en siliconeachtige stoffen als dimethicone of cyclomethicone zijn een goede keuze omdat ze de poriën niet verstoppen. Kijk nog eens na in hoofdstuk 3 welke ingrediënten jij echt moet vermijden. Topingrediënten voor jouw huid zijn ascorbic acid of de stabielere vormen magnesium ascorbyl phosphate, sodium ascorbyl phosphate, tetrahexyldecyl ascorbate en ascorbyl palmitate (vitamine C), niacinamide (vitamine B3), quercitin en glycyrrhiza glabra (zoethoutwortel). Van vitamine C en niacinamide is recent bekend geworden dat deze stoffen in veel gevallen even goed werken als de middeltjes die de dokter in crèmevorm voorschrijft, maar dan met minder bijwerkingen!
  • Besef wel dat salicylzuur en benzoylperoxide je huid wat gevoeliger voor de zon maken. Bescherm je gezicht dus goed. Voor jouw huid is een factor 15 of 30 een stuk geschikter dan beschermingsproducten met heel hoge factoren. Hoge factoren geven een klein beetje extra bescherming maar een veel grotere kans op puistjes!
Bij de meeste vormen van acne kom je met de hierboven beschreven verzorging vaak al een heel eind. Maar bij hardnekkiger gevallen is er beslist meer wat je kunt doen. Hiervoor moet je echter wel naar de huisarts of dermatoloog gaan.

En nu ga je naar de dokter
slechts 7 procent van de mensen die lijden aan acne, zoekt professionele hulp. Driekwart van hen wacht daarmee meer dan s een jaar. De reden: schaamte. ik vind dit heel erg jammer, want een arts kan je écht helpen om succes te boeken in de strijd tegen die vervelende, ongelukkig makende pukkels, puisten en mee-eters.

De middelen die een arts je kan voorschrijven
  • Antibiotica die je op je huid smeert en/of slikt om de bacterie P-acnes aan te pakken.
  • Vitamine A-zuur in de vorm van een huidcrème. Heeft een sterk ontstoppende en talgregulerende werking. Bovendien werkt het huidverjongend.
  • Een anticonceptiepil die de werking van mannelijke hormonen in je lichaam tegengaat.
  • Accutane is een vitamine A-zuur-preparaat om in te nemen. Dit moet je echt alleen gebruiken als niets anders helpt. Het heeft vervelende bijwerkingen en maakt je huid verschrikkelijk droog.
En dan is er nog de huidtherapeut
Tot slot wil ik je wijzen op het bestaan van huidtherapeuten. Dit is een paramedisch beroep. Huidtherapeuten hebben een hbo-opleiding en zijn BiG-geregistreerd. Zij kunnen een scala aan behandelingen geven die een positieve invloed hebben op acne of eventuele littekens verfraaien. Voor iedereen met een onzuivere huid is het aan te raden om regelmatig een huidtherapeutische behandeling te ondergaan, zoals:
  • Peelings met een hoge concentratie salicylzuur of glycolzuur. Dit verbetert de acne en geeft je een stralende teint. Ook zullen de door acne ontstane pigmentvlekjes vervagen.
  • Laser- of lichtbehandelingen. Deze gaan de bacterie P-acnes te lijf en remmen de talgproductie. Voorbeelden zijn behandelingen met de KTP-laser of de 1064 YAG-laser. Goedkoper zijn behandelingen met blauw of rood licht, maar deze hebben alleen een tijdelijk effect.
  • Voor ernstige acne bestaat de Foto Dynamische Therapie, die de overactieve talgkliertjes onschadelijk maakt. Dit is een nieuwe behandeling met veelbelovende resultaten. Helaas is deze ook erg prijzig. 
Tot slot een waarschuwing: laserbehandelingen worden volop aangeboden, maar je moet goed uitkijken met wie je in zee gaat. Het resultaat hangt sterk af van de kwaliteit van de apparatuur en de ervaring en opleiding van degene die je behandelt. Ga naar een goede kliniek en laat je behandelen door een dermatoloog of een huidtherapeut die onder supervisie van een dermatoloog werkt. Op internet zul je nog veel meer behandelingen vinden, maar de meeste zijn niet bewezen effectief. Bespaar liever geld en energie en concentreer je op wat werkzaam is. Bedenk daarbij dat je pas na een week of vijf resultaat gaat zien. Bij de start van een behandeling kan de acne zelfs iets verergeren. Maar de aanhouder wint, dat durf ik je te beloven. Mijn ervaring is dat als het aanpakt zoals in dit hoofdstuk staat beschreven, je acne met zeker 60 procent zal verminderen!"


Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts huidziekten bij de Velthuis kliniek, daarnaast heeft Jetske haar eigen huidverzorgingslijn, Uncover Skincare, en heeft ze onlangs haar allereerste boek uitgebracht : Dr. Jetske''s Huidboek. Bezoek zeker ook haar blog voor veel interessante artikelen over huidverzorging, huidproblemen, ingrediënten in huidverzorging en nog veel meer leerzaams, wij zijn absoluut fan van Jetske!

Deze week houden we ook nog een leuke winactie, hou het dus zeker in de gaten! 
Deel dit artikel
Back to top