Nieuws

8 misverstanden over zonbescherming

Ben je ook van een lang weekend aan het genieten of misschien wel een welverdiende vakantie? Als je in Nederland bent is het extra genieten met het prachtige weer, volop zon en ook nog eens lekker warm. Of lig je ergens anders heerlijk op een strand te genieten van de zon? Dan heb je vast aan zonbescherming gedacht, maar weet je eigenlijk wel dat je je ook liggend onder de parasol moet insmeren met een product met SPF? Ik heb 8 misverstanden over zonbescherming op een rij gezet....


Als je in de schaduw zit of ligt hoef je je niet in te smeren


Helaas niet waar, al ligt het er wel een beetje aan waar je exact in de schaduw zit. Zit je ergens verscholen onder een echt dak, dan kun je best zonder beschermend product. Maar zit je onder een parasol of in de schaduw van een boom, dan moet je je echt wel goed insmeren. Ben je echt gevoelig voor de zon, dan zul je best weten dat je zelfs in de schaduw kunt verbranden.  Ik breng mijn vakanties vrijwel de hele dag door onder een parasol en toch word ik behoorlijk bruin, "bakken" in de volle zon is echt niet nodig.


Als ik mij insmeer met SPF50 dan word ik niet bruin


Nee, niet waar! Ook al draag je een beschermend product met een hoge factor, dan nog kun je prima bruin worden. Het duurt dan wel iets langer omdat het pigment langzamer opgebouwd wordt. Maar het is natuurlijk wel zoveel veiliger! Gaat het je toch te langzaam? Stap dan na een paar dagen over op een lagere factor (SPF30) en weer een paar dagen later naar SPF15, maar lager gaan dan dat zou ik niet doen. Toch gebruik ik die eigenlijk uitsluitend op de (vrij dikke en dus minder kwetsbare huid) van armen en benen. Er zijn tegenwoordig ook fijne producten die helpen om sneller bruin te worden (met een tanning booster of iets dergelijks) en toch echt goed beschermen.



De huid onder kleding hoef je niet in te smeren als je in de zon zit


Nee, ook niet waar. De UV straling brandt door kleding heen, zeker als het dunne kleding is, iets wat je natuurlijk draagt als het mooi weer is. Je ziet weleens dat kinderen in t-shirtjes de zon of het zwembad in worden gestuurd, maar dat voldoet echt niet als zonbescherming. Wel geeft het een extra laagje bescherming, dus als je het naast een goed beschermd product gebruikt is het natuurlijk prima. Er bestaat wel speciale UV beschermende kleding trouwens, misschien handig om te dragen als je veel in de buitenlucht bent in een zonnige omgeving.


Als je je 's ochtends hebt ingesmeerd en je gaat niet zwemmen/douchen, dan ben je de hele dag beschermd


Nee, niet waar! De UVA & UVB straling breekt de beschermende ingrediënten in jouw zonnebrand in de loop van de tijd helemaal af. Vrijwel geen enkel ingrediënt is compleet fotostabiel en biedt dus na verloop van tijd geen bescherming meer. Daarom moet je je telkens weer opnieuw insmeren, liefst om de twee uur. Natuurlijk zorgt zweet en jouw handdoek of kleding er ook voor dat de zonnebrand langzaam weggeveegd wordt. Blijven smeren is het devies, niet zuinig doen! Lees ook dit artikel van Jetske Ultee over de hoeveelheid product dat je moet gebruiken voor een goede bescherming.



Als je als bruin bent, dan heb je geen beschermende factor meer nodig


Nope, ook niet waar! Zelfs al heb je een prachtige bruine kleur van jezelf, dan nog is het nodig om de huid goed te beschermen. Het is wel zo dat je je dan kunt kiezen voor een lagere beschermingsfactor, omdat de huid al behoorlijk voorzien is van pigment. Dat pigment biedt in principe bescherming tegen de schadelijke zon, maar toch betekent het niet dat je niets aan zonbescherming hoeft te doen, wees dus verstandig.
Ben je lichter van huid, maar inmiddels door veilig zonnen lekker bruin geworden? Ook dan kun je overstappen naar een lagere beschermingsfactor, maar blijf het verstandig doen!


Als je make-up draagt, dan word je niet bruin 


Nee, ook niet waar! UV straling gaat dwars door de meeste make-up heen. In foundation of poeder zijn meestal wel (minerale) pigmenten aanwezig die wel wat bescherming bieden, maar die is matig en wordt dus ook afgebroken in de loop van de dag. De mate van bescherming staat altijd op de verpakking, staat er geen SPF getal op, dan biedt het product dus helemaal geen bescherming. Daarnaast draag je meestal te weinig foundation of poeder om de genoemde bescherming te halen, dus eigenlijk heb je er niets tot weing aan. En dat houdt dus in dat je ook bruin kunt worden als je makeup draagt.

 

Als ik een dagcreme met SPF 30 draag en een foundation met SPF 15, dan draag ik dus SPF45


Nee, ook al niet waar, je mag de SPF waardes niet bij elkaar optellen, maar natuurlijk kun je ze wel over elkaar gebruiken. Je bent in het geval van het voorbeeld met SPF30 beschermd, maar wel voor korte tijd dus (2 uur). Vergeet dus niet een extra beschermend product aan te brengen na verloop van tijd. Dep het voorzichtig op jouw gezicht als je make-up draagt, dat gaat prima. Misschien heb je nog iets aan de tips in dit artikel : Fijne dunne fluides met SPF

 

Ik zit nooit in de zon en dus hoef ik mij niet in te smeren!


Nee, niet waar. Iedereen is natuurlijk wel buiten en zelfs een korte wandeling stelt de huid bloot aan de schadelijke zonnestralen. Ook ruiten en ramen houden de schadelijke UVA straling niet tegen, je bent dus ook niet veilig in de auto of achter het raam van jouw kamer, zeker niet als je er vlak naast zit.

Wist jij dit allemaal al? Deel dit artikel dan gerust met iemand die nog niet bezig is met een bescherming tegen de zon de afgelopen dagen. Zonbescherming gebruik je dus niet alleen op het strand, maar ook als je een stukje gaat fietsen of wandelen door het park.

Deel dit artikel
Back to top