Nieuws

Perfume 101: alles over geur met expert Ann Gottlieb

Ann Gottlieb is ''de neus'' achter vele bekende geuren. In Parijs vertelde ze me alles over parfum en kreeg ik de kans om haar te interviewen. Leuke tips en handige info over parfum dus, uitgelegd in een paar korte filmpjes! Wil je weten hoe je een parfum vindt dat perfect bij je past? Lees daarvoor even verder!

Een tijdje terug konden jullie al mijn verslag lezen van de Dove Purely Pampering Experience in Parijs. Misschien weet je nog wel dat ik vertelde dat ik daar de kans kreeg om Ann Gottlieb te interviewen. Deze dame is ‘de neus’ van bekende geuren zoals CK One, J’adore en Marc Jacob’s Daisy. Maar ook voor Dove en Axe heeft ze verschillende geuren ontwikkeld. Eigenlijk heeft bijna iedereen dus wel een geur van Ann in huis! In de video hieronder stelt Ann zichzelf aan jullie voor.

Toen ik in Parijs de kans kreeg om Ann te interviewen, was ik meteen enthousiast! In een heel professionele setting kon ik kort met haar praten over geuren. Ik wilde graag wat tips voor jonge meiden zoals ik, en daar wist Ann alles van!
 

 
De belangrijkste tips? Neem uitgebreid de tijd om een geur te zoeken die bij je past. Draag een geur eerst de hele dag voordat je deze koopt, want een parfum verandert door de dag heen! Vraag ook advies aan mensen die jou goed kennen. En vooral: don’t overdo it. Liever een klein beetje parfum opnieuw aanbrengen, dan ’s ochtends met een walm om je heen de deur uit!
 
Waarom is geur eigenlijk zo belangrijk? Dat is ook wat ik Ann vroeg in het interview. Ze zei dat het de meest krachtige manier is om een indruk te maken. Biologisch gezien klopt dit helemaal: in je hersenen is de reukzin verbonden met netwerken die bepalend zijn voor emoties en herinneringen. Onbewust hebben geuren dus heel veel invloed!

Volgens Ann kun je geuren heel goed vergelijken met muziek. Muziek is iets waar iedereen van houdt, en wat iedereen begrijpt. Een goed parfum is als een goed muzieknummer: het roept gevoelens en herinneringen op, het blijft in je hoofd hangen en je wil het steeds opnieuw ervaren. Wist je dat de opbouw van parfums ook goed te begrijpen is met behulp van muziek?

Misschien ben je wel bekend met de geurnoten in parfums, maar ik vond deze vergelijking echt een eye-opener! Wat je in de winkel ruikt zijn enkel de topnoten, te vergelijken met de intro van een nummer. Deze is bedoeld om indruk te maken! Of je een nummer echt goed vindt, hangt vaak af van het refrein. Dit is meteen het meest herkenbare onderdeel van de muziek. Van echte klassiekers herken je het refrein meteen! Dit is ook zo bij geuren: de hartnoten zijn de herkenbare kern van de geur. Tot slot zijn er de basisnoten, die je kunt vergelijken met het ritme en de beat in een nummer. Oftewel, hetgene dat nog lang in je hoofd blijft hangen als een nummer afgelopen is, of een geur langzaam vervliegt.


Ann demonstreerde deze vergelijking aan de hand van het nummer ‘Set fire to the Rain’ van Adele. Wat een goed nummer, dit is echt een voorbeeld van een instant klassieker! Herken je de top-, hart- en basiselementen? Op deze manier kun je ook op zoek naar een geur voor jezelf: zoek net zo lang totdat je een geur hebt die van top tot basis bij je past. Op die manier kan je volgens Ann, net als Adele, jezelf overstijgen.

Wat een inspirerende dame is Ann Gottlieb! Ik heb in Parijs ontzettend veel van haar geleerd. Hoe heb jij ontdekt welke geur bij je past? Als je dit nog niet weet, kun je met deze tips misschien wel ''jouw parfum'' vinden!

Deel dit artikel
Back to top