Reviews

Hoe hou ik mijn oogschaduw mooi gedurende de dag?

Heel regelmatig krijgen wij de vraag hoe je ervoor kunt zorgen dat oogschaduw goed blijft zitten gedurende de dag. Zeker met een (hopelijk warme en mooie) zomer in het vooruitzicht is het misschien wel handig wat tips op een rijtje te zetten. Tenslotte wordt er helemaal niemand blij van oogschaduw die in lijntjes, plooitjes en arcadeboog ophoopt, dat is zonde van de moeite natuurlijk. Hoe kun je dat nu voorkomen?

Het antwoord is simpel en doeltreffend! Oogschaduwbasis gebruiken, dat is vrijwel altijd de oplossing van oogschaduw "on the loose". Ben je al langer lezeres van Beautyscene of andere beauty blogs, dan weet je ongetwijfeld wat een oogschaduwbasis is. Maar misschien kijk je bij het horen van het woord wel extreem verbaasd en zegt het je helemaal niets. Geen zorgen, ik zal het even kort uitleggen.

Oogschaduwbasis is vrijwel altijd een cremeachtig product dat je aanbrengt op schone oogleden, er zijn zowel transparante als gekleurde varianten. De gekleurde varianten zijn eigenlijk geen "echte" oogschaduwbases, maar worden wel vaak als zodanig gebruikt.  Zo zie je op de foto de waterproof Make Up For Ever Aqua Cream (EUR 20,50, exclusiefbij Sephora), de Bobbi Brown long-wear cream eyeshadow (EUR 25,00) en de MAC Paint Pot (EUR 19,00), dit zijn cream eyeshadows die ook heel fijn zijn als basis voor poederoogschaduws.

Niet alleen zorgen ze ervoor dat de poederoogschaduw beter blijft zitten, ze zorgen er ook voor dat de oogschaduw mooier/beter uitkomt, zeker als je een goede combinatie van kleuren kiest. Je kunt natuurlijk ook een neutrale kleur kiezen, dan kun je deze bijna met alle kleuren oogschaduw combineren. Wil je een kleur echt laten knallen, kies dan voor een fel gekleurde of zwarte basis. Wit is trouwens ook geweldig om neon oogschaduws echt goed uit te laten komen.

Maar er zijn ook echte "officiële" oogschaduwbases, dit zijn meestal vrijwel transparante producten die de oogleden neutraliseren qua kleur en voorbereiden op de oogschaduw. Je kunt over deze producten zowel poeder- als creme oogschaduw aanbrengen, je kunt ze combineren met de gekleurde producten van hierboven.

Op de foto zie je de prettige basis van Sensai (EUR 25,50), een luchtige substantie die fris aanvoelt op het oog. De Prep + prime eye van MAC (EUR 17,50) is er in verschillende tinten, deze is nogal stroef en iets minder makkelijk aan te brengen. Maar die stroefheid heeft het nodig om oogschaduw op zijn plaats te houden.

Lang was de Urban Decay Primer Potion (EUR 17,00 exclusief bij Sephora) mijn "holy grail" om oogschaduw op zijn plaats te houden, maar nu niet meer. Dit komt overigens niet door het product zelf, maar vooral door de onpraktische verpakkingen. Vroeger kreeg je het product zo lastig uit de (oude) verpakking dat meer dan de helft van het product achterbleef in de verpakking. Zonde en frustrerend! Nu is de verpakking praktischer en toch ook weer niet, de tube is zo groot dat het product zelfs in de tube uitdroogt, waardoor je deze na enkele weken/maanden bijna niet meer uit de tube krijgt. Het resultaat? De tube barst aan de achterkant open door de kracht die je moet zetten.

Ik ben er dus wel een beetje klaar mee! Gelukkig heb ik een goed alternatief gevonden! Op de foto zie je ook de budgetvriendelijke variant van Catrice, de eye shadow base (EUR 3,99) doet zijn werk prima voor een hele lage prijs. Het resultaat is prima, de oogschaduw blijft beter zitten maar aan het einde van de dag zie je toch wel wat oogschaduw in de lijntjes zitten. De Clinique lid smoothie (EUR 23,50) is ook een fijn product dat je als oogschaduw basis kunt gebruiken, is ook nog eens goed voor de dunne huid rond de ogen, gebruik echter niet teveel omdat de formule nogal glanzend is.

Mijn favoriete oogschaduwbasis van de afgelopen maanden is de Eye basics van Laura Mercier (EUR 29,00 exclusief via Skins). Ik maakte hier kennis mee tijdens een open dag bij Skins, het was echt een wondermiddel aldus Amanda Rijff van Laura Mercier. Ze had niets teveel gezegd, de Eye basics ligt inmiddels als vaste waarde in mijn basic make-up stash! De basis is vrij dun, verpakt in een kunstof verpakking en heeft een aparte applicator. Ik breng een stipje product aan op mijn ooglid en verdeel het met mijn vingers over het complete ooglid, tot aan mijn wenkbrauwen. 

Als ik oogschaduw of potlood gebruik onder mijn ogen, dan breng ik het restant dat op mijn vingers zit aan op die plaats. Ik heb de kleur Wheat, maar echt kleur geeft die niet af. Wel neutraliseert het mijn ooglid een beetje, het resultaat voelt heel natuurlijk aan, niet stroef, plakkerig of glanzend. Het lijkt net of je niets op hebt, maar het doet zijn werk uitstekend. Het is niet de goedkoopste basis, maar is in gebruik zo zuinig dat ik volgens mij miniaal een jaar met dit product ga doen en ik gebruik het dagelijks.

De manier om jouw oogschaduw mooi te houden deze zomer is dus door een oogschaduwbasis te dragen, altijd! Maar er zijn nog een aantal dingen waarop je zou kunnen letten:

  • gebruik oogcreme niet op het bovenste ooglid, nooit! Eventueel zou je wel een heel klein stipje in de avond kunnen aanbrengen direct onder de wenkbrauw en dat zachtjes inkloppen. 
  • breng ook geen dagcreme of concealer aan op jouw ooglid, wil je de kleur of vlekjes neutraliseren, kies dan een speciale primer of basis, ook al gebruik je geen oogschaduw
  • breng niet teveel primer of basis aan! Te weinig product is ook niet handig, maar teveel ook niet, verdeel het vooral goed, liefst met een vinger. 
  • laat de basis heel even "setten" of drogen, gewoon een minuutje ofzo
  • breng oogschaduw eerst deppend aan, duw het als ware in de basis en ga daarna pas blenden
  • gebruik goede oogschaduwkwasten, dat maakt zoveel verschil
  • heb je echt vettige oogleden, gebruik dan eerst transparante primer en daarna eventueel nog een gekleurde creme-oogschaduw. Dan moet het goed komen!
  • en misschien wil je het niet horen, maar de kwaliteit van oogschaduw kan ook heel wat verschil maken, een goedkope oogschaduw kan misschien op het eerste oog net zo goed zijn als een duurdere. Maar ik heb wel gemerkt dat de houdbaarheid van merken zoals MAC echt wel beter is dan budget merken. Geen punt natuurlijk, want het prijsverschil is er ook naar.
Ben jij al overgestapt naar jouw zomer make-up routine? Is die heel anders dan jouw routine in de winter, lente of herfst? Hoe hou jij jouw make-up netjes bij 30 graden en zon? (als we die ooit nog krijgen....)
Deel dit artikel
Back to top