Nieuws

Monique's column - make-up producten & hygiëne

Iedere maand vinden je op Beautyscene een column van ervaren make-up artieste Monique Heijboer terug. Monique heeft jarenlange ervaring als professioneel visagiste achter de schermen bij televisie en fotoshoots, haar tips en trucs zijn echt erg bruikbaar, ook voor ons! Daarnaast is Monique eigenaar van Promakeupstore.com, een webshop waarin ze fijne, professionele cosmeticaproducten verkoopt. Vandaag vertelt Monique ons hoe belangrijk hygiëne is in haar vak, een must read voor liefhebbers van make-up!

Hallo allemaal!

Debbie vroeg me om voor deze maand een artikel te schrijven over hygiëne. Hoe je ervoor kunt zorgen dat je zo min mogelijk bacteriegroei op je makeup producten krijgt (alles blijft daardoor ook langer goed) en hoe ik omga met hygiëne in mijn werk als visagiste. Natuurlijk is het zo dat ik hier in mijn werk veel meer aandacht moet besteden omdat ik zoveel verschillende mensen in mijn stoel heb.

Want bedenk maar eens: als ik bij iemand lipstick aanbreng en die persoon heeft bv een beginnende koortslip (die je vaak nog niet eens ziet), en ik zou datzelfde penseel op de volgende persoon gebruiken (it could be you!), breng ik het virus rechtstreeks over. Ik zie in mijn omgeving en (helaas) bij veel van mijn collega’s een compleet gebrek aan aandacht hiervoor.

Wat te denken van de visagist die ik tegenkwam die al 10 jaar hetzelfde sponsje voor elk model gebruikte en dit nog nooit (nee serieus NOOIT) had gewassen? Of de visagist die voor het aanbrengen van een eyeliner het penseel even in zijn mond "aanspitste" omdat dat zo''n lekker strak puntje aan zijn penseel gaf? De persoon die die eyeliner zou gaan krijgen was moi, en geloof me: hij is echt nog op geen 10 meter meer van mijn persoon gekomen daarna. Bah.

Natuurlijk is het een klus om je materialen goed schoon te houden, maar ik merk dat klanten mij graag aanvragen, mede doordat ik zo schoon werk. Niet dat ik jullie nu een complex of smetvrees wil aanpraten, maar het is gewoon erg belangrijk, ook voor je persoonlijke make-up spullen, of je nu wel of geen visagist bent.

Eerst maar eens aandacht voor je persoonlijke stash:

  • Als je elke dag make-up draagt, volstaat het om je sponzen en kwasten elke week een keer te wassen in lauwwarm water met shampoo. Als je het echt grondig wilt doen, neem je Unicura desinfecterende zeep. Niet slecht voor het materiaal, zolang je ze maar laat drogen met het haar een beetje naar beneden (onder een kleine hoek dus) zodat er geen water in de bus blijft staan. Dat gaat nl enorm stinken op den duur en de haren gaan los zitten omdat de lijm oplost.
  • Wil je tussendoor van kleur verwisselen, dan kun je de Beauty So Clean Brush Cleaner gebruiken. Gewoon even op een handdoekje/tissue spuiten (of rechtstreeks op de kwast zoals ik meestal doe) en de kwast er heen en weer overheen halen. Beter voor je kwasten dan alcohol want dat droogt uit, en ze zijn in een paar minuten droog en weer klaar voor gebruik.
  • Gebruik 1 x per week (of vaker als je wilt) de Beauty So Clean Sanitizer Mist voor je make-up op poederbasis. Spray van een kleine afstand 1 x en laat drogen. Hiermee zijn alle bacteriën op je producten gedood en is alles weer schoon en fris. En ja die bacteriën zitten er heus, want je hebt ze op je handen en je gezicht en met je kwasten breng je ze over op je make-up.
  • De spray zorgt er trouwens ook voor dat je producten langer goed blijven. Alcohol droogt ze uit en en verandert de textuur, dat zie je aan de “vettig” uitziende laagje dat er dan op komt.
  • Je producten op crème basis kun je schoonmaken met ofwel dezelfde Mist en een tissue, ofwel met de kant-en-klare wipes van Beauty So Clean. Wel zo gemakkelijk en snel.!
  • De wipes zijn ook enorm handig om bij je te hebben als je je stash gaat uitbreiden. Denk niet dat die testers bij de drogist en parfumerie schoon zijn! Met een beetje geluk wordt de buitenkant afgestoft maar je wilt echt niet die lipstick testen die iemand voor jou ook al heeft geprobeerd. En daar weet-ik-veel-wat op heeft achtergelaten. Niets hoeft je ervan te weerhouden om even lekker met een wipe de stick af te nemen zodat je een frisse tester hebt. Met de kleine 8 ml Sanitizer Mist kun je zelfs poeder produkten snel “safe for testing” maken!
  • Oh, als je last hebt van koortslippen/ooginfecties e.d. is het wel wijsheid om meteen alles schoon te maken nadat je het hebt gebruikt ook al is het je eigen stash! Daarmee voorkom je dat je jezelf er steeds opnieuw mee besmet.

Hoe doe ik het “on-the-job”? Eigenlijk hetzelfde als hierboven voor personal stash + nog het volgende:
  • Handen wassen voor en na elke cliënt. Indien geen water aanwezig gebruik ik desinfecterende gel.
  • Alle producten na een dag werken schoonmaken en kwasten en sponzen wassen met desinfecterende Unicura. Poeder producten afkrabben en crème producten schoonvegen en daarna alles met Sanitizer Mist afspuiten.
  • Voor ELK persoon een aparte spons/dons en penselen gebruiken. En ja dat betekent dat ik 200 penselen heb ;)
  • Ik breng alle producten met een schone spatel over op een roestvrijstalen palet voordat ik ermee ga werken. Dit voorkomt het beruchte “dubbel-dippen”. Al werk je nog zo schoon, als je eenmaal met een penseel iemand hebt aangeraakt en je gaat ermee terug in je potje, is alles meteen besmet. Niet doen dus. Dit geldt dus voor ALLES: of het nou lipgloss of crème is.
  • Please, please please: niet op je kwasten blazen!! Het is niet cool, het is echt ontzettend VIES!
  • Voor mascara: overbrengen op een palet en met een nieuw schoon wegwerpborsteltje aanbrengen. Kost bijna niks en voorkomt een wereld aan ellende. De meeste oogontstekingen komen nl. van mascara en oogpotlood.
  • Potloden: direct voor gebruik slijpen en met een wipe afnemen. Op een palet uitsmeren en van daaraf werken. Cliënten waar ik veel mee werk krijgen hun eigen mascara, aangepast aan hun behoeften met een sticker met hun naam erop. 

En voor wie geen visagist is, maar wel in de situatie komt waar je door een visagist wordt opgemaakt (bv als je gaat trouwen).. Let hier op! Als iemand deze zaken niet in acht neemt tijdens het werken, zeg ik: wegwezen! 
Het is wel je gezondheid en je wilt geen oogontsteking of een enorme koortslip op je trouwdag. Toch? ;)

Tot de volgende keer!!

Liefs, Monique
www.promakeupstore.com

Deel dit artikel
Back to top