Enige tijd geleden heb ik in een eerder "sunday question" artikel gevraagd of jullie wisten welk huidtype jullie nu echt hebben. Dr. Jetske Ultee heeft meegelezen met jullie antwoorden en vervolgens haar tips over het bepalen van jouw huidtype op een rijtje gezet. Dit artikel is echt een mustread, want ook ik heb uit de antwoorden begrepen dat er best wat misverstanden zijn. En het is zo enorm belangrijk om te weten welk huidtype je hebt, zonder die wetenschap gaat het helaas vaak fout.
Het bepalen van je huidtype; een must
Je kunt honderden euro’s uitgeven aan de meest revolutionaire huidverzorgingsproducten, maar het is allemaal weggegooid geld als je niet weet welke producten geschikt zijn voor jouw huid. Sterker nog, zelfs de allerbeste crèmes kunnen problemen veroorzaken als je ze op de verkeerde manier gebruikt. Wil je je huid mooi maken (of houden) met behulp van huidverzorgingsproducten, dan is het echt essentieel om je huid goed te kennen. Toch is het behoorlijk lastig om je huid goed te analyseren. Uit onderzoek van de Amerikaanse dermatologe Leslie Baumann bleek dat 80% van de vrouwen niet in staat was haar eigen huidtype correct te bepalen. Hoewel het me niet gaat lukken om in een enkel stukje alle “inns and outs” te vertellen, hoop ik je wel vast met een aantal tips vast op weg te kunnen helpen.
Drie dagen even helemaal niets…
Voordat jij je “basis-huidtype” kunt gaan bepalen, moet je eigenlijk echt even “cold turkey”. De kans is heel groot dat jouw huidconditie sterk beïnvloed is door de cosmetische producten die je gebruikt. Je huid heeft circa 3 a 4 dagen nodig om te herstellen. Gebruik deze dagen even helemaal niets en was je gezicht gewoon met wat water. Is je huid erg droog breng dan ’s nacht een klein beetje vaseline of lanette crème aan op je huid. Het is doorbijten, maar wel echt de moeite waard. Zie je dit niet zitten, bepaal je huidtype dan in ieder geval ’s ochtends voordat je gezicht gaat wassen.
Een droge huid
De allereerste vraag die je moet beantwoorden voordat je kunt beginnen met de selectie van huidverzorgingsproducten is of je huid droog, vet gecombineerd of normaal is. De meeste mensen zullen overwegend een wat droge huid hebben. Een droge huid is te herkennen aan een doffe uitstraling en er zijn soms wat schilfertjes te zien. De droge huid vertoont fijne lijntjes, is snel rood en geïrriteerd en voelt na het douchen vaak wat onprettig en trekkerig aan. Die droge huid kan twee oorzaken hebben. Je huid kan droog aanvoelen doordat er te weinig talg geproduceerd wordt. Het talg zorgt er voor dat je huid soepel aanvoelt en er weinig water verdampt. Je huid kan echter ook droog zijn doordat je huidbarrière beschadigd is en niet meer goed zijn werk doet. Vergelijk het maar met een mandarijntje; die droogt ook uit als de schil er van af is. Mijn ervaring is dat de meeste mensen met huidproblemen en een wat droge huid een verstoorde barrièrefunctie van de huid hebben. De belangrijkste functie van je huid is dat ze een barrière vormt tussen je lichaam en de buitenwereld. Ze beschermt je tegen invloeden van buitenaf: bacteriën, virussen, vocht, vuil, hitte en kou. Beschadig je deze barrière functie van je huid, dan kom je in een soort vicieuze cirkel. Door het verlies van water kunnen allerlei belangrijke functies dieper in je huid niet meer werken. Ze droogt nog verder uit en er ontstaan huidproblemen als puistjes, roodheid, schilfertjes en eczeem. Uiteindelijk kan je huid hierdoor zelfs versneld verouderen. Het klinkt misschien gek, maar huidverzorgingsproducten behoren – naast te veel zonlicht, een ongezonde leefstijl en stress – tot de belangrijkste veroorzakers van huidproblemen. Veel cosmetica bevatten irriterende ingrediënten. Zo lost gedenatureerd alcohol de natuurlijke vetten in het oppervlakkige gedeelte van je huid op, terwijl je deze juist heel hard nodig hebt om te voorkomen dat er vocht verdampt. Ook andere irriterende stoffen zoals parfum kunnen de barrièrefunctie van je huid aantasten. Behoor jij tot het grootste deel van de mensen die last heeft van huidproblemen doordat de barrierefunctie niet goed werkt, dan zijn er voor jou genoeg goede verzorgingsproducten met ingrediënten die je huid herstellen en ervoor te zorgen dat het beschermende laagje van je huid weer optimaal gaat functioneren. Voorbeelden van dergelijke stoffen zijn Niacinamide, Panthenol, Ceramiden, Vrije vetzuren en Cholesterol.
Een vette huid
Het belangrijkste kenmerk van een vette huid is dat deze glimt en vettig aanvoelt. In de loop van de dag wordt dit steeds erger. Maar denk er wel aan; aanwezigheid van puistjes betekent niet dat je per definitie een vette huid hebt. Hoewel mensen met puistjes regelmatig een verhoogde talgproductie hebben, hoeft dit hoeft zeer zeker niet het geval te zijn. Hou je hier geen rekening mee en droog je een huid met puistjes te veel uit dan zal de talgproductie verder omhooggaan en het probleem hierdoor verergeren.
Een gecombineerde of een normale huid
De meeste mensen hebben een gecombineerde huid, met stukken die wat vetter zijn en wat drogere plekken. Hier zul je het gebruik van je huidverzorgingsproducten ook op aan moeten passen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door alleen een crème te gebruiken op de wat drogere gedeeltes van het gezicht en door op de wat vettere stukken alleen een toner of een serum op waterbasis met werkzame ingrediënten te gebruiken. En dan zijn er natuurlijk ook altijd nog de gelukvogels; mensen met een huid die niet vet en niet droog is maar precies goed.
Hoe verder?
Als je er uit bent of je huid droog, vet, gecombineerd of normaal is ben je er nog niet. Voordat je producten gaat aanschaffen moet je weten of je een gevoelige huid hebt! De kans dat je tot deze groep behoort is groot; volgens de statistieken heeft een op de twee personen hier last van. Een gevoelige huid wordt snel rood bv bij temperatuurswisselingen en voelt nogal eens oncomfortabel aan na het opbrengen van cosmetische producten. Je huid kan dan een beetje prikken of jeuken. Als je huid echt gevoelig is zie je buiten roodheid, ook nog wel eens schilfertjes of puistjes. Heb je een gevoelige huid dan zijn er echt behoorlijk wat ingrediënten die jij niet in je producten moet hebben. Denk aan parfum, gedenatureerd alcohol, tea trea oil, propylene glycol, mint en citrus. Ook moet je voorzichtig aan doen met stoffen als glycolzuur en vitamine A zuur.
Je hebt nu de belangrijkste stappen genomen. Toch zijn er nog drie huidproblemen waarvan je moet weten of je ze op jou van toepassing zijn voordat je met je huidverzorging echt goede resultaten kunt bereiken. Dat zijn acné (of puistjes), pigmentvlekken en/of huidveroudering. Voor de meeste mensen zijn deze drie niet moeilijk te herkennen. Toch is het de moeite waard om je wat verder te verdiepen in deze huidproblemen, want met die kennis weet je welke stoffen je moet vermijden en welke stoffen je juist moet gebruiken. Over de keuze van ingrediënten zal ik binnenkort meer vertellen. Vooralsnog is het in ieder geval handig om te weten dat bepaalde ingrediënten meerdere problemen kunnen aanpakken. Stoffen als vitamine C en niacinamide zijn altijd een goede keuze: deze ingrediënten kunnen wat doen aan oppervlakkige pigmentatie, huidirritatie, preventie van huidveroudering maar ook aan acne. Echte multitaskers dus.
Mocht je het lastig blijven vinden om jouw huid te analyseren, surf dan eens naar www.jetskeultee.nl en klik vervolgens op “online” huidadvies. De huidanalyse die ik ontwikkeld heb, kan je misschien net een beetje verder op weg helpen.
Dr. Jetske Ultee is onderzoeksartis huidziekte bij de Velthuis kliniek, daarnaast heeft Jetske haar eigen huidverzorgingslijn, Uncover Skincare, en heeft ze deze week haar allereerste boek uitgebracht : Dr. Jetske''s Huidboek. Bezoek zeker ook haar blog voor veel interessante artikelen over huidverzorging, huidproblemen, ingrediënten in huidverzorging en nog veel meer leerzaams, wij zijn absoluut fan van Jetske!
Heb je vragen over dit artikel of andere vragen over dit onderwerp, zet die dan zeker hieronder even neer, dan vraag ik of Jetske ze binnenkort wil beantwoorden.