Nieuws

Hoe zit het nu ook alweer met UVA & UVB straling?

Nu de vakanties echt zijn begonnen en wij ook steeds vaker een zonnetje voorbij zien komen, is het echt weer tijd geworden om wat extra aandacht te besteden aan zonbescherming. Hoe zit het nu ook alweer? Waarom moet je je beschermen tegen de zon en hoe kun je dat het beste doen? Misschien weet je het allang, maar misschien ook wel niet, lees vooral even verder....

De meesten van jullie weten ongetwijfeld dat je door de (felle) zon kunt verbranden, ik denk dat dit ons allemaal weleens is overkomen toch? Van een dagje "bakken" in de Spaanse zon tot een vaartochtje op de Hollandse plassen, we zijn er allemaal weleens rood als een kreeft vandaan gekomen. Pijnlijk en niet zo mooi dat rood, maar ach....dat gaat wel weer over met wat flesjes aftersun of komkommerschillen. En je leert er weer van, want verbranding is de reden waarom de meeste mensen zich tegen de zon beschermen met een zonnebrandproduct. (it''s all in the name!).

Ook Kim Kardashian vergeet zich weleens te beschermen....

Maar er is nog een ander gevaar en dat is heel wat minder zichtbaar, althans daar merk je pas over een jaar of 10-20 iets van. Weten jullie dat uit heel wat gesprekken met dermatologen blijkt dat zonnestralen de grootste oorzaak zijn van vroegtijdige huidveroudering, reden genoeg om al van jongs af aan jouw huid goed te beschermen. Hieronder zie je een foto van een 69-jarige Amerikaan wiens linker gezichthelft veel meer rimpelvorming laat zien. Hoe dat komt? Deze man is 28 jaar lang chauffeur geweest van een vrachtwagen, in die jaren hebben de UVA stralen hun verwoestende werk gedaan, dwars door de ramen van zijn auto heen. Shocking toch? Wil je er meer over lezen, ga dan naar The New England journal of medicine.

UVA & UVB

De stralen van de zon zijn te verdelen in twee soortenUVA stralen die vroegtijdige huidveroudering veroorzaken (denk aan de A van "aging") en UVB stralen die oppervlakkige verbraning van de huid veroorzaken (denk aan de B van "burning").
UVA stralen zijn er altijd, behalve als het nacht is, maar zijn er des te meer op een zonnige dag, ongeacht de temperatuur. UVA stralen gaan zelfs door ramen, kleding en wolken heen, dus zit jij heerlijk achter het raam, dan nog wordt jouw huid gebombardeerd met UVA stralen! Ook als je iedere dag zo heerlijk geniet van het zonnetje achter jouw bureau veroorzaken de UVA stralen schade. 

Vroegtijdige huidveroudering

Wat bedoel ik nu met vroegtijdige huidveroudering? Je kunt dan denken aan pigmentstoornissen in de huid, verslapping van de huid, rimpels die ontstaan en steeds vergeren, iets waar niemand op zit te wachten natuurlijk! Natuurlijk kun je niet alles voorkomen, maar als je op latere leeftijd toch nog een mooie huid wilt hebben, dan is het dagelijks gebruik van een product met beschermingsfactor echt een must. En dus niet alleen als je een dagje naar het strand gaat, maar ook als je in de tuin of op het terras zit of als je een fiets- of skatetochtje maakt.
Maar het kan nog veel erger, tenslotte veroorzaken UVA stralen ook schade die later huidkanker kan veroorzaken, daar moet je al helemaal niet aan denken toch? Het gaat dus niet alleen om een paar rimpeltjes meer of minder, de gevolgen kunnen nog veel ernstiger zijn.

Beschermen dus!

Gelukkig is er echt wel iets tegen te doen, bescherm jouw huid zo goed mogelijk en wees er echt zuinig op. Misschien zie je er nu nog niet zo het nut van in, maar als je jouw huid goed beschermt zul je over, zeg, 30 jaar in de spiegel kijken en opgelucht adem halen. Het helpt echt namelijk!
Gebruik dagelijks (!!) een beschermd product op jouw gezicht (en handen), minimaal een SPF15 maar liever nog een SPF30. Ben je veel buiten op een dag, zorg dan dat je gedurende de dag het product nog een paar keer aanbrengt. En draag bijvoorbeeld een petje of zonnehoed om voor wat extra bescherming te zorgen (al moet je dit wel combineren met een beschermend product)
Woon je in een land met heel veel zon of verblijf je daar voor langere tijd, dan is het wel zo verstandig om de zon ook echt te gaan mijden door zoveel mogelijk in de schaduw te blijven, vaak doet de lokale bevolking dat namelijk ook, neem daar een voorbeeld aan! 

Ben jij inmiddels overtuigd van een goede bescherming tegen UV stralen? 

Deel dit artikel
Back to top