Algemeen

Sunday question - dierproefvrij, ben jij consequent?

Het blijft een veelbesproken onderwerp, het testen van cosmetische producten op dieren en dat is natuurlijk begrijpelijk. We weten ook dat er heel wat mensen zeer bewust producten kopen en gebruiken die compleet dierproefvrij zijn. Een prima streven natuurlijk, maar volgens ons nog best lastig, want kun je wel consequent zijn?

Er zijn verschillende informatieve websites die je aardig op weg helpen als je op zoek bent naar dierproefvrije producten (bijvoorbeeld www.proefdiervrij.nl of www.leapingbunny.org). Maar het is best een zoektocht, eerlijk gezegd. Was het maar zo simpel dat je in de winkel direct op een product kunt zien of het getest is op dieren. Wisten jullie trouwens dat het al sinds 2004 in de Europese Unie verboden is om eindproducten te testen op dieren? 

Maar nu het volgende probleem, in cosmetica zijn veel ingrediënten te vinden die soms al jarenlang gebruikt worden. Die ingrediënten zijn vroeger vrijwel zeker ooit een keer op dieren getest (omdat dit wettelijk vereist werd toen). Zou jij deze producten dan dierproefvrij noemen of niet? In principe kan een merk, volgens mij, dan geen dierproefvrij keurmerk krijgen namelijk.

En hoe zit het met merken die onderdeel zijn van een groot concern? Een merk als The Body Shop is een goed voorbeeld, hun producten (en ingrediënten) zijn niet getest op dieren maar zij zijn wel onderdeel van het grote L''Oreal concern. En niet alle merken van het L''Oreal concern hebben dat dierproefvrije keurmerk, zijn de producten van The Body Shop dan toch off limits?

En hoe consequent ben jij verder? Als je altijd kiest voor proefdiervrije cosmetica, let je dan bijvoorbeeld ook op de tandpasta of het wasmiddel dat je gebruikt? Dat is misschien geen "echte" cosmetica, maar toch werden (of worden?) de ingrediënten van dit soort producten getest op dieren, laat je die dan ook in de winkel staan? En wist je dat er ook proeven op dieren worden uitgevoerd om te kijken of sigaretten wel of niet verslavend zijn? Laat je die dan ook staan?

Deel dit artikel
Back to top