Fashion

Stijlworkshop bij Bureau STIJL! met winnaressen Mariska & Wendy!

Vorige week werden twee van onze lezeressen met hun vriendin verwacht bij Bureau Stijl! voor een stijlworkshop die ze gewonnen hadden met een winactie i.s.m. Dove. Wendy & Mariska keken er alweer een tijdje naar uit en volgens mij hebben ze het heel erg naar hun zin gehad. Ze hebben allebei een uitgebreid verslag geschreven en veel leuke foto''s gemaakt. Wil je weten hoe zo''n stijlworkshop van Bureau Stijl! gaat? Kijk dan snel verder...

Wendy
Donderdag 30 augustus was het zover: we zouden de workshop van Bureau Stijl gaan volgen! Niet wetend wat ons precies te wachten stond, belden Kristel en ik aan op de Spaceshuttle (mooie naam voor een straat toch?) en werden warm verwelkomd door Saskia, die ons naar boven leidde. Een mooie bovenruimte, met spiegels, veel accessoires, allerlei gekleurde doeken, wat kleding en een grote tafel met verschillende stoelen, waar de andere twee winnaressen al zaten te wachten.

In het atelier hangen allerlei stofjes in allerlei kleuren.

Er werd een heerlijke lunch op tafel gezet waar we helaas geen foto’s van hebben, want de wraps en broodjes met zalm waren al aangebroken voor we er erg in hadden.
Terwijl wij zaten te eten legde Saskia rustig uit wat de bedoeling van de dag zou zijn, en kregen wij onze “Stijl in Beeld”, waar zowel algemene stijl- en kleurtips in staan als de mogelijkheid om zelf je persoonlijke stijlkaarten toe te voegen. Dat maakt dus dat je toch je persoonlijke boekje samenstelt.

Het persoonlijke boekje en de kleurwaaier!

Een belangrijk onderdeel was de kleuranalyse – waarbij gelet werd op huidskleur, natuurlijke haarkleur, contrasten in het gezicht… Aan de hand van verschillende kleurkragen waar Pipo de Clown U tegen zou zeggen kon Saskia bepalen welk kleurtype we waren: lente, zomer, herfst of winter.

Het is belangrijk goed naar je gezicht te kijken; let niet teveel op je eigen voorkeur voor bepaalde kleuren maar kijk juist wat ze met je gezicht doen.
Bijzonder genoeg waren we alle vier een ander seizoen, en het was ook erg leuk om te zien hoe de ene kleurkraag (de felle kleuren bijvoorbeeld) bij de één wel heel goed staat, en bij de ander het gezicht helemaal uit balans haalt. Een bijzondere eye-opener voor ons allemaal! Aan de hand van de contrasten in je gezicht werd ook bepaald hoeveel kleurcontrast je in je kleding kunt verwerken. Kan ik bijvoorbeeld maar midden-contrasten hebben, Kristel kan juist grote contrasten hebben. En op basis van het kleurtype met contrasttype kregen we onze eigen kleurkaart.

De kleuren van Kristel! Door de doeken over je schouders te leggen kun je zien wat de combinaties met elkaar – en met jou! – doen, en hoe een kleureffect kan veranderen als je er een andere kleur naast legt.

Stijl is natuurlijk niet alleen kleur, dus aan de hand van een vragenlijst bepaalden we welke kledingstijl het beste bij ons past, welk figuur we hebben, welke dessins en materialen wel en niet bij ons passen, wat voor vorm gezicht we hebben… Een heel compleet beeld dus. En aan het einde van de dag mochten we onze miskopen, die we van tevoren hadden meegenomen, nog even laten zien – en daarbij konden we nu dus een stuk beter vertellen waarom het ons niet staat: verkeerde kleur, onflatteus model, verkeerd dessin. Dat behoort nu dus tot het verleden! We kunnen terugkijken op een erg gezellige, leerzame, grappige, en vooral heel bijzondere middag.

Heel erg bedankt, lieve andere twee winnaressen, Dove, Saskia & Bureau Stijl en BeautyScene!

De winnaressen op een rijtje, mét kleurwaaier.
Mariska
Al een tijdje keek ik erg uit naar mijn gewonnen workshop bij Bureau Stijl in Amersfoort: een workshop over kleur! Een workshop die ik hard nodig had want als je mijn kast open doet komt Jules Deelder je nog net niet tegemoet gekropen: zwart, zwart, zwart! Met af en toe een vleugje donkerblauw, paars of voor als ik echt uit m’n dak ga: rood! Dit komt deels nog voort uit m’n Gothic periode en m’n nog altijd bestaande metalliefde maar ik merkte toch aan mezelf dat ik me steeds meer aangetrokken voelde tot kleurige kleding. Maar welke kleuren moet je dan kiezen?! Het kwam best voor dat ik in een pashokje stond en vond dat ik er nog bleker uitzag dan anders, maar die kleur was zo mooi op iemand anders?! Een workshop waarin ik de juiste kleuren zou leren kiezen klonk dan ook als muziek in de oren!

Toen we aankwamen bij Bureau Stijl werden we enthousiast en hartelijk begroet door Saskia die ook meteen trots begon te vertellen over haar bedrijf. Naast het enthousiaste onthaal van Saskia kwam je ook meteen in een kleurige bui door de prachtige workshop ruimte. Deze ruimte is het beste te beschrijven als een schattengrot van kleur: alle vrolijke kleuren van haar sieraden, kleurenkragen (waarop ik later terug kom) en sjaaltjes over brachten je meteen in de stemming! Omdat we een beetje vroeg waren en de andere deelneemsters en nog niet waren vertelde Saskia alvast dat ze haar bedrijf (www.youxx.nl) met een vriendin heeft opgezet en dat alle methodes die we vandaag zouden ervaren en het stijlboek dat we ontvingen helemaal door henzelf zijn ontwikkeld en dat het nu in andere opleidingen voor stylisten als lesmethode wordt gehanteerd. Ook liet ze trots op haar iPhone zien dat Youxx ook een app heeft, erg handig wanneer je weet welk kleurtype je bent en je ‘on the go’ wilt kijken welke kleuren bij je passen! Want dat de ene rood de andere nog niet is kwamen we al snel achter!

Onder het genot van een heerlijke lunch legde Saskia ons uit welke verschillende kleurtypen er zijn. Er zijn eigenlijk twee soorten tinten en dat zijn de warme en de koele tinten. De warme tinten zijn alle kleuren waar gele tinten in zijn verwerkt en de koele kleuren zijn de tinten waar blauwe tonen in zijn verwerkt. Per persoon is verschillend welke tinten jezelf het beste naar voren laten komen en het is dus belangrijk om te weten bij welke kleuren jij het meeste straalt. Daarnaast is het van belang om te weten hoeveel contrast je in je gezicht hebt. In gedachten moet je dan eigenlijk een zwart wit foto van je gezicht nemen (of doe het eens echt natuurlijk). Heb je donkere lijnen in je gezicht en ook heel lichte plekken dan heb je eigenlijk veel contrast. Mijn eigen gezicht bleek heel weinig contrast te hebben, ik ben dan ook erg licht van huidskleur. Dit heeft voor mij tot gevolg dat als ik een kleur draag die een hoog contrast biedt met m’n gezicht dat ik dan bruggetjes moet bouwen om dit enorme contrast af te bouwen. Praktisch betekent dit dat Jules Deelder mijn kast toch lichtelijk moet gaan verlaten en er meer kleuren nodig zijn om het beste in mijn gezicht naar voren te laten halen.
 Om te weten met welke kleuren je dan bruggetjes moet gaan bouwen moet je wel even over je gene heen stappen. Je krijgt een witte cape om, doet je haar met een witte band naar achteren en kijkt naar je gezicht zoals die in natuurlijke staat is. Erg veel wit in mijn geval dus! Vervolgens worden er om en om een soort clowns-kragen met kleur omgeknoopt. Het is wonderlijk om te zien wat die kragen dan doen in je gezicht. Ik kreeg bij één kraag ineens een beeld van hoe ik er over vijf jaar uit zie zonder goede verzorging: rimpels, lijnen en doffe huid! Die hebben we dus snel af gedaan en uiteindelijk bleef bij de mij enorm gekleurde kraag over.

Conclusie: ik ben een lente type met als focus heldere, warme kleuren. Dat bijna al mijn accessoires rood zijn en mijn favoriete kleur geel is klopt dus eigenlijk helemaal. Ook m’n haarkleur past dus in mijn waaier: pfew! Wat zal Saskia blij zijn dat ze me niet in m’n zwarte haar tijd heeft leren kennen! ;-) M’n zwarte kleding daarentegen kan dus eigenlijk beter niet, maar door dan bijvoorbeeld te gaan werken met gekleurde topjes en sieraden kun je de focus verleggen en jezelf beter naar voren halen. De tip van sjaaltjes werd ook gegeven maar ondanks mijn eigenlijk Gooische roots zie ik mezelf die nog altijd niet dragen. Kortom: gekleurde topjes, eens een leuke broche op m’n borst, toch maar eens sieraden om: ik zal er aan moeten geloven wil ik er frisser uit zien!
 
We kregen allemaal na onze analyse ook een praktische (en prachtige) kleurenwaaier die we dan altijd mee kunnen nemen en in de winkel dan meteen bij de kledingstukken kunnen houden om te kijken of het de goede kleuren zijn. Wat erg leuk was is dat we met z’n vieren waren en we wonderlijk genoeg allemaal een ander seizoen waren. Erg bijzonder ook volgens Saskia om alle seizoenen aan te treffen binnen een groep!

Naast het kleuradvies stond er in het stijlboek en op het programma ook nog aandacht voor welke stoffen en designs je het beste kunt pakken. Een mooie one-liner die daar vaak naar voren kwam is dat je een balletje niet in een doosje kunt doen. Vertaald betekent dit dat wanneer je ronde vormen hebt je dit niet in moet willen pakken in harde materialen. Gebruik dan dus ook soepel vallende stoffen. Omdat ik fors gebouwd ben betekent het bijvoorbeeld ook dat ik voor grote designs moet gaan. Je wilt immers niet dat een patroon zich dusdanig vaak herhaald dat het oppervlak daardoor groter lijkt. Maar ben je wel fijntjes gebouwd neem dan ook gerust een fijne print. Voor mij komt dus eigenlijk wel naar voren dat ik het groots moet aanpakken: felle kleuren in grote prints met soepel vallende stoffen.

Overigens betekent dit dus niet model hobbezak want je wilt ook niet dat je hele lijf wegvalt. Dus je moet weer wel je taille weten te vinden en die benadrukken. Voor mijn lijf zijn jurkjes met een A-lijn dan ook eigenlijk ideaal met een hakje er onder. En eigenlijk weet ik dat natuurlijk al jaren maar ja; naar je werk is die spijkerbroek waar je olifantenpootjes in krijgt met het wijde T-shirt wel zo praktisch als je de hele dag trappen moet lopen, moet bukken en toch alleen op een kamer staat ;-)

Ik vond het vooral een erg gezellige middag en heb er qua kleur het meeste van meegenomen. Diezelfde avond ben ik gewapend met de waaier en de kennis over lichaamsvorm nog even met m’n vriendin naar Hilversum geweest om te winkelen en heb ik een nieuw model spijkerbroek gekocht. Geen jurkje nee, en het is ook een donkere broek maar ja: het moet voor mij nog wel praktisch blijven ;-) Door de nieuw ontdekte vorm broek, een aansluitende rechte pijp in plaats van de bootcut scheelt het optisch wel meteen een maat!Ik stond ook al heel dapper met een fel rood leren jasje aan die me écht leuk stond maar ik nog even de centjes niet voor had. Ik heb met mezelf de afspraak gemaakt om een jaar lang geen zwart meer te kopen (concertshirts daargelaten) en vooral voor kleur te gaan. Ik merk namelijk ook dat wanneer ik wel kleurtjes aan had dat mensen daar heel positief op reageerden. En hoewel er kleuren op mijn kaart zitten waar ik nog erg aan moet wennen (appeltjesgroen?!) denk ik dat het me wel gaat lukken.

Ontzettend bedankt dus Beautyscene, Saskia en Dove voor deze hernieuwde kennismaking met kleur!

Dames, wat hebben jullie een heerlijk verslag geschreven! En wat ben ik blij dat jullie het zo naar jullie zin hebben gehad, ik had er graag bijgeweest, maar de drukte op de redactie liet dat jammer genoeg niet toe. Ik ben wel erg nieuwsgierig geworden naar deze stijlworkshop van Bureau Stijl! Misschien moet ik mij hier ook maar eens aan gaan wagen? 

Ook jij kunt een stijlworkshop bij Bureau Stijl! volgen, zowel alleen als in groepsverband, voor meer informatie kun je op de website van Bureau Stijl! terecht, zeker een aanrader. Dank je wel Saskia van Bureau Stijl & Melanie en Chantal van Dove, super geregeld voor onze lieve lezeressen!
Deel dit artikel
Back to top