Algemeen

Sunday question - zon(nebank) gebruind of sneeuwwit?

Toen ik vrijdag naar Van der Vorst ziet sterren keek met Barbie als één van de gasten moest ik stiekem toch wel even gniffelen...wat een bizarre kleur bruin was/is deze dame toch! Samen met manlief ligt ze vast geregeld onder de zonnebank. Iedereen weet inmiddels wel dat teveel (en onbeschermd) zonnen niet goed voor de huid is, maar toch liggen er dagelijks nog heel wat mensen onder de lampen, het staat zo lekker "gezond"? Ben je het daarmee eens?


Barbie & manlief Michael houden wel van een zonnebankje op zijn tijd!

Wie herkent het niet? Kom je thuis van een vakantie in een warm, zonnig land en vervolgens krijg je van iedereen de opmerking "wat ben je lekker bruin!", "wat zie je er goed uit" of "gezond kleurtje heb je!'' Of misschien hoor jij wel regelmatig het volgende : "wat zie je bleek, ben je ziek?", "ga eens wat meer in de zon zitten, je kunt wel een kleurtje gebruiken" of "je moet je niet met factor 50 insmeren hoor, zo word je nooit bruin!''

Een bruin kleurtje is dus gezond? Niet echt....althans niet als je die probeert te krijgen door (te) lang in de zon te zitten of onder de zonnebank te liggen. Dit artikel vond ik zojuist op de website van KWF Kanker Bestriijding:

"Als u gebruikmaakt van zonneapparatuur zoals een zonnebank, stelt u zich bloot aan de risico''s van UV-straling. UV-straling van zonneapparatuur heeft vergelijkbare effecten als UV-straling uit natuurlijk zonlicht. Van ''veilige straling'' is geen sprake en bij gebruik van zonneapparaten kunnen zich op de lange termijn problemen voordoen.

Het risico dat iemand loopt om huidkanker te krijgen, heeft te maken met het aantal keer dat de huid verbrand is geweest en met de totale hoeveelheid UV-straling die iemand in zijn leven opdoet. Iemand die voor zijn dertigste regelmatig onder de zonnebank gaat, heeft een 75 procent hoger risico op melanoom, de dodelijkste variant van huidkanker.

Tips voor gebruik van zonneapparatuur
  • Maak maximaal 10 keer per jaar gebruik van zonneapparatuur.
  • Volg de gebruiksinstructies en kuurschema''s van zonneapparatuur nauwkeurig op (ook thuis).
  • Bescherm uw ogen met het meegeleverde brilletje.
  • Kies een zonnestudio met gediplomeerd personeel en goedgekeurde apparatuur. Erkende zonnestudio''s zijn te vinden op de website van de branchevereniging Samenwerking Verantwoord Zonnen.
  • Vraag altijd persoonlijk advies in een zonnestudio. Een kuur moet goed afgestemd zijn op uw huidgevoeligheid.
  • Antizonnebrandmiddelen brengen de kuurschema''s van zonneapparatuur in de war. Gebruik deze middelen daarom niet bij gebruik van zonneapparatuur. Verwijder vooraf alle cosmetica.
  • Kinderen onder de 18 jaar wordt sterk afgeraden om zonneapparatuur te gebruiken omdat hun risico op huidkanker hierdoor extra wordt verhoogd.
  • Ook mensen met huidtype 1 (zie de huidtypetest) wordt afgeraden zonneapparatuur te gebruiken."

Wat is jouw mening hierover, nu dat de gevaren (opnieuw) zijn beschreven door KWF? Kies je toch voor een zonnebankje op zijn tijd of gebruik je ieder zonnig moment die er is om de kleur toch weer even bij te werken? Of misschien is het bij jou wel het tegenovergestelde en probeer je juist zoveel mogelijk uit de zon te blijven en is een zonnebank helemaal uit den boze voor je.

Natuurlijk is er ook altijd nog een middenweg en die bewandel ik zoveel mogelijk : ik geniet van een zonnetje op zijn tijd (denk aan vakantie), maar zal nooit uren liggen bakken in de zon, ik bescherm mijn huid uiteraard iedere dag op een normale maar verstandige manier en ga niet onder de zonnebank. Maar ik mijd de zon beslist niet, het is toch ook heerlijk om die warme stralen op je lijf te voelen?

En jij? Wat doe jij?
Deel dit artikel
Back to top