Algemeen

Sunday question - wanneer voel jij je op je mooist?

Afgelopen donderdag lanceerde Dove hun Self Esteem programma in Nederland, het programma dat het zelfvertrouwen van jonge meisjes en vrouwen probeert te vergroten. Ik ben er trots op dat ik een ambassadrice ben van dit programma, maar wat ben ik geschrokken van de onderzoeksresultaten! Maar één op de tien meisjes in Nederland vindt zichzelf mooi, wat enorm weinig! En dus vroeg ik mij het volgende af : wanneer voel jij je op je mooist?

Bij de persconferentie van Dove met de andere ambassadrices Vilna van Betten, Elle van Rijn en Fabiënne Chapot, aan de tafel ook presentatrice Mirella van Markus en Esther Spronsen van Dove

Driekwart van de meisjes tussen 10 en 17 jaar voelen een grote druk om mooi te zijn, zo blijkt uit onderzoek van Dove. In grote mate leggen de meisjes deze druk zichzelf op, maar ook (sociale) media, de maatschappij en vrienden spelen een rol. Alarmerend is dat wereldwijd, maar ook in Nederland, slechts 1 op de 10 meisjes zichzelf mooi vindt. Dit negatieve zelfbeeld zorgt ervoor dat maar liefst 60% van de meisjes stopt met activiteiten die ze leuk vinden. Dove geeft daarom gevolg aan het Nederlandse Self Esteem programma, dat de komende jaren bijdraagt aan het verbeteren van het zelfbeeld van meisjes - Dove Nederland - november 2012

Toen ik bezig was met de voorbereidingen van dit Self Esteem programma en mijn rol hierin, ben ik in gedachten teruggegaan naar mijzelf in die leeftijd. Had ik nu ook zulke gedachten en gevoelens? Ik heb zelfs mijn moeder nog even ingeschakeld om het na te vragen, maar ik weet het niet meer zo goed. Ik geloof dat ik toen voldoende zelfvertrouwen had, misschien zelfs soms wel iets te veel! (kan dat ook, dan denk je dat je de hele wereld aan kan en dat is ook niet altijd het geval). Ik ging gewoon altijd met vriendinnen naar het zwembad (ik hou niet van zwemmen maar hello leuke jongens), ging iedere vrijdag naar de ijsdisco (en ik kan echt niet goed schaatsen), ben blijven sporten (ik ben zelfs gaan kickboxen tussen de jongens in) en werkte al vroeg in de horeca als bijbaantje (vanaf mijn 16e).

Mijn puberteit speelde zich af in de jaren tachtig en ik had wel een aantal rolmodellen, maar dat waren niet persé vrouwen. Ik had niet een bepaalde vrouw die ik enorm bewonderde om haar uiterlijk bijvoorbeeld, ik trok toch meer richting mannen. Ik weet nog goed dat ik Top Gun met Tom Cruise gezien had in de bioscoop en ik daarna de beslissing nam om straaljagerpiloot te worden. Ik heb er zelfs mijn vakkenpakket op het VWO voor omgegooid, gekke ik! Ah, het hoort ook bij die leeftijd, wat weet je nu over de toekomst als je 14 bent, er kan nog zoveel veranderen. Het is dan ook niet zo erg als je zoekende bent. Ik had toen in elk geval het gevoel dat ik alle kanten op kon, ik moest alleen nog even bekijken wat....

Maar ja, wat nu als je je niet zeker genoeg voelt en je daardoor laat tegenhouden om een bepaalde opleiding te gaan doen. Stel je voor dat jij straaljagerplioot wilt worden, hoort dat je daarvoor behoorlijk wat moet sporten en dat de reden is dat je de opleiding niet meer gaat doen. Stel je voor dat iemand je ziet in een sportoutfit! Dat zou toch doodzonde zijn?

Een heel verhaal, maar het leek mij goed om mijn persoonlijke ervaringen toch even met jullie te delen, jullie gaan natuurlijk nog meer horen tijdens deze Dove Self Esteem maand. Nu gaan we terug naar de vraag van de dag, wanneer voel jij je op je mooist? Durf je eigenlijk te zeggen dat je mooi bent? Of durf je te vertellen wat je mooi aan jezelf vindt? In Nederland zijn we daar een beetje terughoudend in en dat is eigenlijk best jammer, want waarom zou je niet mogen zeggen dat je jezelf mooi vindt? Gelukkig hebben we nog altijd onze vriendinnen en/of familieleden die dat best durven te zeggen tegen je, kijk maar eens:


Misschien is deze vraag makkelijker te beantwoorden, wanneer voel jij je op je mooist? Is dat direct na het sporten? Of misschien wel als je bij jouw vriendje bent of als je totaal relaxed en rozig op de bank zit? Of toch als klaar bent voor een avondje uit?

Wil je meer weten over het Dove Self Esteem programma, bezoek dan de speciale website. Daar kun je ook materialen downloaden om aan zelfvertrouwen te werken samen met jouw moeder of dochter, echt een aanrader!

Deel dit artikel
Back to top