Nieuws

Backstage @ Dutch Fashion Awards - met MAC!

Afgelopen vrijdag werden de Dutch Fashion Awards uitgereikt, beter bekend als de oscars van de mode. Dat ging gepaard met een enorme show, waar Beautyscene een exclusief kijkje achter de schermen kon nemen! Naast fashion en haar was hebben we vooral genoten van de make-up, verzorgd door MAC. Voor backstage weetjes, MAC tips & tricks en heel veel inspiratie... Lees zeker even verder!

De 6e editie van de Dutch Fashion Awards vond plaats in de Grote Kerk in Den Haag, echt een prachtige locatie! Dit jaar draaide alles om vernieuwing, dus dan is zo''n historisch gebouw een heel gaaf contrast.

Mooi hè? De set-up was heel bijzonder, zoals je kunt zien was er voor iedere toeschouwer een apart tafeltje. Heel indrukwekkend om te zien hoeveel mensen druk waren met techniek, repeteren en designs. 

Ik kon dan ook niet wachten om backstage een kijkje te nemen! In het fashion gedeelte werd volop gepast, gestreken en genaaid, en ook bij het haar was iedereen druk bezig. Opvallend was dat vrijwel alle modellen aan het lezen waren! Dikke studieboeken en kranten waren favoriet en wonnen het backstage van de smartphones.

Maar ik was natuurlijk het meest geïnteresseerd in de make-up. Mijn oog viel meteen op de uitgebreide kits, meerdere tafels stonden vol met MAC producten. Daar ging mijn beautyhart toch wat sneller van kloppen, wat veel moois bij elkaar! Opvallend was dat er veel producten uit limited edition collecties werden gebruikt. Verder enorm veel paletten en kwasten, die zijn onmisbaar voor make-up artists.

Bij de make-up stond vooral de basis centraal. Sommige modellen liepen namelijk meerdere shows, en er moest dus snel gewisseld kunnen worden qua looks. Opvallende lippenstift of oogmake-up werd hier en daar later toegevoegd, maar ook op de catwalk gaat er niets boven een goede basis! Hiervoor werd vooral de Face and Body Foundation gebruikt, in combinatie met verschillende concealers. Voor afwisselend matte en glowy looks werd los poeder gebruikt of Fix+. Daarvan zijn er volgens mij heel wat flessen doorheen gegaan vrijdag, ook voor fashion shows is Fix+ echt onmisbaar. Bij sommige modellen werden de wenkbrauwen opgelicht met een concealermengsel van gele en roze ondertonen. Door dat met een spoolie aan te brengen kreeg je eigenlijk een heel natuurlijk effect, maar toch maakte het deze look net wat aparter.

MAC Make-up artist Erwin zorgde de hele middag voor de meest uiteenlopende looks, van basismake-up tot opvallende eyeliners. Deze look vond ik zelf heel erg gaaf! Hiervoor gebruikte Erwin de Blacktrack Fluidline om bijna het hele ooglid te voorzien van een opvallende, zwarte eyeliner. Met een wattenstaafje werd de lijn perfect afgewerkt, om vervolgens de look af te maken met een beetje lippenbalsem. Kennen jullie de Naked Honey Skin Salve nog? Deze hoorde bij de Naked Honey collectie uit 2009, maar wordt backstage nog volop gebruikt!

Ook de mannen gingen in de make-up! Erwin vertelde precies hoe hij dit deed. Hier werd geen dekkende foundation gebruikt, maar alleen concealer om rode plekjes en oneffenheden weg te werken. Door deze aan te brengen met een blendingkwast kon je eigenlijk niet zien dat er make-up gebruikt was.Ook hier werd licht geshaped en vervolgens werden de wenkbrauwen omhoog gekamd met een transparante gel. Hoewel het doorgaans toch wat apart is om als jongen make-up te dragen, waren de modellen het zichtbaar gewend. Artyom, het model waarvan op de foto de make-up gedaan wordt, was het inmiddels gewend. ''Het hoort gewoon bij je werk!''

Naast de make-up was ook het haar een belangrijk onderdeel van de looks. Hester Wernert-Rijn verzorgde voor Sebastian Professional de kapsels, die behoorlijk ingewikkeld waren. Opgestoken haar, lange haarstukken van Balmain, enkele losse krullen aan de voorkant; werkelijk alles kwam voorbij. Hier kun je een aantal stappen zien, het uiteindelijke resultaat vond ik heel cool; strak en edgy.

Elke Willemen leidde het team van MAC, zij is ook bij jullie vast wel bekend als senior make-up artist voor MAC Benelux. Ik had al veel over haar gehoord en gelezen - ook op Beautyscene natuurlijk! - dus vond het ontzettend leuk om haar te ontmoeten. Hier legt ze de laatste hand aan de make-up look, met een subtiele smokey eye. Opvallend was dat veel ontwerpers voor nude lippen gingen, die blijven trendy! Ook Carbon was favoriet als oogschaduw onder de ogen, net als het Old Gold pigment voor een klein detail in de binnenste ooghoek. 

Om alles op make-up gebied soepel te laten verlopen, hingen er overal schema''s aan de muur. Met kleurcodes en tijdvakken moest alles vlekkeloos verlopen. Veel modellen liepen meerdere shows, en de make-up moest dus ook tussendoor nog aangepast worden! Het team van MAC bleef er koel onder, want ze hadden elf minuten om dit te doen - waarin ook omgekleed moest worden en het haar aangepast werd. Maar vergeleken met de fashion weeks is dit een luxe, daar wordt gewisseld in slechts acht minuten...

Ondertussen werd er op de catwalk gerepeteerd, waarbij de modellen aanwijzingen kregen bij het lopen. 

En uiteindelijk kwam fashion, haar en make-up samen in de totale looks! Dit was mijn favoriet, een ontwerp van Marga Weimans. Ik vind het ontwerp helemaal te gek, en het matcht perfect met het model en de heftige eyeliner die je al eerder voorbij zag komen. Wauw!

Inmiddels nam de drukte achter de schermen toe, en overlegde de designers druk met Elke over de finishing touch. Na een laatste foto moest ik er helaas weer vandoor, maar wat een leuke ervaring! Het hele team van MAC is ontzettend enthousiast en weet enorm veel te vertellen over de verschillende technieken en producten. Heerlijk dus om daar een middag van mee te kunnen genieten, en ook de show ''s avonds beloofde heel bijzonder te worden.

Over de show, de verschillende designers en de prijzen die zijn uitgereikt lees je later meer, ik geniet nog even na van de make-up. Backstage waren de Dutch Fashion Awards in ieder geval geweldig!

Deel dit artikel
Back to top