Reviews

Winterkou - wat doe je aan die droge huid?

 

Een jaar geleden was het ook zo koud als het nu is, weten jullie dat nog? We hebben toen een artikel geplaatst over fijne producten die je zou kunnen gebruiken in deze weersomstandigheden, dat artikel herhalen we vandaag weer even (met wat kleine aanpassingen). Ga je nog op wintersport? Dan vind je in dit artikel ook handige tips! Kijk en lees zeker even mee....

Je herkent het waarschijnlijk wel, tijdens de koudere maanden voelt jouw huid anders aan, oogt deze ook anders en kan deze soms best weleens lastig zijn. Droge en schrale plekjesschilfertjes op de huid, meer droogterimpeltjesroodheidgrauwheid en een oncomfortabel gevoel. Allemaal het gevolg van twee dingen : koude en gebrek aan vocht! We zitten aan de ene kant veel meer binnen, liefst vlakbij de verwarming, vaak met de ramen dicht en aan de andere kant is het buiten natuurlijk een heel stuk kouder, zeker als de gure wind langs jouw wangen blaast als jij fietst of loopt. De huid heeft zeker heel wat te verduren en kan echt wel wat extra''s gebruiken, we hebben onze producttips even op een rijtje gezet.

Rijke, voedende dagcremes - gebruik deze in de koudere maanden en als je voelt dat jouw huid er behoefte aan heeft

  • ROC Enydrial moisturizing cream EUR 12,99 (40 ml) - een vrij lichte creme met een hypoallergeen parfum van mimosa, amandel en anijs. Trekt bijzonder snel in de huid en geeft direct een fris effect, lees een stukje verderop even iets meer over de Roc Enydrial lijn
  • Sisley Restorative facial cream EUR 124,00 (50 ml) - een rijke, reparerende creme voor de hele familie vol met sheaboter die de huid zacht en soepel maakt. De creme herstelt de huid direct na bijv. zonnebrand of zelfs een echte huidbeschadiging. Ook na een dag in de koude kan deze creme direct voor verlichting zorgen. De prachtige witte creme is niet extreem dik, heeft een comfortabele geur die ook wel fris is, niet al te "groen" en kruidig van geur, fijn dus!
  • Creme de la Mer EUR 135,00 (30 ml) - al heel vaak beschreven door mij, o.a. in dit artikel en in deze review. Inmddels al 4 jaar lang een musthave in mijn beautykast (met als nieuwe favoriet The Softening cream, is mijn huid een beetje van slag, dan komt deze pot weer naar boven en gebruik ik deze een paar dagen en/of nachten na elkaar.
  • L''Occitane Ultra rich facial cream EUR 33,00 (50 ml) - geweldige geur van een heerlijke comfortabele , vrij dikke, bijna boterachtige creme. Het gehalte shea boter is maar liefst 25 % en dat is bijzonder hoog, heerlijk als kuurtje als jouw huid extra voeding kan gebruiken. Maar misschien is dit ook wel jouw musthave wintercreme? De vorm van de pot is trouwens geïnspireerd op de hutten die de vrouwen van Burkina faso gebruiken om hun kostbare kariténoten te beschermen.
  • L''Occitane Ultra gentle moisturizer EUR 28,00 (50 ml) - heb je wel wat voeding nodig, maar niet zo extreem veel? dan kun je deze lichte moisturizer met 10 % shea boter proberen, jammer genoeg niet met dezelfde comfortgeur als de Rich facial cream. Maar aan de andere kant is een parfumvrije formule natuurlijk wel een aanrader voor een gevoelige huid.
  • Kiehl''s Rosa arctica cream EUR 52,00 (50 gram) - een mooie nieuwe anti-aging creme die niet specifiek bedoeld is voor de droge huid. Maar ik vond deze creme toch wel bijzonder goed passen bij deze reeks omdat het belangrijkste ingrediënt de Rosa Arctica is, een bijzondere plant die maanden - zo niet jaren - lang zonder water kan. Nadat er een drup water op de schijnbaar uitgedroogde plant terecht komt, komt de plant direct weer helemaal tot bloei. Stel je voor dat de creme hetzelfde effect heeft op de huid? Glycerine, vitamine E, Squalane en boters zorgen voor een gehydrateerde en gevoedde huid, de creme is vrij dik en vrijwel geurloos, je kunt deze zowel ''s ochtends en ''s avonds gebruiken.
  • MAC Complete comfort cream EUR 35,00 (50 ml) - een fijne basiscreme van MAC voor de normale huid die net even wat extra voeding nodig heeft. Geen echte anti-aging eigenschappen dus minder geschikt voor de wat oudere huid, maar zeker een aanrader voor gebruik in de winter als je een normale, vochtarme huid hebt die wel wat extra''s kan gebruiken.
  • Chanel Hydramax+ active nutrition nourishing cream for dry skin EUR 63,04 (50 gram) - een vrij lichte creme met een fijne, licht bloemige geur die perfect aansluit op de Hydramax lijn van Chanel. Gebruik je die en merk je dat het in de winter misschien niet voldoende doet voor jouw gezicht, dan is dit product misschien een heel fijn alternatief.



Huidolie - perfect om als extraatje te gebruiken als het nodig is, ''s nachts en overdag

  • MAC Care blend essential oils EUR 21,50 (8 ml) - heerlijke oliën in 2 varianten (Grapefuit+chamomile en Sweet orange+lavender) die perfect zijn om te mengen met foundation of cremes. De oliën trekken heel snel in de huid en combineren prima met make-up, ze hebben beide een heerlijke geur door de aromatische oliën. Eerlijk gezegd was ik ooit sceptisch over olie, maar de MAC Care blend essential oils hebben mij echt over de drempel geholpen. Gebruik de olie echt met mate, met 1 of 2 druppeltjes heb je al voldoende om het hele gezicht te behandelen. Heb je een vette huid, vermijdt dan de t-zone eventueel
  • Weleda amandel gezichtsolie EUR 14,99 (50 ml) - een voordelig alternatief dat geschikt is voor de gevoelige huid, amandel-en pruimpitolie zijn de belangrijkste ingrediënten van deze geurloze olie die de huid kalmeert en voedt
  • The Body Shop Hemp oil nu maar EUR 4,50 (15 ml) - de "hemp" lijn van The Body Shop is zeker een uitkomst voor mannen met echt, droge handen! Natuurlijk mogen vrouwen de producten ook gebruiken, maar mede door de vrij kruidige, stoere geur is het toch meer een mannenlijn.
  • Esthelle & Thild Ecorganic facial oil EUR 45,80 (30 ml) - een prachtige "groene" olie van het vrij nieuwe Scandinavische merk dat verkocht wordt bij Skins. Een olie die 100 % natuurlijk is, 99,7 % van de ingrediënten is biologisch verbouwd, de olie is totaal geurloos en geschikt voor de zeer gevoelige huid. De hele productlijn van Esthelle & Thild is trouwens geweldig mooi, vooral ook hun moeder & kind lijn.
  • Clarins Face treatment oil EUR 42,52 (30 ml) Clarins heeft dit product al heel wat jaren in hun collectie en dat is niet voor niets want het is een hele fijne, behoorlijk geurende olie die de vochtarme huid direct goed voedt maar ook meer doet dan dat. Breng de olie aan over de net gereinigde huid, liefst als deze nog een beetje vochtig is van de toner.

Verwennerij in de nacht of avond - lekker tijdens een warm bad of een (zon)dagje relaxen

  • KenzoKi Marshmallow mask EUR 48,81 (50 ml) - dit extreem lekker ruikende comfort masker is echt een musthave voor de droge huid, de nachtcreme uit deze lijn is trouwens ook geweldig! De zachte geur van deze lijn is behoorlijk verslavend, ik ruik helemaal geen zoete marshmallow, maar wel een comfortable licht-zoete bloemen geur. Het masker is vrij dik van structuur en laat na 10 minuten een zijdezachte huid achter, lees ook even mijn "oude" review door.
  • L''Occitane ultra rich facial scrub EUR 19,00 - mechanische scrubben kan zeker prettig zijn, maar vaak combineren scrubs niet zo met een droge, gevoelige huid. Maar met deze rijke gezichtsscrub van L''Occitane heb je daar geen last van, mede door de 10 % shea boter en de fijngemalen notendoppen
  • Qiriness Extreme moisture balm EUR 74,89 (100 ml) - Qiriness is een merk dat exclusief wordt verkocht bij ICI Paris XL. Van oorsprong is het een welness/spa merk en dat uit zich vooral in de heerlijke maskers ofwel wraps. Deze Extreme moisture balm is een rijke, vochtinbrengende balsem die te gebruiken is als masker of als nachtcreme gedurende de winter. Gebruik deze rijke balsem niet meer dan 1 tot 2 keer per week, tenzij de huid extreem droog is, dan kun je het natuurlijk best een keer extra gebruiken. De werkzame ingrediënten zijn o.a. zeekraal, een Australische woestijnplant (die extreem goed vocht kunnen vasthouden), hyaluronzuur en shea boter. Neem zeker ook een kijkje bij de andere producten van Qiriness, ik ben echt fan!

On the go - onmisbaar in handtas

  • ROC enydrial hand cream EUR 6,99 (50 ml) - deze lijn van Roc is speciaal ontwikkeld de droge schrale huid te voeden en herstellen. Alle producten zijn voorzien van het A.P.S. systeem, hiermee wordt de glycerine als het ware ingekapseld zodat deze de huid gedurende de hele dag blijft beschermen.  De handcreme trekt heel snel in, heeft geen geur en zorgt direct voor zachte en gevoedde handen. Perfecte handcreme voor een mooi prijsje!
  • Rodial Glam balm EUR 50,85 (40 ml) - een vrij rijke balsem die perfect is om de huid extra te beschermen bij extreme koude, boordevol anti-oxidanten en zelfs werkzaam tegen fijne lijntjes rond ogen en lippen. Zit standaard in mijn tas, heerlijke geur en een fijne glans op de lippen, te koop bijSkins.nl
  • Elizabeth Arden eight hour cream skin protectant EUR 13,95  - mijn holy grail en dat is het niet voor niets, als niets meer helpt....dan gebruik je Eight hour cream. Of het nu een schraal plekje is, gescheurde/gebarsten lippen, een schaafwondje, droge nagelriemen, rode neuzen na een verkoudheid of irritatie door iets, alles gaat hiermee weg! De geur is niet echt fijn, maar als het helpt, dan neem ik dat op de koop toe.
  • Rosebud salve EUR 9,95 - een naar rozen geurende roze balsem die vooral lekker is om de lippen lekker gevoed te houden, zorgt voor een mooie glans. Misschien is het blikje niet altijd handig, maar wel behoorlijk schattig.
  • Embryolisse Baume riche EUR 24,50 (40 ml) - een zgn. cold cream, zeer geschikt voor barre omstandigheden zoals een dagje sporten buiten in de vrieskou. Breng een laagje Baume riche aan en je hoeft niet bang te zijn voor bevriezing omdat de baume geen water bevat, de baume bevat ook geen parabenen, maar wel olijfextract, shea boter en witte bijenwas, alles verpakt in een handige tube
  • Roc Enydrial repairing lip care EUR 6,05 - een standaard, geurloze, lippenbalsem met zachte beschermende wassen die een isolerend laagje vormt op de lippen. Anti-oxidanten zoals vitamine E en verzachtende bestanddelen zoals Bisabolol geven de balsem kalmerende, verzachtende en herstellende eigenschappen. Geschikt voor de hele familie, mede doordat deze geurloos is en niet extreem glanst
  • Rosebud strawberry lip balm EUR 10,95 - hou je van aarbeien en zachte lippen? Dan is dit echt jouw lippenbalsem, ik ken deze balsem al zo waanzinnig lang en vooral tijdens mijn middelbare schooltijd, kon ik echt niet zonder!

Nog een paar weetjes en handigheidjes:

  • zorg dat je altijd een handcreme en lippenbalsem bij je hebt, liefst gewoon in de zak van je jas of makkelijk te vinden in jouw tas, gebruik de producten echt zo vaak je wilt, wees niet te zuinig maar smeer vooral lekker royaal!
  • gebruik je een gezichtsolie? Gebruik dan niet teveel, 1 of 2 druppels is echt al voldoende em laat de olie even intrekken voordat je verder gaat met bv. jouw make-up routine. Als je de olie aanbrengt op een ietwat natte huid, dan is dat helemaal optimaal.
  • gebruik je een olie met een fijne, aromatische geur, snuffel dan even goed aan het flesje en laat de geur je tot rust brengen of juist opwekken
  • heb je in de zomer alleen een lichte moisturizer nodig, dan kan het echt heel goed zijn dat je in de winter echt een meer voedende creme nodig hebt. Luister vooral naar jouw huid! Roodheid, schraalheid en schilfertjes zijn geen goed teken, dat is niet normaal! Jouw huid heeft dan niet alleen vocht nodig, maar juist lipiden en dat betekent vet en/of olie
  • gebruik in de winter het liefst een andere creme dan in de zomermaanden, het is echt heel normaal om een winter- en zomercreme te hebben! Leer luisteren naar jouw huid en geef het wat het nodig heeft.
  • gebruik geen glycerine om de huid te beschermen, tenzij je echt onder extreme omstandigheden of langdurig buiten moet zijn (denk Elfstedentocht, extreme wintersport etc). Glycerine is een prima middel om het vocht in de huid in te sluiten, maar doet verder niets voor de huid, als je er gevoelig voor bent kan je dit veel puistjes etc. opleveren. Maar als tijdelijk hulpmiddel kan het wel werken!
  • de meeste voedende cremes hebben geen SPF en dat is jammer, de reden is dat de structuur van de cremes er niet altijd geschikt voor zijn (een vrij technisch verhaal). Zorg er daarom voor dat je altijd een product met SPF aanbrengt over jouw dagcreme, zeker als je op wintersport gaat waar het vaak hoog in de bergen erg zonnig is.

Heb jij nog meer tips nodig om deze paar koude dagen door te komen? Of misschien heb je zelf nog wel een goede tip voor ons?

Deel dit artikel
Back to top