Reviews

Beauty for dummies - oogschaduwbasis

Als trouwe volger van Beautyscene of andere beautyblogs ken je natuurlijk alle termen die regelmatig voorbij komen, maar wat nu als je een echte make-up noob bent? Dan valt het allemaal niet mee, al die termen die je eigenlijk niets zeggen? Blenden? Crease? Shapen? Highlighten? Zegt het je niets (of niet zoveel)? Dan is de nieuwe rubriek "Beauty for dummies" echt iets voor jou! Vandaag een korte uitleg over oogschaduwbasis, een onmisbaar product als je graag oogschaduw draagt!

Wat is oogschaduwbasis?
Oogschaduwbasis is een creme-achtig product met een neutrale kleur dat je aanbrengt op jouw ooglid, voordat je oogschaduw, oogpotlood of eyeliner aanbrengt. De oogschaduwbasis zorgt voor een laagje tussen huid en oogschaduw en zorgt ervoor dat oogschaduw goed op zijn plaats blijft, langer blijft zitten en vaak ook nog eens beter uitkomt. Meestal heeft oogschaduwbasis geen kleur of een heel neutrale kleur, maar er zijn er ook bij die iets meer kleur hebben waardoor ze ook zorgen voor een egaal ooglid. Handig als je last hebt van wat verkleuringen of adertjes bij het oog. Heb je last van oogschaduw die na verloop van tijd in de lijntjes rondom en boven het oog ophoopt? Dan is het tijd om een oogschaduwbasis aan te schaffen!

Hoe gebruik je oogschaduwbasis?
Oogschaduwbasis gebruik je alleen op het ooglid of onder het oog, direct op de schone huid. Gebruik je oogcreme? Dan breng je die eerst aan op het harde deel rondom het oog (de oogkas, voel met jouw vingertoppen de harde botten) en breng nooit oogcreme aan op het ooglid (het deel boven het oog, onder de wenkbrauw). Daarna stip je de oogschaduwbasis aan en kun je aan de slag gaan, vergeet niet een beetje aan te brengen onder het oog, zeker als je daar ook oogschaduw of oogpotlood aanbrengt, dat scheelt uitlopen!

zonder oogschaduwbasis kan er dit gebeuren met jouw oogschaduw (bron : temptalia)
Waar moet ik op letten?
Breng niet teveel oogschaduwbasis aan, een stipje is voldoende voor het hele ooglid. Breng het aan een verdeel het goed met een kwast of jouw vingers over het hele ooglid. Laat het een paar seconden drogen en/of setten en ga dan aan de slag met de oogschaduw. Heb je vette oogleden, dan is het aan te raden over de oogschaduwbasis nog een matte creme oogschaduw aan te brengen (bijvoorbeeld de MAC Paint Pot) en daarna pas de normale poeder oogschaduw. Als je een goede oogschaduwbasis gebruikt, een goede kwaliteit oogschaduws en goede kwasten, dan kun je er eigenlijk wel zeker van zijn dat jouw oogschaduw de hele dag perfect blijft zitten. 


Waar koop ik oogschaduwbasis?
Oogschaduwbasis vind je tegenwoordig bijna bij elk merk make-up, van Catrice en Essence bij de drogisterij, tot de basis van Sensai bij de luxe parfumerie. Bij speciaalzaken/counters zoals MAC, Inglot, Skins (Laura Mercier) en Bobbi Brown vind je ze zeker ook, deze zijn ook van zeer goede kwaliteit. Bekende oogschaduwbases zijn die van Urban Decay en Too Faced, beide worden (ook in Nederland) verkocht bij Sephora. Zoek in elk geval naar een product dat eye shadow base of eye shadow primer heet, daarna is het een kwestie van uittesten welke jij het fijnste vind. De prijzen variëren van een paar euro''s tot zo''n 30 euro, het is wel een product waar je enorm lang mee doet, je gebruikt maar heel weinig per keer.


Onze tips

Oogschaduwbasis is echt onmisbaar! Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een neutrale oogschaduwbasis zoals de Laura Mercier eye basics in Flax (via Skins.nl), MAC Paint Pot in Soft Ochre of de Urban Decay Primer Potion. Alledrie doen ze hun werk goed, ze neutraliseren de huid qua kleur en houden oogschaduw netjes op zijn plaats. Je kunt natuurlijk ook een gekleurde oogschaduwbasis gebruiken, dan zul je wel terecht komen bij de creme oogschaduws a la MAC Paint Pot. Perfect als je mooie oogschaduws nog een extra dimensie wilt geven, zo zorgt een zwarte basis voor een verrassend effect bij een mooie shimmer oogschaduw en wat denk je van een witte basis onder neon oogschaduws. Dan knallen de kleuren je tegemoet en blijven ze beter zitten. Kortom, gebruik je oogschaduw...gebruik dan een oogschaduwbasis, begin gewoon met die van Essence of Catrice! Oh ja, concealer kun je niet gebruiken als oogschaduwbasis, dat product is veel te romig en helpt niet de oogschaduw op zijn plaats te houden.

Heb je nog vragen? Aarzel ze dan niet te stellen bij dit artikel en natuurlijk kun je vragen ook altijd stellen bij ons "stel je vraag" artikel dat iedere zondag verschijnt. Heb je een dringende vraag? Dan kun je het ook nog op Twitter proberen! Binnenkort weer een "beauty for dummies" artikel, heb je een suggestie? Laat het ons zeker weten!

Deel dit artikel
Back to top