Nieuws

Beauty for dummies - foundation

Als trouwe volger van Beautyscene of andere beautyblogs ken je natuurlijk alle termen die regelmatig voorbij komen, maar wat nu als je een echte make-up noob bent? Dan valt het allemaal niet mee, al die termen die je eigenlijk niets zeggen? Blenden? Crease? Shapen? Highlighten? Zegt het je niets (of niet zoveel)? Dan is de nieuwe rubriek "Beauty for dummies" echt iets voor jou! Vandaag een korte uitleg over foundation...

Wat is foundation?
Foundation is een make-upproduct, dat je gebruikt om de huid een egalere tint te geven. Heb je wat roodheid in jouw gezicht, dan kan een laagje foundation dat een beetje verdoezelen, ook andere vlekjes of oneffenheden zullen minder zichtbaar zijn als je een dun laagje foundation gebruikt. Foundation is er in verschillende vormen:

  • vloeibaar in een flesje
  • compact-creme in een doosje
  • compact-poeder in een doosje
  • minerale poederfoundation
  • stick foundation

Er is voor ieder huidtype een andere soort foundation, als je een droge huid hebt zul je dus een andere foundation gebruiken dan als je een vette huid hebt. De dekking (de mate waarop de oneffenheden bedekt worden) is verschillend per soort foundation, je kiest dus het soort  dat je vindt passen bij jouw wensen.

Hoe gebruik je foundation?
Foundation breng je (meestal) aan als eerste stap in jouw make-up routine. Het is wel aan te raden om eerst een beschermende dagcreme te gebruiken, maar eigenlijk zou je dat altijd moeten doen, ook al gebruik je geen make-up. Om de foundation langer goed te laten zitten zou je van te voren (en dus na de dagcreme) ook een (foundation)primer kunnen aanbrengen. 

Foundation kun je op de volgende manieren aanbrengen:

  • met schone vingers
  • met een foundationkwast (meestal van synthetische haren)
  • met een make-up sponsje

Gebruik wel altijd schoon gereedschap of schone vingers, foundation laat zich weleens lastig verwijderen van kwasten, gebruik daarom soms een drupje afwasmiddel om de foundationkwast schoon te maken. Foundation hoef je niet over jouw hele gezicht te gebruiken, als je alleen rode wangen hebt kun je de foundation ook alleen daarop aanbrengen, zorg er dan natuurlijk wel voor dat de kleur goed matcht (zie ook het volgende stukje). Na het aanbrengen van foundation kun je (delen van) het gezicht afpoederen met een transparante of gekleurde poeder, daardoor wordt het effect matter. 

Waar moet ik op letten?
Het belangrijkste waar je op moet letten is de kleur van de foundation, die moet exact matchen met jouw huidskleur. Een foundation die te donker is of te licht zorgt voor een onnatuurlijk resultaat. Test de kleur ook altijd op jouw gezicht en niet op jouw hand of arm, de kleur kan daar heel anders zijn dan in jouw gezicht. Het is echt niet nodig om veel foundation te gebruiken, bij een vloeibare foundation is de hoeveelheid van een erwtje al genoeg voor het gezicht.
Foundation kun je ook in meerdere laagjes aanbrengen, als je nog wat extra dekking wil op een bepaalde plaats, breng er dan nog een beetje aan. Foundation breng je niet aan op de oogleden, onder het oog (tenminste niet om donkere kringen te camoufleren) en op de lippen, zorg ook altijd dat je de foundation een beetje laat overlopen bij jouw kin/hals. Breng je foundation met een kwast aan, zorg dan dat je van boven naar beneden veegt, op die manier ga je met de fijne (bijna niet zichtbare) haartjes mee en vallen ze niet op.

Waar koop ik foundation?
Bij de drogist, parfumerie, warenhuis met beauty-afdeling, schoonheidsspecialiste of speciaalzaak. De prijzen van foundation variëren van een paar euro voor een flesje bij de Hema of Kruidvat, tot meer dan 80 euro bij de luxe merken. Als je weet welke kleur "jouw" kleur is, dan kun je foundation natuurlijk ook online kopen bij de verschillende webshops. Weet je jouw juiste kleur nog niet, dan kun je natuurlijk altijd advies vragen bij de parfumerie of zelf testen bij de drogist of warenhuis.

Onze tips
De kleurkeuze bij MAC, Bobbi Brown en Inglot is behoorlijk groot, je vindt er op veel plaatsen in Nederland en België counters van in Parfumerie Douglas, De Bijenkorf en V & D. Als je niet zeker bent van jouw kleur, vraag dan gerust om advies, de make-up artists ofwel adviseurs zijn er echt om je hierbij te helpen. Het is echt geen gekke of domme vraag! Bij de drogisterij kunnen we je de Maybelline, Rimmel London en L''Oréal Paris foundations zeker aanraden, Bourjois heeft ook altijd fijne foundations.
Heb je puistjes of donkere kringen? Gebruik dan een concealer in combinatie met een foundation of gebruik alleen een concealer (binnenkort ook een artikel over concealer). 
Onze huidskleur kan in zomer en winter best wat verschillen, het is dus niet zo gek om ''s zomers een donkerdere tint te gebruiken, in de lente en herfst zou je dan twee kleuren kunnen mengen. Foundation bevat soms ook een SPF, maar die bescherming is niet voldoende om goed te beschermen tegen de zon, daarvoor gebruiken we meestal te weinig foundation. Oh ja, ook als je foundation draagt wordt je dus gewoon bruin en kun je nog altijd schade oplopen door de zon.

Heb je nog vragen? Aarzel ze dan niet te stellen bij dit artikel en natuurlijk kun je vragen ook altijd stellen bij ons "stel je vraag" artikel dat iedere zondag verschijnt. Heb je een dringende vraag? Dan kun je het ook nog op Twitter proberen! Binnenkort weer een "beauty for dummies" artikel, heb je een suggestie? Laat het ons zeker weten!

Deel dit artikel
Back to top