Nieuws

Beauty for dummies - blush of rouge

Als trouwe volger van Beautyscene of andere beautyblogs ken je natuurlijk alle termen die regelmatig voorbij komen, maar wat nu als je een echte make-up noob bent? Dan valt het allemaal niet mee, al die termen die je eigenlijk niets zeggen? Blenden? Crease? Shapen? Highlighten? Zegt het je niets (of niet zoveel)? Dan is de nieuwe rubriek "Beauty for dummies" echt iets voor jou! Vandaag een korte uitleg over blush of rouge.....

Wat is blush?

Blush is een gekleurde poeder of creme in roze, rode of oranje tinten (dat is meestal het geval), die je aanbrengt op jouw wangen voor een mooie gezonde blos of om te vorm van jouw gezicht optisch te veranderen. Blush is voor mij heel belangrijk, zonder blush lijkt mijn make-up absoluut niet af, hoe mooi ik mijn ogen en lippen ook opgemaakt heb...zonder blush is het niets! Als je een dagje geen zin in make-up hebt, breng dan in elk geval een beetje blush en mascara aan, die twee producten maken een wereld van verschil en het is zo gebeurd.
Blush laat je er veel gezonder en blozender uitzien, alsof je net een wandeling hebt gemaakt of alsof je voorzichtig bloost.

Horizon de Chanel uit 2012 - niet meer te koop helaas
Hoe gebruik je blush?

Blush gebruik je nadat je een foundation, concealer en poeder hebt aangebracht, maar natuurlijk kun je deze stappen ook overslaan (draag wel altijd een dagcreme op de huid te beschermen). Blush kun je op twee manieren aanbrengen: voor een poederblush gebruik je een speciale blushkwast en voor een cremeblush kun je prima jouw vingers gebruiken. Gebruik het liefste een kwast van echte haren of anders in elk geval een kwast van medium grote met losse, luchtige haren.
Veeg de kwast voorzichtig over de blush (1 keer zou voldoende moeten zijn), tik het overtollige/losse poeder van de kwast en zet de blushkwast op jouw wangen. Waar? In principe op de appeltjes van jouw wangen (glimlach even en zie de "appeltjes" omhoog komen), maar kijk even hieronder hoe je dit het beste kunt doen met jouw gezichtsvorm. Breng de blush met ietwat ronddraaiende bewegingen aan.

Met behulp van blush kun je jouw gezichtsvorm ook iets veranderen, zoals je hieronder kunt zien op een mooi schemaatje. Heb je een vierkant gezicht, dan concentreer je de kleur in een ronde vorm op de appeltjes van jouw wangen. Heb je een lang gezicht, dan breng je de blush ook daar aan, maar breng je de kleur iets meer richting zijkant van het gezicht aan. Heb je een ovaal gezicht, dan breng je de blush schuin omhoog aan op het jukbeen (het bot dat je voelt onder de wang) en veeg die ook richting slapen. Bij een rond gezicht doe je dat bijna hetzelfde, maar veeg je niet te ver door.

UK Glamour via Beautyfool

Waar moet ik op letten?
Heb je een huid met veel rood erin (rode vlekjes, puistjes, couperose) gebruik dan een beetje foundation of eventueel gekleurde primer (daarover later meer) om dit te neutraliseren. Kies liever geen roze blush, maar zoek naar perziktonen, die versterken de rode kleur niet. Heb je een donkere huidskleur, kies dan een felle blush, die zul je tenminste zien op jouw donkere huid en geeft een geweldig speels effect. Door een te lichte kleur te gebruiken lijkt de huid grijzig te worden en dat is zonde.
Ben je wat ouder en heb je al wat rimpeltjes? Kies dan liever voor een blush die mat is of een satijnen glans geeft, laat blushes met glitters liever links liggen. Een cremeblush is ook een prima optie en ook aan te brengen zonder kwast. Blijf vooral wel blush gebruiken, juist de oudere huid kan die jeugdige kleur op de wangen goed gebruiken.
Ben je jonger, dan kan een beetje glans in de blush prima, maar vermijdt grove glitters, dat is nooit echt mooi.

Waar koop ik blush?
Bij de drogisterij of parfumerie, drogisterij merken hebben meestal niet zo heel veel keus, maar er is wel iets te vinden. Om een beetje met blush te kunnen experimenteren zou je in elk geval een perziktint moeten hebben en het liefst ook nog een mooie roze kleur. Bruine of terracotta blushes zijn minder mooi omdat de huid daar meestal niet van opfleurt en ze een tikje gedateerd zijn. Heb je al jaren een favoriete blush? Dat kan natuurlijk, maar na een aantal jaren zou ik toch eens gaan kijken naar een nieuwe, meer moderne tint die ook goed bij je past, een update is nooit verkeerd natuurlijk. De prijzen van blush variëren van enkele euro''s tot de duurste blushes van rond de 70 euro, maar dat zijn wel uitzonderingen. Een mooie high-end blush heb je toch wel tussen de 20 en 30 euro, daar doe je trouwens behoorlijk lang mee. Bij mijn favoriete merk MAC vind je heel veel mooie tinten in een geweldige kwaliteit, je vindt er ook matte blushes.
Onze tips

Investeer in een goede blushkwast (kost een paar tientjes en je gebruikt deze jarenlang iedere dag, een goede koop dus!) en gebruik liever niet het te kleine kwastje dat bij de blush zit, de haren zijn vaak te hard en de kwast te klein waardoor je de kleur niet goed kunt verdelen. Breng de blush in dunne laagjes op, het is simpeler om nog een laagje op te brengen als je iets meer kleur wilt dan om kleur weg te halen. Heb je toch teveel blush op? Je kunt dan wat corrigeren door een huidskleurige poeder op te brengen of simpelweg de blush voorzichtig weg te vegen met een wattenschijfje of zachte tissue.
Wil je een extra lang houdende blush? Breng dan eerst een cremeblush aan (of eventueel een lipstick in ongeveer dezelfde tint) en daarna een laagje poeder blush. Je kunt ook twee kleuren blush combineren voor een verrassend resultaat, gebruik een rustige tint met daarbovenop nog een "pop of color" in een fellere tint. Mijn favoriete merken blush zijn MAC, NARS, Bobbi Brown en Guerlain, in de drogisterij heeft Catrice een leuk assortiment fijne blushes en de kleine blush doosjes van Bourjois zijn ook heel fijn (en ruiken heerlijk).

Heb je nog vragen? Aarzel ze dan niet te stellen bij dit artikel en natuurlijk kun je vragen ook altijd stellen bij ons "stel je vraag" artikel dat iedere zondag verschijnt. Heb je een dringende vraag? Dan kun je het ook nog op Twitter proberen! Binnenkort weer een "beauty for dummies" artikel, heb je een suggestie? Laat het ons zeker weten!
Deel dit artikel
Back to top