Nieuws

Beauty for dummies - blenden

Als trouwe volger van Beautyscene of andere beautyblogs ken je natuurlijk alle termen die regelmatig voorbij komen, maar wat nu als je een echte make-up noob bent? Dan valt het allemaal niet mee, al die termen die je eigenlijk niets zeggen? Blenden? Crease? Shapen? Highlighten? Zegt het je niets (of niet zoveel)? Dan is de nieuwe rubriek "Beauty for dummies" echt iets voor jou! Vandaag is het de beurt aan blenden....nu eens geen product maar een techniek. Lees je mee?

 
Wat is blenden?

Blenden...een woord dat je vaak tegenkomt in artikelen op beautyblogs of hoort in make-up filmpjes op Youtube. Het is natuurlijk een Engels woord dat je zou kunnen vertalen als vervagen en/of mengen. Met blenden bedoelen we de techniek die je gebruikt om verschillende producten op de huid netjes in elkaar te laten overlopen. Neem bijvoorbeeld twee kleuren oogschaduws, die bijvoorbeeld naast elkaar op het ooglid aan maar als je dat doet zonder te blenden wordt het resultaat niet mooi. Je wilt er nl. voor zorgen dat de kleuren in elkaar overlopen, ofwel dat de vermengd zijn met elkaar op de lijn waarop ze elkaar raken.
Maar met blenden kunnen we ook het vermengen van twee verschillende producten met elkaar bedoelen, zo is het mooi als jouw blush netjes blend met jouw foundation of bronzer. Op die manier zie je geen harde, duidelijke lijnen meer op het gezicht, maar lopen de producten (en dus kleuren) mooi en rustig in elkaar over. Het resultaat is natuurlijker en veel mooier.

Prachtig, alle kleuren en producten lopen naadloos in elkaar over (foto MAC)
Hoe doe je dat?

Blenden kun je op verschillende manieren, de simpelste manier is om jouw vingers te gebruiken. Dat is een optie, maar omdat de druk die je uitoefent met een vinger lastig te controleren is, veeg je soms meer product weg dan dat je het luchtig mengt. De beste oplossing is om een luchtige kwast te gebruiken en de producten daarmee voorzichtig met elkaar te mengen. In principe breng je eerst twee (of meer) kleuren aan en vervolgens neem je een van de kleuren op de blendkwast op, daarmee veeg je voorzichtig over de grens van de twee kleuren heen. 

Op de foto hieronder is een fijne techniek te zien, die vooral heel geschikt is om een oogschaduw in de arcadeboog goed te blenden of te vervagen met de lichtere kleur onder de wenkbrauw (kan ook als je geen oogschaduw aanbrengt onder de wenkbrauw). Zet een blendkwast met zachte, luchtige en lange haren met een beetje oogschaduw neer op het punt waar de oogschaduw eindigt. Werk altijd van buiten naar binnen en ga met heen-en-weer vegende bewegingen van buiten naar binnen en hou het handvat van de kwast naar beneden. Voor het beste resultaat maak je kleine draaiende bewegingen met de kwast (klinkt ingewikkelder dan het is)

Blend je twee producten met elkaar, zoals een blush met bronzer of highlighter dan werkt het iets anders. Breng dan de kleur blush aan op de appeltjes van de wangen en vervaag de kleur richting slapen (afhankelijk van de vorm van jouw gezicht, zie ook dit artikel). Je brengt producten dan deels over elkaar heen en vervaag de grens zo goed mogelijk, in principe doe je dat met een vrij schone kwast (veeg hem bv. even aan de rug van jouw hand af om te voorkomen dat je meer kleur aanbrengt dan je wilt).

Waar moet ik op letten?
Matte producten laten zich lastiger blenden dan glanzende producten, dat geldt zowel voor oogschaduws, blushes als lipsticks. De oplossing zou kunnen zijn om over de matte kleuren een glanzende kleur aan te brengen in een middentint om zo toch de kleuren iets te kunnen mengen. 
Oogschaduws die je aanbrengt met een vochtig kwastje (om ze intenser te laten lijken) zijn ook lastig te blenden, maar het kan wel! Zaak is om ze direct na het aanbrengen te blenden, wacht niet totdat ze droog zijn, want dan werkt het niet meer. Heel lichte en heel donkere kleuren met elkaar blenden is ook best lastig, de oplossing is om een middenkleur te gebruiken en die heel precies aan te brengen op de grens, vervolgens vervaag je die kleur zowel in de lichte als de donkere kleur. Stel je gebruikt wit en zwart, dan breng je een grijze kleur aan op de grens en vervaag/blend vervolgens voorzichtig.

Oogschaduw aanbrengen zonder te blenden, dan krijg je het resultaat links. Met veel oefenen zou je de rechterversie voor elkaar moet kunnen krijgen (alhoewel....dit is de promo van MAC Colour Ready)
Wat heb ik er voor nodig?

Mijn advies? Twee goede blendingbrushes van echt haar, liefst van echt goede kwaliteit. Als er kwasten zijn waarop je eigenlijk niet moet bezuinigen, dan is het wel een oogschaduw blending brush, geloof mij maar. Natuurlijk, dat kost wel een paar tientjes, maar als je graag oogschaduw draagt, dan zul je zien dat je deze kwasten dagelijks gebruikt en je hebt er jarenlang plezier van (ik heb mijn MAC 224 kwast al meer dan 4 jaar). Reken maar eens uit wat zo''n kwast dan per dag kost...peanuts! Oh ja, kies echt een zachte kwast, een die absoluut niet prikt want als de kwast dat wel doet, dan laat je deze toch liggen.....test het uit bij de winkel of laat je adviseren. Mijn all-time favorieten zijn de MAC 224 (EUR 33,50 perfect voor in de arcadeboog) en de MAC 217 (EUR 22,00 voor al het andere werk, ook goed om mooi zacht oogschaduw aan te brengen), beide kwasten die ik iedere dag gebruik.
Natuurlijk bestaan er ook blendingbrushes van andere merken zoals Chanel, Bobbi Brown, Sigma, Dior, LOOkX, Make-Up Studio, NARS, Zoeva en budgetmerken zoals Hema. Kies er dus één die past bij jouw budget, maar zorg wel dat de haren zacht genoeg zijn om geen pijn te doen, maar ook stevig genoeg om de kleuren wel te kunnen oppakken en mengen. 

Onze tips
Oefenen, oefenen en oefenen.....en maak het je niet al te ingewikkeld in het begin. Vind je het erg lastig, begin dan met twee kleuren die qua kleur een beetje bij elkaar in de buurt liggen, dat scheelt al. Glanzende oogschaduws werken het makkelijkste, begin daar dus zeker mee en investeer echt in (minstens) één goede kwast. Spaar er gewoon even voor, vraag hem cadeau of laat desnoods een ander product liggen, maar koop een goede kwast! Zonder goede blendingkwast wordt het erg lastig! Neem een kijkje op YouTube en kijk hoe de "guru''s" de oogschaduws aanbrengen en blenden, luister niet teveel naar wat ze zeggen, maar kijk vooral naar de techniek. Probeer die onder de knie te krijgen, het is makkelijker dan je denkt. En het allerbelangrijkste is het volgende : als je denkt dat je klaar bent met blenden.....blend dan nog even door!!!

Heb je nog vragen? Aarzel ze dan niet te stellen bij dit artikel en natuurlijk kun je vragen ook altijd stellen bij ons "stel je vraag" artikel dat iedere zondag verschijnt. Heb je een dringende vraag? Dan kun je het ook nog op Twitter proberen! Binnenkort weer een "beauty for dummies" artikel, heb je een suggestie? Laat het ons zeker weten!
Deel dit artikel
Back to top