Nieuws

Beauty for dummies - poeder

Als trouwe volger van Beautyscene of andere beautyblogs ken je natuurlijk alle termen die regelmatig voorbij komen, maar wat nu als je een echte make-up noob bent? Dan valt het allemaal niet mee, al die termen die je eigenlijk niets zeggen? Blenden? Crease? Shapen? Highlighten? Zegt het je niets (of niet zoveel)? Dan is de nieuwe rubriek "Beauty for dummies" echt iets voor jou! Vandaag een korte uitleg over gezichtspoeder.....

mooie poeders die de huid matteren (MAC), een zonnig tintje (Chanel) en een mooie glow geven (Chanel met print)
Wat is poeder?
Gezichtspoeder is een poeder (tja...) dat gebruikt wordt om de huid een egaler en matter aanzicht te geven. Het fijngemalen poeder bestaat o.a. uit talk (die de talg op de huid absorbeert), minerale pigmenten (die het poeder kleur geven), kaolin klein (om dekking te geven aan vlekjes), titanium dioxide (om te beschermen tegen de zon), Mica (om glans te brengen op de huid) en magnesium carbonaat (wit kalkachtig materiaal waarmee gemengd wordt). Bekijk de ingrediëntenlijst maar eens van het poeder dat jij gebruikt, dit is nog maar een heel beperkt lijstje want er worden ook parel- en zijde extracten aan toegevoegd om een nog mooier resultaat te geven.

Daarnaast zijn er momenteel ook steeds meer licht gekleurde finishing poeders die ervoor moeten zorgen dat de huid een kleine kleurcorrectie krijgt. Zo zorgt een lichtgroen of lichtgeel poeder ervoor dat een rode huid minder rood lijkt, knapt een vale/grijze huid behoorlijk op van een roze poeder en zorgt een heel wit poeder ervoor dat de huid gaat stralen. Maar....dan moet dat poeder wel gemengd zijn met mooie ingrediënten die het licht op de huid reflecteren en de kleurconcentratie is heel licht, zo voorkom je een "Hulk" look, want dat willen we niet echt. Bekende poeders zijn de Beautypowders van MAC, Les Météorites van Guerlain en de Diorskin Nude Tan powders, allemaal met hun eigen kleuren en effect op de huid.

Hoe gebruik je poeder?
Poeder kun je gebruiken op de schone huid, die je uiteraard hebt voorzien van een beschermende dagcreme, maar je kunt poeder ook aanbrengen nadat je foundation en/of concealer hebt aangebracht op de huid. Je brent poeder aan voordat je bronzer, blush of highlighter aanbrengt. Poeder is niet altijd noodzakelijk, maar geeft wel een mooi soft focus effect aan jouw make-up en kan een iets te glanzende foundation net wat matter maken. Toch is het geen must, zeker als je een droge, niet glimmende huid hebt zul je het poeder best kunnen laten staan. Daarnaast 
Poeder breng je aan met een poederkwast, dit is meestal de grootste make-up kwast in het assortiment met vrij lange haren die luchtig is maar toch voldoende bijeengepakte haren heeft om te zorgen voor een medium dekking. Maar er zijn nog meer mogelijkheden, zo wordt er bij een poeder vaak een sponsje of donsje bijgevoegd, daarmee dep te de poeder als het ware voorzichtig op de huid. Prima om te gebruiken, maar je concentreert de poeder dan wel op  één plaats en dat kan zorgen voor een te dekkend resultaat, goed voor een noodgeval maar kies liever toch voor een kwast.
losse transparante poeder van Sensai en MAC
Waar moet ik op letten?
Gebruik poeder met mate en dan liefst nog alleen op plaatsen waar je dat nodig vindt. De lichte formule maakt het mogelijk om het poeder luchtig aan te brengen en te blenden met de huid, gebruik bij voorkeur een grote poederkwast met lange haren voor een niet al te dekkend resultaat. Wil je juist iets meer dekking, gebruik dan een kabuki kwast of gebruik een poederdons. Poeder geeft een lichte tot medium dekking, wil je een volledige dekking op de huid, kies dan liever een foundation of concealer (of een combinatie). 
Je kunt kiezen voor een losse poeder of voor een geperste poeder, in principe hetzelfde product alleen is een geperste poeder in een compact doosje natuurlijk veel handiger om mee te nemen. Een losse gezichtspoeder is net iets mooier, vind ik zelf, en je doet jarenlang met de mega verpakkingen die je kunt kopen, een aanwinst op de toilettafel natuurlijk. Voor onderweg kun je dan een poeder gebruiken in een compact, als je die vrijwel niet gebruikt dan kun je prima een goedkoper alternatief gebruiken, het verschil is vrijwel niet zichtbaar.

Waar koop ik poeder?
Bij de drogisterij of bij de parfumerie, eigenlijk heeft ieder cosmeticamerk wel een gezichtspoeder in het assortiment. Meestal zijn er wel verschillende tinten, maar zijn er niet zoveel tinten als foundation, dat hoeft ook niet echt omdat poeder toch nog wel redelijk transparant blijft. Transparante poeders zijn niet bij ieder merk te vinden, maar met een beetje zoeken kom je er wel uit, onze favoriet is de MAC Transparent Finishing powder maar bij Catrice vind je ook ongeveer zo''n product voor een fijn prijsje.
gekleurde gezichtspoeders die de huid wat kleur en licht geven van Clarins, Guerlain en MAC
Onze tips

Transparant gezichtspoeder is ook erg handig om "fall out" te voorkomen! Fall out? Als je donkere oogschaduws gebruikt, dan kan het poeder weleens op jouw wangen vallen tijdens het aanbrengen, weghalen is niet altijd makkelijk en je krijgt vaak donkere strepen. Breng voordat je oogschaduw gaat aanbrengen een dikke laag poeder aan onder het oog, op het jukbeen, zo dat je de poeder echt ziet liggen. Breng de oogschaduw aan en als je klaar bent kun je de dikke laag poeder direct wegvegen met een poederkwast.

Heb je een glimmende huid (aan het einde van de dag, tijdens het uitgaan of als het warm is) en wil je die wat matter poederen? Dep de huid dan heel even met een tissue of blotting powder voordat je poeder aanbrengt, de poeder absobeert het teveel aan talg wel, maar zorgt ook voor een extra laagje op de huid. Doe je dat een paar keer, dan wordt het resultaat echt te "cakey", alsof je teveel make-up draagt (dat doe je dan eigenlijk ook...).

Gebruik je losse poeder, neem dan niet teveel op de kwast en breng het voorzichtig aan, laat het poeder echt niet verstuiven over het hele gezicht maar veeg de kwast voorzichtig over de plaatsen waar je de poeder wilt aanbrengen. Ben je klaar? Veeg dan even met de kwast van voorhoofd richting kin, zo zorg je ervoor dat de fijne haartjes in jouw gezicht in de goede richting wijzen en zo zie je de poeder echt niet meer.

Verder kunnen we je echt eens aanraden om eens een gekleurde finishing powder te gebruiken, misschien denk je wel dat het niet zoveel effect heeft of dat het onzin is om zo''n product te gebruiken, maar niets is minder waar. Vooral in het echt (dus niet op de foto''s bij blogs) is het effect heel mooi, alsof de huid geairbrusht is, lastig uit te leggen maar het werkt echt wel. Daarnaast zorgen de meeste van de poeders voor een luchtig effect en matteren ze de huid ook altijd wel iets, het maakt een mooie make-up echt af.

Heb je nog vragen? Aarzel ze dan niet te stellen bij dit artikel en natuurlijk kun je vragen ook altijd stellen bij ons "stel je vraag" artikel dat iedere zondag verschijnt. Heb je een dringende vraag? Dan kun je het ook nog op Twitter proberen! Binnenkort weer een "beauty for dummies" artikel, heb je een suggestie? Laat het ons zeker weten!

Deel dit artikel
Back to top