Blogs & Editorial

Editorial - what's new copycat?

Vandaag staat mijn editorial helemaal in het teken van copycats....een verschijnsel dat je overal op het internet wel ziet. Ik vind zelf regelmatig artikelen op Nederlandse websites die wel erg veel lijken op artikelen die al veel eerder op Amerikaanse of Engelse websites zijn verschenen. Maar ook binnen Nederland zijn er websites en blogs die complete artikelen kopiëren en plakken, lekker origineel toch?

Nee, natuurlijk niet! Ik zou het echt vreselijk vinden om zo een blog of website te moeten vullen, dat wil je toch helemaal niet als je achter jouw blog of website staat? Eerlijk is eerlijk, ook ik laat mij weleens inspireren door wat ik lees op andere websites in het buitenland, maar ik zou het niet in mijn hoofd halen dit compleet over te nemen. Als ik iets leuks lees, dan probeer ik rondom dat onderwerp of dat nieuwtje een compleet nieuw artikel te schrijven. Ik vul dit dan aan met mijn eigen ervaringen of tips, wat achtergrond informatie of eigen gemaakte foto''s....dat is toch net even wat anders.Inspiratie vinden we natuurlijk overal en dat kan ook best een magazine of website zijn.

Dit weekend vond ik weer een echte copycat, een jong meisje dat een beautyblog was begonnen. Leuk natuurlijk, maar blijkbaar had ze nog niet voldoende inspiratie en dacht ze toen "goh, als ik nu eens de artikelen van Beautyscene kopieer en op mijn blog zet, dan heb ik zo weer een nieuw artikel". Zo gezegd, zo gedaan.....en dus stonden er complete artikelen van mij zomaar op de beauty blog van iemand anders. Uiteraard zonder bronvermelding en ook zonder te melden dat ze dit maar even gekopieerd had....nee, ze vertelde er trots bij dat zij dit nieuwtje zelf had binnengekregen van het PR bureau....really?

Gek genoeg schijnt nog niet iedereen te weten dat je nooit zomaar teksten en/of foto’s van andere websites mag gebruiken. Ik vind het zelf helemaal geen probleem als iemand nieuws van Beautyscene overneemt, mits er een duidelijke bronvermelding bij staat en het niet gaat om een compleet artikel, maar bijvoorbeeld om een korte quote of een persfoto. Foto’s die ik zelf gemaakt heb zie ik ook nog weleens verschijnen bij andere websites....echt niet leuk, tenslotte steek ik veel tijd en moeite in het maken van goede foto’s. Dat een ander er dan mee “te koop” loopt zonder mij credits te geven is gewoon “not done”!

zelfs mijn schoenen doen ze na....*wink* bron foto

Serieus, het doet mij ook best een beetje pijn....mijn teksten en foto’s zijn echt wel mijn kindjes en ik wil gewoon niet dat iemand anders net gaat doen alsof mijn kindjes van hun zijn.....het voelt echt niet goed. En dat zal zeker ook bij anders bloggers, tekstschrijvers of fotografen het geval zijn, doe het dus niet! Dan heb ik het nog niet eens gehad over het feit dat het ook strafbaar is om teksten & foto’s van iemand anders over te nemen zonder bronvermelding....nog een reden om het niet te doen.

Goed, genoeg aandacht besteed aan inspiratieloze mensen, op naar een week waarin ik heel veel stukjes ga tikken, waaronder mijn bijdrages die binnenkort gaan verschijnen in een landelijk dagblad.....spannend!

Have an inspirational week, y''all!

XXX
Deb

Deel dit artikel
Back to top