Nieuws

Beauty for dummies - (foundation) primer

Als trouwe volger van Beautyscene of andere beautyblogs ken je natuurlijk alle termen die regelmatig voorbij komen, maar wat nu als je een echte make-up noob bent? Dan valt het allemaal niet mee, al die termen die je eigenlijk niets zeggen? Blenden? Crease? Shapen? Highlighten? Zegt het je niets (of niet zoveel)? Dan is de nieuwe rubriek "Beauty for dummies" echt iets voor jou! Vandaag een korte uitleg over primer, om wat preciezer te zijn, over foundation primer.

Wat is een primer?
Even een vraag voordat ik uitleg wat een primer is, hebben jullie weleens een muurtje geverfd? Waarschijnlijk wel! Dan weet je ook dat het altijd veel beter is om een primer aan te brengen voordat je de daadwerkelijke kleur gaat gebruiken. De primer beschermt de muur en zorgt voor een goede basis waarop de kleur beter uitkomt. Zo werkt een make-up primer ook, de primer vormt een barriere tussen de huid en de make-up. Door de barriere wordt de huid beschermt tegen eventuele schadelijke invloeden van de make-up en de make-up blijft beter zitten. Kijk...daar worden we blij van, toch gebruikt niet iedereen een primer en dat is eigenlijk toch wel een aanrader. Primer zit vrijwel altijd in een tube of pompflacon en heeft een structuur als een stevige creme/gel, de primer is altijd makkelijk te verdelen over de huid waardoor je een heel dun laagje aanbrengt.

De belangrijkste bestanddelen van een primer zijn siliconen (zorgen voor een gladde huid, vullen fijne lijntjes en vergrote poriën op), silica (om een glimmende huid te reduceren), minerale pigmenten (om een egale teint te krijgen) en wassen (die zorgen voor een betere hechting van foundation op de huid). Daarnaast kunnen primers ook verzorgende ingrediënten bevatten, waardoor ze op langere termijn de huid kunnen verbeteren (denk aan het reduceren van fijne lijntjes of het verkleinen van vergrote poriën).

Hoe gebruik je primer?
Primer breng je aan nadat je een dagcreme hebt aangebracht, maar voordat je overige make-upproducten gaat aanbrengen. Gebruik je geen foundation, concealer, blush of poeder....dan is een primer eigenlijk niet echt noodzakelijk. Toch kan het er wel voor zorgen dat de huid net iets mooier blijft gedurende de dag, zeker als je weleens last hebt van een glimmende huid zou je best eens een primer kunnen gebruiken. Een primer is in principe transparant of bijna transparant op de huid, je ziet de huid dus wel mooier en gladder worden, maar het geeft geen dekkend laagje. Het effect is meestal wel een fluweelzachte huid die extreem glad is, je blijft er overheen wrijven als je het hebt aangebracht.
Bij mij zorgt het erg zeker voor dat mijn foundation (en de rest van mijn make-up) beter blijft zitten en toch ook wel wat matter blijft, vooral op de t-zone merk ik altijd verschil.

Waar moet ik op letten?
In principe is primer geschikt voor ieder huidtype, maar de praktijk wijst echter uit dat het zo simpel niet is. Er zijn altijd mensen die niet goed reageren op siliconen. Ze vinden dat het hun huid verstopt of krijgen er zelfs uitslag van. Toch is dat best vreemd, want volgens dermatologen kun je niet allergische reageren op siliconen. Hoe dan ook, een primer kan dus op jouw huid anders uitpakken dan op de mijne. Het zoeken naar een goede primer kan dus best een zoektocht zijn, net zoals het vinden van een goede foundation ook een behoorlijke zoektocht kan opleveren.
Er zijn "gewone" primers, die vooral als goede basis voor make-up dienen en die de make-up langer houdbaar maken, maar er zijn ook foundations die probleemoplossend werken. Zo zijn er primers die vergrote poriën verdoezelen of juist fijne lijntjes opvullen, maar er zijn ook licht gekleurde primers die bijvoorbeeld een rode huid minder rood doen lijken of een perzikkleurige die een vale huid wat kleur geven. Je kiest dus een primer die past bij jouw huidtype en/of huidprobleem.
Waar koop ik een primer?
In elk geval bij speciaalzaken zoals de counters van MAC, daar is de keuze toch het grootste. Maar elk merk heeft tegenwoordig wel een make-up/foundation primer in het assortiment, ook de goedkopere merken zoals Essence, Catrice en L''Oreal. Bekende primers zijn : The Porefessional van Benefit, primers van Make Up For Ever, Prep + prime base van MAC, de primer van Laura Mercier en Mister Mat van Givenchy.
Onze tips

Primers zijn vooral heel fijn op warme dagen, in een warm klimaat of als je echt een lange dag hebt waarin je geen tijd en zin hebt om op jouw make-up te letten. Maar ook op andere dagen kun je een primer gebruiken, je kunt het natuurlijk ook plaatselijk aanbrengen, als je vooral last hebt van een glimmende t-zone dan breng je het daar aan.

Er zijn ook primers die een SPF bevatten die beschermt tegen de zon, dat is een perfect middel om jouw huid te beschermen als je een dagcreme zonder SPF draagt. Zo heb je heel wat vliegen in één klap!

Vind je dat jouw make-up nog wel wat langer mag blijven zitten, dan kun je ook denken aan een finishing powder of een fixing spray, dat helpt de houdbaarheid nog verder te verlengen. Vergeet alleen niet ''s avonds alles weer te verwijderen, ook de primer! 

Oh ja, in de meeste BB creams van nu zit ook een primer ingebouwd, die kunnen je misschien ook een goede basis geven, zeker even het proberen waard als je er toch één in huis hebt. Persoonlijk vind ik het niet echt veel verschil maken.

Heb je nog vragen? Aarzel ze dan niet te stellen bij dit artikel en natuurlijk kun je vragen ook altijd stellen bij ons "stel je vraag" artikel dat iedere zondag verschijnt. Heb je een dringende vraag? Dan kun je het ook nog op Twitter proberen! Binnenkort weer een "beauty for dummies" artikel, heb je een suggestie? Laat het ons zeker weten!
Deel dit artikel
Back to top