Nagel & Handen

Beauty for dummies - nagelverzorging

Als trouwe volger van Beautyscene of andere beautyblogs ken je natuurlijk alle termen die regelmatig voorbij komen, maar wat nu als je een echte make-up noob bent? Dan valt het allemaal niet mee, al die termen die je eigenlijk niets zeggen? Blenden? Crease? Shapen? Highlighten? Zegt het je niets (of niet zoveel)? Dan is de nieuwe rubriek "Beauty for dummies" echt iets voor jou, hierin leggen we je basis begrippen en/of producten uit en geven handige tips. Vandaag meer over nagelverzorging, lees je mee?

Nagelverzorging, is dat nu echt nodig?

Ja, natuurlijk! Tegenwoordig zijn onze nagels echt een deel van onze "look", met onverzorgde nagels kun je je eigenlijk niet meer vertonen vandaag de dag! Jouw handen zijn echt jouw visitekaartje en daar horen goed verzorgde nagels bij. Nu betekent dat heus niet dat je iedere dag een andere kleur nagellak moet dragen (mag natuurlijk wel), ook zonder nagellak kun je prima verzorgde en sterke nagels hebben. Sterke nagels zijn behoorlijk handig, ze helpen je soms om dingen open te maken (een gruwel voor vrouwen die zuinig zijn op hun nagels, maar ja....) en glanzende, roze nagels van een mooie lengte staan netjes, vrouwelijk en verzorgd. En laten we vooral de nagelriemen niet vergeten, ook die moet je goed verzorgen, niemand kijkt graag naar afgebeten nagelriemen en het kan ook zorgen voor vervelende ontstekingen.

Hoe verzorg ik mijn nagels?

We hebben op Beautyscene al heel wat artikelen geplaatst over nagelverzorging, ik zal dus niet al te diep in gaan op de exacte stappen, maar simpel gezegd is dit het stappenplan wat je zou kunnen volgen:

  • zorg voor schone handen en nagels, zorg ervoor dat je vuil onder de nagels vandaan haalt, dat kan eventueel met een bokkenpootje
  • vijl de nagels met een glazen vijl in een vorm die bij je past. Heb je zwakke nagels, vijl ze dan niet te puntig en vijl altijd van de buitenkant naar de top van de nagels, vijl altijd één kant op. Knip nagels nooit met een schaar en liever ook niet met een nagelknipper
  • zorg dat de nagelriemen niet vastzitten op de nagel, dat belemmert de groei en ontwikkeling van de nagel. Gebruik een cuticle remover om ze zacht te maken en duw ze heel voorzichtig los van de nagel, forceer echter niets! regelmatig handcreme opdoen en de nagelriemen goed inmasseren helpt ook goed, binnen een paar weken zul je zeker verschil merken
  • nagels kunnen ook een tekort aan vocht hebben, een hydraterend product is dus een must en eigenlijk de eerste stap in het krijgen van sterke, gezonde nagels. Er zijn speciale hydraterende producten voor de nagel, maar een goede handcreme helpt hier ook weer bij. Ook belangrijk als je nagels hebt die afbrokkelen of splijten!
  • gezonde sterke nagels krijg je alleen als je ook jouw nagelriemen goed verzorgd, besteedt daar echt voldoende aandacht aan en probeer te vermijden dat je velletjes van de nagelriemen af trekt, dat kan voor nare ontstekeningen zorgen
  • gebruik vooral regelmatig handcreme en zorg ervoor dat je ook jouw nagels en nagelriemen goed voorziet van wat creme, doe dit liefst meerdere keren per dag, zeker nadat je jouw handen hebt natgemaakt (denk aan de afwas)
  • om de nagels goed glad te maken en de nagelgroei te stimuleren is het aan te raden om 1 keer per maand een polijstvijl te gebruiken (niet vaker!)
Waar moet ik op letten?

Als jouw nagels niet zo sterk zijn, dan ben je snel geneigd om een nagelverharder te gaan gebruiken, maar helaas is dat vaak niet de oplossing. Nagelverharders drogen de nagel meestal uit en daardoor verzwakken nagels dan weer, een combinatie van hydratatie en nagelverharder is dus de beste.
Gebruik ook geen nagellakremover met aceton en was altijd jouw handen als je nagellakremover hebt gebruikt, zelfs die zonder aceton. Gebruik ook altijd een basecoat voordat je gekleurde nagellak gaat dragen, sla dit echt niet over, het zorgt ervoor dat de nagel beschermt wordt tegen de pigmenten in de nagellak.
Warm water en schoonmaakmiddel zijn echt funest voor de nagels, het maakt ze zwak en breekbaar, probeer dus zoveel mogelijk met handschoenen aan te werken of gebruik op zijn minst direct na het schoonmaken een goede handcreme. 
Probeer van velletjes of droge nagelriemen af te blijven, eraan trekken of ze eraf bijten kan zorgen voor nare onstekingen die behoorlijk pijnlijk zijn (nijnagels....). Blijf eraf en als je dat niet kunt, ontsmet de nagelriemen dan goed en knip de losse velletjes (alleen de losse velletjes, dus niet de nagelriemen zelf) voorzichtig weg met een ontsmet schaartje dat goed scherp is. Doe dit echt alleen in het uiterste geval of laat het doen door een professional. Bijt je nagels of nagelriemen? Dan kan een anti-bite product ook een oplossing zijn, de bittere smaak zorgt er misschien voor dat je niet meer bijt!

Welke producten raden we aan en waar koop je ze?

Wij geloven al heel lang in de geweldige werking van de producten van Trind, een Nederland merk nagelverzorgingsproducten dat wat ons betreft bijna ongeëvenaard is. Maar eerlijk is eerlijk, ook Herome, Essie en OPI hebben fijne producten die de nagels goed en zorgvuldig verzorgen. Al deze producten koop je bij de drogisterij (behalve OPI, check voor verkooppunten www.opi.nl) en zijn redelijk van prijs, het is zeker de investering waard, je kijkt tenslotte iedere dag heel vaak naar jouw nagels!

Onze tips

Wees vooral erg zuinig op jouw nagelriemen, die zijn de basis van jouw nagel maar kunnen ook snel uitdrogen, invetten met een goede handcreme is dus een must. Nog fijner is het om jouw nagelriemen en nagels regelmatig een nagelmaskertje te geven. Breng een dikke laag handcreme aan op de nagels en laat dit net zolang intrekken totdat al het product is opgenomen, lekker om te doen tijdens het tv kijken ofzo. Ook een goede olie (arganolie is heerlijk) is fijn voor de nagelriemen, het zorgt er echt voor dat jouw nagels gezonder worden. Er zijn ook handige pennen of kleine tubetjes nagelriemolie- of creme die je onderweg kunt meenenem en gebruiken, wen jezelf eraan en je zult zien dat het een kleine moeite is om even voor jouw nagels te zorgen.
Heb je jarenlang nagels gebeten en zien jouw nagels er echt niet mooi uit en geven ze problemen? Verwacht dan niet dat het probleem binnen twee weken opgelost is, dat kan best behoorlijk wat tijd kosten. Maar...geef niet op en ga aan de slag met jouw nagels en je zult zien dat je binnen een paar maanden echt mooie en sterke nagels hebt! En weet je wat, dan kun je daarna heel veel mooie nagellakjes gaan kopen en dragen! Op naar gezonde, mooie en sterke nagels voor iedereen!

Heb je nog vragen? Aarzel ze dan niet te stellen bij dit artikel en natuurlijk kun je vragen ook altijd stellen bij ons "stel je vraag" artikel dat iedere zondag verschijnt. Heb je een dringende vraag? Dan kun je het ook nog op Twitter proberen! Binnenkort weer een "beauty for dummies" artikel, heb je een suggestie? Laat het ons zeker weten!

Deel dit artikel
Back to top