Algemeen

Sunday question - to spraytan or not to spraytan?

De ''Sunday-Question'' van deze week gaat over spraytans. Als Nederlandse bleekneusjes zijn velen van ons op zoek naar een lekkere, gezonde bruine kleur, spraytannen zou een oplossing kunnen zijn. De rage begon in Amerika en is inmiddels overgewaaid naar Nederland. Steeds meer salons bieden spray-tans aan en komen zelfs aan huis met een spray-tan tentje. Het lijkt allemaal zo mooi, een prachtige gebruinde huid zonder in de zon te hoeven liggen. We weten allemaal dat de straling van de zon schadelijk is en dat uren bakken heel slecht is voor de huid. Maar is de ''Spray-tan'' wel de oplossing?

Malou en Vivianne bedachten de Sunday-Question van deze week: ''To Spraytan or not to Spraytan?'' en delen hun eigen ervaringen met spraytans en de mogelijke gevolgen van een mislukte spraytan..

Bij spray-tan kun je ervoor kiezen om alleen je hoofd te sprayen met ook je hals, of je gehele lichaam. Een behandeling voor het hele lichaam duurt zo’n 10 tot 15 minuten. Binnen een mum van tijd sta je weer buiten en heb je een gebruinde huid! Je kunt ervoor kiezen om een bikini aan te houden, alleen je slipje aan te houden of helemaal naakt te worden gesprayd. De spray-tan zou ongeveer 1 tot 7 dagen moeten blijven zitten, maar het ligt er natuurlijk wel aan hoeveel je doucht en je moet niet gaan scrubben of wrijven met de handdoek.
 
Malou: ''Ik heb zelf 3 maanden geleden een spraytan ondergaan voor mijn verjaardag en was ontzettend bruin. Na een dag of twee gingen alleen bepaalde delen van mijn huid wat sneller wit worden dan andere delen en leek in een beetje op een koe. Vooral bij de strakke delen van je kleding wordt je eerder wit, denk aan je BH-bandjes, de bovenkant van je broek, je slipje, de bovenkant van je sokken/kousen, maar ook je oksels. Kijk hier dus mee uit! Voor mij was het geen probleem, want de dagen daarna had ik gewoon bedekte kleding aan. Ik vond spray-tan echt de ideale uitkomst voor een feestje, bijvoorbeeld een bruiloft. Je benen zijn mooi egaal bruin en dezelfde kleur als je armen en hals. Maar voordat je op vakantie gaat.. dan raad ik het echt af! Zie je jezelf al op het strand liggen met witte en gebruinde delen? Nee, dat is echt niet charmant!''

Druppels, een oranje kleur en vergeten stukken.. Vervelende bijkomstigheid van een ''fake'' kleurtje.
Vivianne

: ''Afgelopen vrijdag heb ik een kijkje genomen bij het gala van de eindexamen klassen. Bij een aantal meisjes had ik de make-up gedaan en daar waren ze gelukkig heel blij mee. De meiden vertelden mij al dat er een flink aantal meiden een ''spray-tan'' zouden laten doen. Thuis met een Tell-sell setje of bij een lokale schoonheidssalon. En ja hoor, wat ik op de rode loper voorbij zag komen waren (gelukkig) heel veel mooie jonge meiden in prachtige lange jurken EN de meisjes met een spraytan.....

Ik schrok een beetje van wat ik zag: oranje benen, druppels, witte strepen, en zelfs hele stukken huid die nog spierwit was... Als je al die celebs voorbij ziet komen in de bladen met een prachtige teint dan snap ik heel goed dat je ook wel een spray-tan zou willen nemen. Want wie wil er nu niet perfect bruin zijn? Zelf zou ik op een belangrijke dag als een eindexamen gala geen spray-tan nemen, je wilt toch niet herinnert worden als het meisje met de mislukte spray-tan? Misschien kleur je wel donkeroranje of nog erger: je zit onder de strepen.. Dan ben ik liever trots op mijn lelieblanke huidskleur, het past bij mij en ik ben er inmiddels aan gewend. En tja, liever wat minder bruin de zomer in dan als een wortel over straat.''

Anna Hathaway onderging voor de film ''Bride Wars'' een spraytan in tintje Oempa Loempa..
 
Tips:
  • Voor het mooiste resultaat is het belangrijk dat je de dag voor de spraytan gaat douchen, je kunt je huid zachtjes scrubben en heb liefst geen bodylotion gebruiken (kan zorgen voor vlekken).
  • Voor de behandeling is het belangrijk dat je make-up goed is verwijderd en je geen deoderant, parfum en creme op doet. Ook dit in verband met vlekken.
  • Houdt er rekening mee dat je donkerkleurig ondergoed draagt en wijde kleding aantrekt. De spraytan heeft tijd nodig om in te trekken en het kan afgeven aan je kleding (wel makkelijk uit te wassen).
  • Hoe langer je wacht met douchen na de spraytan, hoe dieper het in de huid zal trekken. Je kunt er dus gedeeltelijk zelf voor kiezen hoe bruin je wilt zijn.
  • Kijk uit met afdrogen. Dep je huid droog in plaats van wrijven, hierdoor kan de spraytan er eerder afgaan. 
  • En regent het? Denk dan aan een paraplu na de behandeling!!
Misschien is het overbodig om te melden maar een spraytan beschermt niet tegen de schadelijke straling van de zon. Dus mocht je kiezen voor een spray-tan voordat je op vakantie gaat, smeer je dan alsnog altijd goed in. Het lijkt misschien alsof je een kleurtje hebt maar dit is slechts een laagje bronzer en zelfbruiner dat totaal geen bescherming biedt tegen de schadelijke straling van de zon. Blijf tussen 12 en 3 uit de zon want dan is de straling het sterkst en vergeet geen flesje zonnebrand in je tas te stoppen. Smeer jezelf royaal in en vergeet de vervelende plekjes niet zoals je oren, je voeten en de randjes van je bikini of jurkje. 
 
Wat vind jij? To spraytan or not to spraytan?
Deel dit artikel
Back to top