Nieuws

Once upon a time, there was a woman named Gabrielle Chanel - een film door Karl Lagerfeld

Once upon a time, there was a woman named Gabrielle Chanel.....de rest is natuurlijk geschiedenis! Gabrielle "Coco" Chanel opende in 1913, met financiële hulp van haar minnaar Boy Capel, haar boutique in Deauville, Frankrijk. Voor die tijd waren haar ontwerpen behoorlijk gedurfd en zeker anders dan anders, de Chanel stijl werd desondanks de hit van die tijd. Inmiddels is dit alweer 100 jaar geleden en is Chanel nog steeds een groot succes, mede door Karl Lagerfeld die nog steeds de ontwerper is van het huis Chanel. Karl heeft een heerlijke film gemaakt met in de hoofdrol Keira Knightley als Coco en die moet je echt zien....

In de korte film zien we hoe Gabrielle Chanel, geholpen door haar tante Adrienne (Clotilde Hesme), een revolutie veroorzaakte in dameskleding, ze bepaalde namelijk wat het silhouette zou worden van de moderne vrouw.

In het begin verkocht ze simpele, lichtgewicht hoeden, een behoorlijke tegenpool van de stijl van die tijd. Haar klanten, verleid door de nieuwe modetrend kwamen al snel in grote getalen naar haar boutique. Snel daarna begin Gabrielle met het verkopen van comfortabele en elegante 
kleding geïnspireerd door de stoffen die, tot dan toe, uitsluitend werden gebruikt voor mannenkleding, zoals jersey.  De hoepelrokken en korsetten werden als snel een no-go voor de vrouwen van Deauville, door Gabrielle kregen ze eindelijk vrijheid om zich te bewegen, wat een opluchting! Al snel breidde haar clientele zich uit, allemaal bestaand uit vrouwen die op zoek waren naar een moderne, innovatieve stijl die zo anders was dan ze ooit hadden gezien of gedragen. 
Onder hen waren actrices en aristocrates die zich bevonden in de "high society", zij zorgen ervoor dat de naam Gabrielle Chanel snel bekend werd in hun kringen:  Lady de Grey (Stella Tennant), een beschermvrouwe van kunst en een goede vriendin van Oscar Wilde, Ida Rubinstein (Caroline de Maigret), Russische ballerina, de schrijfster Vita Sackville-West (Saskia de Brauw), de actrice Jacqueline Forzane (Ashleigh Good) en de actrice  Eve Lavalllière, zeg maar de IT-girls van die tijd.

In de film zien we ook de mannen die zo''n belangrijk deel uitmaakten van het leven van Gabrielle Chanel zoals haar grote liefde Boy Capel (Jake Davis), de polospeler en haar beste vriend Etienne Balsan (Brad Kroenig) en de cartoonist Sem (Olivier Saig), maar natuurlijk ook haar neefje André Palasse (Hudson Kroenig), die ze beschouwde als haar eigen zoon. (Gabrielle had geen kinderen)

"Once Upon a Time recalls the past, explores anecdotes, imagines conversations and reinvents reality. It shows Coco at her most avant-garde."Wil je meer van Chanel zien? Ga dan naar www.chanel-news.com en lees deze week ook het artikel over de nieuwe zomercollectie!

Deel dit artikel
Back to top