Reviews

Budget vs drugstore vs high end - zelfbruiner voor het lichaam

Op veler verzoek....een artikelenreeks waarin we producten laten zien in drie verschillende prijsklassen, van budgetproof tot lekker duur! We vertellen jullie in het kort de voor-en nadelen van de producten en laten jullie het resultaat zien of vertellen jullie wat wij van de producten vinden. Vandaag gaan ik van start met een product dat we best kunnen gebruiken momenteel: zelfbruiner voor het lichaam. Lezen jullie mee?

Ik heb opnieuw 3 producten getest in 3 verschillende prijscategoriën, van budget (Dove Summer Glow EUR 6,99) via drugstore (L''Oréal Paris Sublime bronze golden mousse EUR 19,99) tot high end (La Mer the face and body gradual tan EUR 75,00). De producten die ik getest heb zijn alledrie geschikt voor gebruik op het lichaam, de Gradual tan van La Mer is echter ook geschikt voor het gezicht. De zelfbruiners zijn niet exact hetzelfde in gebruik, zo geven de Dove Summer Glow en de La Mer gradual tan een vrij geleidelijke kleur (althans...volgens de informatie) en geeft de L''Oréal Paris Golden mousse direct een kleur die zichzelf verder ontwikkeld.

Ze hebben echter één overeenkomst, na het aanbrengen (en een paar uur wachten) zal de huid van jouw benen of armen echt bruiner worden, op een veilige manier zonder dat er zon aan te pas komt. Maar hoe werkt het nu eigenlijk? 

"Een zelfbruiner wordt op de huid aangebracht en geeft tijdelijk een bruine kleur. De meeste zelfbruiners bevatten de stof dihydroxyaceton (DHA), een synthetische suiker die zich aan de eiwitten in de buitenste huidlaag (hoornlaag) hecht. Door een proces van oxidatie wordt een verkleuring van de huid veroorzaakt zonder dat er sprake is van huidverdikking of productie van melanine (het pigment dat de huid haar kleur bezorgt). Waar de hoornlaag dik is, heb je een sterkere bruinkleuring. Zo worden handpalmen snel bruin, ook de hoornlaag bij puistjes is dikker dan de gezichtshuid, deze worden dus ook duidelijker zichtbaar. De werking begint na het aanbrengen en is na ongeveer zes uur uitgewerkt. De kleur houdt drie tot vijf dagen. Na 30 dagen is de kleur volledig verdwenen. DHA is niet schadelijk voor de huid. Er zijn wel enkele gevallen van contactallergie beschreven, maar dit is uiterst zeldzaam. Het is belangrijk om te weten dat DHA geen bescherming geeft tegen ultraviolette straling."  bron : gezondheid.be

Dove Summer Glow voor normale tot donkere huid EUR 6,99 (flacon 250 ml) te koop bij alle drogisterijen & Bol.com

De budgetversie die verrassend fijn is, vooral omdat de kleur zich langzaam ontwikkeld en niet al te heftig is. Summer glow is een milk (al is het toch meer een bodylotion naar mijn meing) die de huid prima voedt en deze tegelijkertijd een subtiel tintje geeft. Er zijn twee versie''s van deze milk te koop, één voor de lichtere en één voor de donkere huid, hierdoor kies je de kleur die bij je past. Ik heb de donkere kleur gekozen en die kleurt de binnenkant van mijn arm toch behoorlijk bij. 
Het aanbrengen gaat simpel, de kleurloze milk laat zich goed verdelen en zorgt daardoor voor een egale kleuring. Het is echt belangrijk om de milk goed uit te smeren, dat voorkomt vlekken. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen worden delen van het lichaam met een dikkere hoornlaag (denk aan kniëen, ellebogen, enkels, voeten en handpalmen) sneller bruin, breng dus maar een kleine hoeveelheid aan op die delen of veeg het bovenste laagje weg met een handdoek. De kleuring gaat geleidelijk, maar is na 12 uur echt wel zichtbaar, daarna wordt de kleur niet donkerder meer. De zelfbruiner heeft eigenlijk geen nare geur tijdens het dragen, maar als je met jouw neus op de huid ruikt, dan zul je toch wel de typische zelfbruingeur ruiken, gelukkig is dit echt heel subtiel en niet storend.

ingrediënten Dove Summer Glow normale tot donkere huid
L''Oréal Paris Sublime Bronze Golden mousse EUR 19,99 (pompflacon 150 ml) - te koop bij alle drogisterijen & Bol.com

De Golden Mousse van L''Oréal is een compleet ander product, na 12 uur werking is het resultaat bijna gelijk aan dat van de Dove Summer glow. Maar de Golden Mousse heeft één groot voordeel, je krijgt nl. direct na het aanbrengen al kleurtje en dat is heel prettig als je direct bruin wilt zijn. Stel je voor dat je een uitnodiging voor een feestje krijgt dat over een uurtje begint....dan kun je toch zorgen voor getinte benen of armen in het blote jurkje. De mousse pomp je op door de speciale top en eenmaal op de huid verandert de mousse weer in een vloeistof die je simpel verdeelt. Schrik niet...de kleur is best heftig, maar als je deze goed verdeelt zul je geen vlekken of strepen krijgen, iets wat je makkelijk kunt controleren doordat je de kleur goed ziet zitten.
De kleur ontwikkelt zich nog wel iets, maar veel donkerder zal de kleur niet worden, wel trekt de zelfbruiner meer in de huid en dat is maar goed ook, want in eerste instantie voelt het toch wel erg plakkerig aan, niet zo fijn! De geur tijdens het ontwikkelen van de kleur is iets aanweziger dan die van Dove.
De lichte textuur van de mousse is helemaal niet voedend en dat is best jammer, het is echt nodig om nadien nog een goede bodylotion te gebruiken. Doe dit niet voordat je de zelfbruiner aanbrengt, dan kan deze weleens niet gaan hechten en daardoor gaan vlekken. Kortom, een prima instant oplossing, maar heb je wat meer geduld dan zou ik toch voor een verzorgender product gaan. Oh ja, heb je een lichte huid, dan zul je deze kleur waarschijnlijk te donker vinden.

ingrediëntenlijst L''Oréal Paris Sublime Bronze Golden mousse
Soleil de la Mer the face and body gradual tan EUR 75,00 (tube 200 ml) - te koop bij De Bijenkorf en andere La Mer verkooppunten

La Mer

heeft dit jaar het assortiment uitgebreid met drie producten in de Soleil de la Mer collectie, waarvan deze face and body gradual tan er één is. Dit is een product dat behoorlijk overeenkomt in gebruik en resultaat met de Dove Summer Glow, al is heeft de versie van La Mer wel verzorgender door de goede ingrediënten zoals Shea butter, zeewierextract en amandelolie.. De Gradual tan is zowel geschikt voor het gezicht als voor het lichaam en dat maakt het natuurlijk wel een interessant product. Ik kies er zelf voor om de Gradual Tan alleen op mijn lichaam te gebruiken, maar dat komt vooral omdat ik zelf geen behoefte heb aan een getinter gezicht. Wel hou ik graag mijn bruine tintje op mijn lichaam een beetje bij en gebruik ik de Gradual Tan ook op delen waar ik niet bruin ben geworden in de vakantie (onder mijn bikini...). Ik gebruik de Gradual Tan sinds de vakantie om de dag, ik douche eerst, scrub mijn lijf met de Sun Scrub van Guerlain en breng daarna de Gradual tan aan, smeer deze heel goed uit en de volgende dag zie ik mijn bruine tintje weer goed naar boven komen. Deze kleurloze lotion is zeer voedend, maar trekt wel snel in, daardoor gaat het verdelen soms een beetje moeizaam en kan het voor vlekken zorgen. Let er dus wel op dat je deze goed verdeeld, dan gaat het prima. De kleur laat zich mooi opbouwen en past zich aan aan de huid, een lichte huid zal dus niet in één keer heel donker worden. Het grote voordeel van deze Gradual Tan : hij is vrijwel geurloos tijdens de inwerkperiode, bij het aanbrengen ruik je wel de typische La Mer geur, ik hou ervan!

ingrediënten Soleil de la mer the face and body gradual tan
Ik heb de drie producten natuurlijk nog even extra voor jullie getest, op mijn arm met als als gevolg dat ik nu rondloop met drie bruine vegen op mijn arm! Wat je er al niet voor moet over hebben....maar ik doe het graag!
de structuur en kleur bij het aanbrengen v.l.n.r. Dove, L''Oréal & La Mer

direct na het aanbrengen, compleet uitgesmeerd, 
v.l.n.r. Dove, L''Oréal & La Mer

het resultaat na 12 uur, v.l.n.r. Dove, L''Oréal & La Mer

Het is altijd lastig om het effect goed te laten overkomen op de foto, maar ik denk wel dat jullie goed kunnen zien dat alledrie de zelfbruiners echt zorgen voor een donkere tint. La Mer lijkt wat vlekkerig, maar dat komt dus omdat ik de hoeveelheid niet goed heb uitgesmeerd. Bij L''Oréal zie je dat de kleur in het begin vrijwel gelijk is dan na 12 uur, handig want zo zie je direct het resultaat. Het resultaat van Dove is een mooie egale kleur.

Conclusie : ik ben fan van de La Mer Gradual Tan, misschien had je dat al verwacht? Maar eerlijk gezegd vind ik het resultaat van de Dove Summer Glow ook erg mooi en in gebruik is deze zeker zo prettig als de La Mer zelfbruiner. Natuurlijk...La Mer heeft betere ingrediënten en kun je ook op het gezicht gebruiken, maar of dat het prijsverschil waard is? Misschien wel als je regelmatig een zelfbruiner gebruikt en graag goede producten gebruikt, maar niet als je dat maar zelden doet of als je op jouw budget moet letten. Dan zou ik persoonlijk toch gaan voor de Dove Summer Glow. Hou je wel van een instant kleurtje en mag het best wat donkerder zijn? Dan is de Golden Mousse van L''Oréal een prima alternatief, persoonlijk vind ik dit de minst fijne van de drie, maar hij doet zijn werk toch wel goed.

Voor welke zelfbruiner zou jij kiezen? En wat vind je van deze nieuwe artikelenreeks? Heb je nog suggesties voor producten? Laat het mij dan zeker weten in een comment!

Deel dit artikel
Back to top