Nieuws

Scrubben of exfoliëren, waarom moet je dat doen?

Dode huidcellen, het klinkt een beetje luguber, maar ook jij hebt er een laagje van op jouw huid. Dode huidcellen zijn niet zo eng als ze klinken, want ze vormen ook een soort harnas voor onze huid, een extra beschermlaagje. Toch kunnen dode huidcellen zorgen voor huidprobleempjes en dat is ook niet wat we willen, maar hoe komen we er op een goede manier vanaf?

Iedere dag worden er in de diepere huidlagen nieuwe huidcellen aangemaakt, die langzaam hun weg naar het huidoppelvlakte vinden. Daar aangekomen sterven ze langzaam af (arme dingen....) en blijven ze nog een tijdje liggen op het huidoppervlak, waarna ze langzaam loslaten van de huid. Op zich dus geen probleem, maar soms kunnen die dode huidcellen wat eigenwijs zijn waardoor ze op de huid bijven liggen, ze kleven als het ware samen. 

Als dat het geval is, kan het zijn dat de huid niet meer zo mooi egaal en stralend is, de huid is als het ware een tikje hobbelig geworden, al zullen we dat zelf niet als zodanig kunnen zien. Maar zo'n hobbelige huid geeft toch wel een effect dat wij niet zo prettig vinden, de huid gaat er namelijk dof uitzien en mist die mooie, gezonde glans die een gezonde huid heeft. Maar dat is niet alles, de vastklevende dode huidcellen kunnen ook poriën verstoppen, waardoor het talg in de poriën ophoopt, i.c.m. bacteriën kan dit zorgen voor puistjes en dat wil je natuurlijk helemaal niet.

De manier om dit tegen te gaan of op te lossen is om de dode huidcellen te verwijderen, dat kun je doen door de huid te scbrubben of exfoliëren. Maar wat is nu het verschil?
Scrubben is een mechanische vorm van reinigen, daar bedoel ik mee dat er in de scrubcreme harde deeltjes zitten die al bewegend de dode huidcellen van de huid af schuren. De scrubdeeltjes kunnen bijvoorbeeld bestaan uit gemalen noten, suiker en zout. Scrubben kan zeker een oplossing zijn, maar kies wel zorgvuldig de soort scrub, omdat een te heftige scrub misschien wel goed de dode huidcellen verwijderd maar ook kan zorgen voor een geirriteerde huid. Natuurlijk zijn er ook heel veel goede, milde scrubs! Het is niet aan te raden dagelijks een scrub te gebruiken, 1 of 2 keer per week is meer dan voldoende.
Een andere wijze om dode huidcellen te verwijderen is exfoliëren. Met een exfoliërend product verwijder je ook de dode huidcellen, maar op een veel mildere manier omdat je geen mechanische scrub gebruikt maar een vloeistof met daarin fruitzuren die de dode huidcellen als het ware van de huid afweekt. Fruitzuren klinken misschien een beetje eng, maar zijn dat zeker niet, het is al jaren het wondermiddel om te zorgen voor een mooie, stralende, egale huid.

Naarmate je ouder wordt heeft de huid steeds meer moeite om de dode huidcellen los te laten, exfoliëren is dus zeker een belangrijke stap in jouw dagelijkse huidverzorgingsroutine. Dat is tevens het voordeel van exfoliëren, dat kun je dagelijks doen. Één waarschuwing, als je fruitzuren gebruikt is de huid wel gevoeliger voor zonnestralen, zorg dus voor een goede bescherming tegen de zon door een product met een SPF te gebruiken (maar dat is natuurlijk altijd aan te raden).
Maar wat is nu beter? Volgens kenners als dermatologen is exfoliëren beter om de dode huidcellen op een goede manier te verwijderen, maar ik denk dat de meeste van jullie toch zouden grijpen naar een scrub, al is het alleen maar omdat er daar heel veel van te koop zijn. Naar een exfoliërend product moet je best nog zoeken, al komen er steeds meer producten bij, merken zoals Philosophy (aanrader!), Clarins, Paula's Choice of Clinique hebben exfoliërende producten in hun assortiment.

Persoonlijk combineer ik beide methodes, waarbij ik wel altijd een milde scrub gebruik. Misschien is het ook even handig om te vertellen dat je een lichaamscrub nooit op het gezicht moet gebruiken, dat is echt een slecht idee!

Binnenkort zal ik eens een artikel maken met daarin wat fijne producten maar misschien hebben jullie zelf ook nog goede tips? Laat het mij ( en de andere lezers) zeker even weten!
Deel dit artikel
Back to top