Algemeen

Hoe goed zorg jij voor je mond?

Laatst keek ik naar het mooie programma van Angela Groothuizen op RTL4: Een nieuw begin. Ze krijgen hulp van onder andere een psychologe en kunnen verschillende behandelingen ondergaan bij een plastisch chirurg en ook de tandarts. De dames die in deze reeks voorkwamen kregen geregeld een heel nieuw gebit in de vorm van een prothese. Ik besefte me dat inderdaad je gebit erg beslissend kan zijn voor jouw uiterlijk. Ik sta hier niet zo bij stil, een verzorgd gebit is voor mij vanzelfsprekend. Maar voor heel veel vrouwen (en natuurlijk ook mannen) is het helemaal niet zo vanzelfsprekend. Verzorgen jullie je gebit eigenlijk net zo goed als bijvoorbeeld jouw huid? Of vergeet je wel eens je tanden te poetsen..

Tandenborstel: elektrisch of met de hand?
Uit verschillende, onder andere wetenschappelijke, onderzoeken is gebleken dat je door het poetsen met een elektrische tandenborstel minder kans hebt op tandplak en tandvleesontsteking dan iemand die met de hand poetst. Ook is een elektrische tandenborstel beter omdat men vaak met een handmatige tandenborstel niet lang genoeg poetst. Poetsen is gewoonweg eenvoudiger met een elektrische tandenborstel. De juiste poetsbeweging is in het apparaat gestopt en deze motoriek is hartstikke moeilijk om aan te leren. Oja, en de gouden regel is natuurlijk: twee keer per dag poetsen en minimaal twee minuten lang!

Elektrisch en handmatig, ik heb ze beide. Favoriet? Toch wel de elektrische, lekker makkelijk: zegt precies wanneer ik klaar ben met poetsen. Mijn tandarts vertelde mij trouwens dat je helemaal niet zo''n hele uitgebreide elektrische tandenborstel nodig hebt, hij raadde een simpele aan met timer, helemaal goed. 
Tandpasta

Tandpasta gebruiken we natuurlijk allemaal dagelijks. We poetsen er onze tanden mee en dit doen we om onze mondhygiëne te behouden en te optimaliseren. Wisten jullie dat pas sinds 1936 hier in Nederland tandpasta wordt verkocht? Verschillende stoffen die in tandpasta zitten zijn onder andere schuurmiddelen, dit om het tandplak op je tanden te verwijderen.
Er bestaan een hele hoop verschillende tandpasta’s. In de schappen van de drogisterijen vinden bij fluortandpasta, deze werken tandversterkend. Tandvleesversterkende tandpasta, deze bevatten een hoge concentratie aan minerale zouten. Maar ook tandpasta’s voor gevoelige tanden, tandpasta’s die blekend werken en tandpasta’s zonder mentholsmaak. Tandpasta’s zijn er in alle vormen en maten en je kunt precies een tandpasta uitzoeken die voor jou het beste werkt.
Aarzel niet om bijvoorbeeld de tandarts of mondhygiëniste te vragen welke tandpasta voor jou het beste is. Zij weten het als geen ander!

Mijn favorieten zijn de tandpasta''s van Elmex, maar die heb ik al vanaf kleins af aan, dus weet niet beter! Geen poespas, maar wel goed voor mijn gebit. Heb ik gevoelige tanden? Dan neem ik de groene en anders de oranje. Tandpasta van Elmex kost rond de EUR 3,99.
Tandenstokers en flosdraad

Niet alleen je tandoppervlak moet worden gereinigd, ook de ruimtes tussen je tanden kunnen verstopt raken met etensresten of tandplak. Met een tandenstoker zorg je ervoor dat deze ruimtes ook gereinigd kunnen worden.
Flosdraad werkt in principe hetzelfde als een tandenstoker, maar is vele malen dunner. Als je bijna geen ruimtes tussen je tanden hebt, kun je dus beter kiezen voor flosdraad.
Wist je dat als je dit niet doet, deze resten tussen je tanden kunnen gaan zorgen voor vieze geurtjes? Zorg dat je dus tandenstokers of flosdraad in huis haalt!

Flossen? Dat doe ik bijna nooit, wel gebruik ik iedere dag tandenstokers. Johnson & Johnson Waxed Floss kost EUR 2,99 en de Jordan tandenstokers EUR 2,75.
Mondwater en mondspray

Mondwater helpt bacteriën te verwijderen die tandplak en tandvleesproblemen veroorzaken. Ook zorgt het voor een frisse adem. De bacteriën die namelijk zorgen voor een slechte adem, nestelen zich vooral op plaatsen waar je zelf moeilijk bij kunt. Door met mondwater te spoelen en te gorgelen creëer je het beste effect en zal het mondwater deze bacteriën verwijderen.
Mondspray zorgt voor een fris gevoel in je mond, maar zal niet de bacteriën verwijderen. Wel fijn is, is dat het zo’n klein flesje is en dus in je tas overal mee naartoe kan!

Listerine heeft een nieuwe versie van hun mondwater, namelijk ZERO. Deze smaak is minder intens. Nou ik weet niet hoe intens de normale dan is, maar ik vind deze al behoorlijk intens. Niet minder lekker hoor. Nadat je het water een half minuutje tot een minuut in je mond hebt gehad heb je een heerlijk fris gevoel en is de hoeveelheid tandplak voelbaar verminderd! Een fles van 500 ml kost EUR 6,30.
Deze Kissing Elixirs is wel heel erg speciaal. Hij smaak naar mint met een vleugje vanille. Heerlijk als je even een vieze smaak/geur in je mond hebt hangen, en natuurlijk hartstikke leuk voor in je tas! Deze kost EUR 9,95.
Kauwgom

Als je een tijd niet gepraat, gegeten of gedronken hebt, staat je speekselproductie stil. Doordat dit stil ligt kan dit een slechte mondgeur veroorzaken. Doordat je kauwt stimuleer je de aanmaak van speeksel en zal deze mondgeur niet ontstaan. Kauwgom helpt dus wel degelijk voor een frisse mondgeur. Kies wel voor suikervrije kauwgom, is ook beter voor je tanden!

En vergeten jullie het bezoekje aan de tandarts niet? Het liefst natuurlijk een keer in het half jaar. En nee, de tandarts is echt niet eng. En heb je slechte ervaringen met jouw tandarts? Ga eens op zoek naar een ander! Dat is helemaal niet gek, en misschien is het naar de tandarts gaan dan veel minder erg. 
Zo zie je maar dat door het goed verzorgen van je gebit, je mond en het bezoek aan de tandarts bijdragen aan het hebben van een mooi gebit. Niets waar je je voor hoeft te schamen en gewoon met een brede lach (plus tanden) kunnen lachen zou toch het allerfijnste zijn? Zorg goed voor je mond, daar zul je heel wat jaren profijt van hebben!

Poetsen jullie altijd netjes je tanden en ga je geregeld naar de tandarts? Wat zijn jullie ultieme tricks voor het hebben en houden van een mooie mond vol tanden? Wij zijn benieuwd! Oh ja, Debbie heeft natuurlijk op latere leeftijd een beugel gehad, willen jullie haar ervaringen misschien ook een keer horen?

Deel dit artikel
Back to top