Nieuws

Bescherm jij jouw kids wel voldoende tegen de zon? #smeerjein

Op Beautyscene en mijn social media kanalen laat ik jullie, tot vervelends toe misschien wel, weten hoe belangrijk het is om jouw huid te beschermen tegen schadelijke zonnestralen. Nog te vaak hoor ik dat mensen dat niet doen, omdat de zon niet schijnt of omdat ze dat pas doen als ze op vakantie gaan of een dagje naar het strand. Onzin!!! Je moet je altijd beschermen tegen de zon! In Dr. Jetske Ultee heb ik een belangrijke medestander en zij heeft nu het initiatief "Smeer je in!" opgezet dat zich vooral richt op ouders en kinderen. Want...bescherm jij jouw kids wel voldoende tegen de zon?

Op zonnige dagen zie je het direct, kinderen van alle leeftijden trekken erop uit en gaan lekker buiten spelen. De kleintjes spelen misschien gewoon in de tuin, grotere kinderen gaan in de buurt op zoek naar vriendjes en tieners gaan hun eigen weg naar een hangplek, zwembad of terrasje. Heerlijk natuurlijk en eerlijk gezegd hebben kids daar momenteel echt wel behoefte aan! Urenlang buiten spelen, af en toe even naar huis voor een drankje, snoepje of ijsje en snel weer verder! Heerlijk!
Maar zeg nu eens eerlijk....smeer jij jouw kinderen altijd goed in voordat ze naar buiten gaan? Ik denk dat we (ja, ook ik!) dat toch te weinig doen en dat moet echt anders. Lees vooral even mee naar de visie van Jetske:

MISSIE
Mijn naam is dr. Jetske Ultee. Ik ben arts met een missie. In al de jaren dat ik werk als arts-onderzoeker in de cosmetische dermatologie is mij pijnlijk duidelijk geworden dat de meeste mensen niet beseffen hoe belangrijk het is je huid goed te beschermen tegen de zon. Niet alleen krijgen we rimpels en pigmentvlekken van de zon, overmatige zonblootstelling veroorzaakt ook huidkanker.

KOP IN HET ZAND
Nederland steekt zijn kop in het zand. We denken dat het hier zo’n vaart niet loopt omdat het vaak bewolkt is. Maar schadelijke UVA stralen komen ook dwars door wolken heen. De kans op huidkanker zal de komende jaren schrikbarend toenemen, zo blijkt uit epidemiologisch onderzoek. Terwijl we weten dat 90 % van de gevallen te voorkomen is en dat de ergste schade juist optreedt in de kindertijd. Toch wordt aan onze kinderen nauwelijks meegegeven dat zij zich moeten beschermen tegen de zon. Ik wil mij als arts, maar ook als moeder van vier kleine kinderen sterk maken voor een veiliger zongedrag in Nederland.

SMEREN MOET!
Omdat ik vind dat iedereen recht heeft op goede zonbescherming heb ik vanuit mijn Stichting Sunwiser de zonnebrandcrème ‘Suncover’ ontwikkeld. De crème (EUR 12,50 250 ml)  is ongeparfumeerd, bevat geen irriterende ingrediënten, heeft effectieve filters en zal op non-profit basis worden verkocht. Voor scholen is er een 1 liter verpakking (EUR 34,95), zodat kinderen in de pauze en tijdens het overblijven veilig buiten kunnen spelen.

WEETJES

Wist je dat je de huid elke 2 uur opnieuw moet insmeren als je in de zon bent, dat een water resistente filter na het zwemmen niet meer goed beschermt, een factor 30 eigenlijk net zo goed werkt als een factor 50, je een dikkere laag op moet smeren dan je denkt, UVA gewoon door glas en wolken heen gaat en je een zonnebrandcrème eigenlijk dagelijks en gedurende het grootste deel van het jaar moet gebruiken...

Ik vind het een geweldig initiatief en ik hoop echt dat we in Nederland dit nu echt gaan oppikken. Laten we eens beginnen met de lezeressen van Beautyscene, daaronder bevinden zich vast heel wat moeders (en vaders?), zussen en mensen die werkzaam zijn in het onderwijs of de kinderopvang of bijvoorbeeld begeleiders zijn van sportteams. Willen jullie meehelpen dit initiatief te verspreiden? Ga voor alle informatie over de Stiching Sunwiser naar www.smeerjein.nl en laat je goed informeren. Via deze website kun je ook de speciale non-profit zonnebrandcreme van Uncover kopen, vooral de literverpakkingen zijn echt geweldig voor scholen, groepen en/of sportclubs (vergeet ook de jongens niet die graag uren rondrennen op een voetbalveld!)

Heeft dit initiatief je ook weer even aan het denken gezet? Smeer jij jouw kids (of de kids in jouw omgeving) vanaf nu goed in als ze naar buiten gaan? En dan niet alleen op vakantie of als je op het strand bent!

Deel dit artikel
Back to top