Nieuws

Met make-up op gaan slapen? Het resultaat : 7 dagen ouder in 1 nacht

Schokkend nieuws in beautyland : als je jouw make-up ''s avonds niet verwijdert, veroudert jouw huid met maar liefst 7 dagen! Een week lang geen make-up verwijderen in de avond? Dan is jouw huid zomaar 49 dagen ouder geworden! Eerlijk is eerlijk, wetenschappelijk vastgesteld is het niet, maar dit gegeven wordt wel al generaties lang gebruikt door Britse vrouwen om hun dochters aan te sporen hun make-up dagelijks te verwijderen. En toch slaapt 50 % van de Britse vrouwen onder 30 jaar iedere week wel een keer met make-up op, hoor jij daar ook bij?

Onlangs heeft de Britse beautyshop Escentual een onderzoekje gedaan onder vrouwen waaruit inderdaad bleek dat 47,9 % van de vrouwen onder de 30 jaar één keer per week met hun make-up op in bed stapte. Een derde van de vrouwen vertelde dit zelfs twee keer per week te doen (toevallig toch niet na het uitgaan?), dat lijkt mij niet zo fijn voor hun kussensloop maar vooral ook niet voor hun huid.
Want iedereen weet toch wel dat het behoorlijk slecht voor de huid is als je make-up niet verwijdert? Volgens hetzelfde Britse onderzoek waarschuwde moeders hun dochters hier altijd voor, een nacht met make-up op slapen staat gelijk aan in één nacht zeven dagen ouder worden! Of dit waar is dat weet ik niet, maar ik weet wel dat slapen met make-up op kan zorgen voor huidproblemen. 

Huidproblemen door slapen met make-up
Gedurende de dag staat onze huid bloot aan schadelijke vrije radicalen (vooral door milieuvervuiling) die zich vasthouden aan de make-up. Als je de make-up niet verwijdert, dan kunnen de vrije radicalen onnodige schade veroorzaken aan de huid. Denk daarbij aan de afbraak van collageen in de huid, waardoor deze eerder zal verslappen en meer fijne lijntjes zichtbaar worden. De huid veroudert vroegtijdig en daar wordt niemand blij van. Trouwens, ook als je geen make-up draagt moet je jouw huid dus reinigen, de vrije radicalen doen hun "werk" ook op de make-uploze huid.

met de Philips Visapure reinig je de huid nog beter (lees hier de review)
Het kan ook acné & irritatie van de huid veroorzaken!

Als je jouw make-up laat zitten, dan kunnen de poriën verstopt raken, hierdoor kan irritatie van de huid ontstaan maar er kunnen ook microcomedone ontstaan. Dit kan de beginfase zijn van acné, de acné bacterie vindt er namelijk een perfecte voedingsbodem, die houdt wel van dat extra talg dat wordt aangemaakt in de verstopte porie! Natuurlijk wil je dit voorkomen, reinigen is dan de eerste en belangrijkste stap om dit te voorkomen.

Hoe zit het met oogmake-up?

Dat lijkt minder erg te zijn, oogmake-up die blijft zitten veroorzaakt geen vroegtijdige huidveroudering of acné. Maar de mascara of eyeliner die je ''s nachts in jouw ogen wrijft (dat gaat natuurlijk ongemerkt) kan jouw ogen wel flink irriteren. In de nacht knipper je ook niet zo vaak met jouw ogen, bacteriën in & op de make-up blijven dan ook sneller in jouw ogen zitten. Ook dat kan weer zorgen voor irritatie! Wees ook zuinig op jouw wimpers, die vinden het echt niet fijn om de nacht door te brengen met een dikke laag mascara, mijn wimpers breken al af bij de gedachte....Slaap je vaker met oogmake-up op? Dan kunnen de follikels waar de wimpers uitgroeien verstopt raken met bultjes of ontstekingen tot gevolg.


sleeping beauty? Maar slim is het niet (bron afbeelding)
Reiningen kan ook snel!

Het meest gebruikte excuus is natuurlijk "ik heb geen tijd om mijn huid te reinigen" of "ik ben te moe om mijn huid schoon te maken"......onzin natuurlijk! Met een alles-in-één product zoals Philosophy Purity made simple of een zachte reinigingsmelk & een plens water ben je binnen 30 seconden van de meeste make-up en vuil af. Er zijn ook reinigingsdoekjes (van Nivea tot Estée Lauder) en make-up removerpads (of gewoon een watje met remover) die je kunt gebruiken als je echt geen puf of tijd meer hebt, beter iets dan niets! Als je van jezelf weet dat je soms wat makkelijk bent, leg die dan naast jouw bed, dan kun je zelfs liggend in jouw bed de make-up verwijderen. Maar ja, je poetst toch ook jouw tanden voordat je gaat slapen? Dan lukt het vast ook wel in de badkamer!

Onze Facebook fans doen het goed!
Vanochtend stelde ik de vraag "verwijder jij iedere avond jouw make-up voor het slapen gaan" aan onze Facebook likers en daaruit blijkt dat 81 % van de deelnemers gekozen heeft voor de optie "iedere avond, op een uitzondering na...". Wat een goed resultaat, ik ben trots op jullie! Wil je de vraag ook nog beantwoorden, je vindt hem hier. Natuurlijk heeft iedereen weleens een avond waarop het echt niet lukt, bijvoorbeeld als je ziek bent of als je echt doodmoe thuiskomt na een lange dag en nacht. Dat moet kunnen natuurlijk, maar maak er geen gewoonte van en verwijder iedere avond jouw make-up en reinig de huid goed.

Mijn persoonlijke tips
  • ik ga in de avond onder de douche en gebruik dan de Purity made simple van Philosophy om zowel de make-up te verwijderen, de huid te reinigen en licht te exfolieren, binnen een minuut ben ik klaar, terwijl ik lekker aan het douchen bent.
  • douche ik juist niet ''s avonds, dan pak ik een reiniginsmelk (momenteel die van Uncover skincare of van La Prairie) en breng die aan op de huid en rond de ogen (niet erin!). Pak een washandje en maak die vochtig, verwijder de melk en het vuil van je gezicht en je bent klaar. Geen washandje bij de hand, afspoelen met water gaat ook prima. Dit is niet mijn favoriete methode, maar voor ene keer voldoet deze prima
  • toen ik een stuk jonger was, sloeg ik het reinigen na een avondje/nachtje stappen ook weleens over, echt last had ik er toen niet van, maar naarmate je ouder wordt zie het echt de volgende ochtend, ik zie er dan gewoon niet uitgeslapen uit met een doffe huid
  • op een schone huid werken producten als nachtcreme of serum natuurlijk veel beter, nog een reden om de huid goed te reinigen, het is echt de basis van een mooie, gezonde huid. 
Wat is jouw "ik heb eigenlijk geen tijd en zin, maar ik doe het toch" methode om jouw make-up te verwijderen in de avond? 
Deel dit artikel
Back to top