Reviews

Donkere kringen onder je ogen? Weg ermee!

Donkere kringen onder de ogen, wie heeft er weleens last van? Ik denk iedereen toch weleens, al is het maar na een weekendje stappen of nadat je ziek bent geweest. Door die donkere verkleuringen onder jouw oog zie je er eigenlijk meteen een stuk ouder en vermoeider uit, daar wordt niemand blij van. Maar er is zeker iets aan te doen, weg met de donkere kringen en kom maar binnen stralende ogen!

Donkere kringen of wallen? Of een combinatie?
Donkere kringen herkennen we allemaal wel, donkere verkleuringen onder (en soms rondom) het oog waardoor de ogen dieper in de kassen lijken te liggen. Soms zijn die donkere kringen gecombineerd met een ander fijn (!) verschijnsel : wallen. Dat zijn verdikkingen onder de ogen die veroorzaakt worden door een vocht- of vetophoping. In dit artikel richt ik mij op de donkere kringen, niet op de wallen, die hebben nl. een andere aanpak nodig, daar kom ik later nog eens op terug.

gebruik een milde make-up remover
Verzorg de huid rond de ogen

De eerste stap in het behandelen van donkere kringen rond de ogen is het hydrateren en verzorgen van de tere huid rond de ogen. Denk eraan dat de huid rond de ogen een stuk dunner is dan op de rest van jouw gezicht, dat is ook de reden dat rimpeltjes daar sneller ontstaan. Het is dan ook belangrijk om de huid rond om de ogen zo goed mogelijk te ontzien, gebruik make-up die speciaal bedoelt is voor de ogen, verwijder deze met een speciale, milde reiniger en gebruik zo min mogelijk waterproofproducten. Op zich is er niets mis met waterproofproducten, maar die laten zich wel minder makkelijk verwijderen, waardoor je soms behoorlijk moet boenen en dat is echt niet goed voor de huid. Kies ook altijd een oogmake-up reiniger die de make-up van jouw ogen af smelt, je zou niet (teveel) moeten boenen. 

Voorzichtig zijn dus! En gebruik altijd een verzorgende, hydraterende oogcreme, vanaf het moment dat je oogmake-up gaat gebruiken, ook al ben je nog heel jong. Als je jong bent voldoet een lichte, hydraterende oogcreme al prima (van vrijwel ieder merk in drogister, ben je wat ouder (zeg 30+) dan kun je een oogcreme gaan gebruiken die een anti-ageing werking heeft. Een anti-rimpel oogcreme is echt pas nodig als je flink ouder wordt, zo ongeveer vanaf 55 jaar (al is dat per persoon verschillend). Ik heb zelf gemerkt dat een speciaal oogserum ook echt wel prettis is bij hardnekkige donkere kringen, als de dunne huid echt voldoende gehydrateerd is, dan scheelt dat bij mij enorm, mijn redder in nood is het Super aqua eye serum van Guerlain!

Mijn favorieten

Corrigeer de donkere kleur & camoufleer de kringen

Als je de huid onder de ogen goed hebt verzorgd wordt het tijd om de donkere kringen te camoufleren. Zijn de kringen extreem donker, grijzig of blauw, dan kun je het beste de kleur eerst corrigeren met een corrector. Een corrector is op zich vergelijkbaar met een concealer, maar de kleuren zijn anders, ze hebben geen huidskleur maar meestal een oranje of roze tint. Die tinten heffen nl. de donkere, blauwe of grijze kleuren onder de ogen op, waardoor de ergste verkleuring weg zal zijn. Het is wel nodig om hierna nog een "normale" concealer te gebruiken, het effect met alleen een corrector kan wat vreemd ogen.

Kies als je een concealer zoekt voor onder het oog liefst voor een cremige, misschien zelfs, vloeibare versie, die combineert het beste met de tere huid rondom de ogen. Een vloeibare concealer is prettiger te verdelen, zachter voor het oog en blijft vaak ook veel beter zitten. Nog beter is het om te kiezen voor een speciaal product voor rond te ogen, meestal kun je die herkennen als er iets op staat in de trant van "dark circle corrector". 

Mijn favoriete concealers zijn momenteel van NARS en Armani, ik breng (nadat ik mijn La Mer oogcreme heb aangebracht) een paar stipjes aan onder mijn ogen. De concealers verdeel ik verder met mijn vinger of eventueel een MAC 224 kwast (zorg dat er geen oogschaduw meer op zit), net zolang tot je de concealer niet meer ziet zitten en deze goed "blend" met de foundation of mijn eigen huid. Ik poeder beide concealers niet af en heb eigenlijk nooit last van ophopende concealer in de lijntjes. Heb je dat wel? Dan help een goede oogcreme zeker of blend nog wat extra met de vingers, door de warmte zal de concealer beter hechten aan de huid. 

Mijn favorieten

NARS Creamy radiant concealer - voor & na
Licht op!

Zijn jouw donkere kringen wel zichtbaar, maar niet extreem donker? Dan kun je misschien al voldoende hebben aan een oplichtende concealer zoals de Yves Saint Laurent Touch Eclat of de Tinted eye brightener van MAC. Deze vloeibare, licht dekkende concealers zorgen er vooral voor dat de huid wat opgelicht lijkt, hierdoor vallen de donkere kringen veel minder op. Dit is dus een prima middel als je niet van die heel donkere kringen hebt, maar toch net wat frisser wilt ogen. Het haalt de vermoeidheid net even uit jouw gezicht weg en het resultaat is een frisse oogopslag. Dit is ook een ideaal product om onderweg mee te nemen, ze zijn bijna altijd verpakt in handige stickjes of stiftjes, ideaal om na een lange dag de vermoeidheid weg te werken. Breng een paar stipjes aan op de donkere kringen en blend het product in de huid met jouw vinger.

Mijn favorieten

  • Yves Saint Laurent Touche Eclat EUR 37,00
  • Bobbi Brown Tinted eye brightener EUR 27,50
  • MAC prep + prime highlighter EUR 20,00
  • Dior Hydralife BB eye creme EUR 42,50 (dit is tevens een verzorgende creme, ideaal als oppepper aan het einde van de dag!)

Voorkom de donkere kringen

Donkere kringen kun je helaas niet altijd voorkomen, sommige mensen hebben er meer last van dan anderen, zelfs al zijn ze heerlijk uitgerust en kerngezond. In dat geval zijn donkere verkleuringen onder de ogen vaak erfelijk, jouw ouders hebben er misschien ook last van, erg vervelend natuurlijk. Mijn advies is om desondanks wel te zorgen voor een goede verzorging van de huid rondom de ogen, dat zorgt er zeker voor dat de huid niet onnodig droger of dunner wordt. Bescherm de huid vooral ook goed tegen de zon door zo vaak mogelijk een (grote) zonnebril te dragen. 

Een ongezonde levenstijl zorgt er ook voor dat donkere kringen beter zichtbaar zullen zijn, iets dat je misschien wel herkent als je een stressvolle tijd achter de rug hebt of als je een tijdje slaaptekort hebt. Ook als je rookt, veel alchohol drinkt en ongezond eet zul je er  ook sneller last van hebben, probeer dit zeker aan te pakken als je denkt dat dit mede-veroorzaker is van jouw donkere kringen. Probeer vooral veel anti-oxidanten tot je te nemen door veel groente en fruit te eten en drinken die er vol mee zitten (Bosbessen, bramen, spinazie, citrusvruchten en granaatappelen). Probeer stress te verminderen en zorg (over het algemeen) voor voldoende slaap (dit is per persoon verschillend). Een andere tip die regelmatig gegeven wordt is het gebruik van afgekoelde (zwarte) thee zakjes onder de ogen, relax een kwartiertje met de theezakjes en was daarna de thee van jouw gezicht. Zelf doe ik dit niet, maar ach...het is het proberen waard en iedereen heeft wel zakjes thee in huis.

Heb jij nog een fijne tip voor ons? Heb jij inmiddels jouw wondermiddel tegen donkere kringen gevonden? Op welke manier camoufleer jij donkere kringen?

Deel dit artikel
Back to top