Blogs & Editorial

Behind the Beautyscenes: Vivianne's stageperiode zit erop

Mijn stage bij Beautyscene zit erop! Ik heb een half jaar lang, elke week, vijf dagen lang op de Beautyscene redactie gewerkt. Natuurlijk zien jullie wel eens wat kiekjes voor bij komen in ''Behind the Beautyscenes'' maar dat is natuurlijk lang niet alles van wat hier behind the beautyscenes gebeurt. Geen dag is hetzelfde en dat maakt het extra leuk, want ik heb het echt ontzettend naar mijn zin gehad en kan mijzelf geen leukere stage dan een stage bij Beautyscene voorstellen..

Mijn allereerste artikel was het artikel waarin ik mijzelf voorstel aan jullie, wil je dat artikel nog eens lezen? Klik dan hier. In dit artikel kon je al lezen wat voor opleiding ik deed maar nog niet waarom ik voor een stage bij Beautyscene.nl heb gekozen. Ik studeer Lifestyle & Design aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam. Dit is een creatieve studie aan de kunstacedemie die vooral in het teken staat van trends en vormgeven. Een hele brede uitgebreide studie dus en daarom had ik voor mijzelf een aantal stagedoelen gesteld, dingen of vaardigheden die ik graag wilde leren.

Zo wilde ik bijvoorbeeld beter leren schrijven, ik schrijf graag maar schrijven voor een doelgroep en inhoudelijk iets vertellen over een product, dat is soms best nog wel eens lastig. Ook fotografie vind ik erg leuk alleen had ik voor mijn stage nog nooit een foto gemaakt van een product, dat klinkt misschien gek maar ik had hiervoor alleen nog maar met modellen gewerkt en dat is toch net iets anders dan productfotografie. Daarnaast wilde ik meer te weten komen over PR, Social Media en Communicatie en omdat Debbie goede samenwerkingen heeft met veel verschillende PR Bureau''s en ontzettend actief is op Social media dacht ik dat ik zeker wat van haar kon leren op dat gebied. Op mijn opleiding hebben we alleen de vakken marketing & branding en ik merkte dat ik die vakken op school juist erg leuk vond. 

Hoe ziet een werkweek eruit op de Beautyscene redactie?

''s Ochtends beginnen we meestal rond een uur of 9 en het eerste wat aangaat is de macbook of de iMac en kijken we even of er nog nieuwtjes zijn en of er misschien belangrijke mailtjes zijn die beantwoord moeten worden. Vaak werk ik op maandag de ''Beautytips'' bij die op Girlscene staan, zo kunnen de meiden die op Girlscene kijken ook eens interessante artikelen over nieuwe collecties of interessante artikelen lezen bij ons. Daarna bekijk ik de comments altijd nog even en doe ik nog een rondje over alle social media. Vervolgens nemen we (meestal aan het begin van de dag) door welke artikelen we gaan maken voor die dag of in die week, dit staat niet altijd van te voren vast omdat het juist leuk is om te schrijven over iets wat net binnen is of wat leuk is!

Elke dag komen er dozen met nieuwe producten binnen, soms zijn dat 2 doosjes en soms zijn dat er wel 8 dat verschilt per dag. Deze dozen moeten opengemaakt worden en de producten kunnen opgeborgen worden op de juiste datum. Sommige producten komen soms al heel ver van te voren bij ons binnen (soms al 3 maanden van te voren..) en andere producten liggen al in de winkels wanneer we de producten binnen krijgen. De producten worden opgestuurd door de verschillende PR bureau''s die verschillende merken vertegenwoordigen, we krijgen deze producten omdat we op de perslijst staan.

Soms willen we iets schrijven over een artikel maar hebben we dat artikel zelf niet liggen, dan gaan we de producten opvragen. Voor de ''In de test'' artikelen die ik samen met Malou geschreven heb, hadden we dezelfde producten nodig van verschillende merken. Om zo''n artikel te maken gaan we eerst naar de winkels, schrijven we alle producten op en vervolgens maken we lijstjes met producten en vragen we die producten op om te testen. Zo zijn bijvoorbeeld deze artikelen ontstaan over de stifteyeliners en de oog en lip make-up removers

Natuurlijk is er tussendoor ook tijd voor een latte machiato of een lekker broodje, ik heb heel veel recepten meegekregen van Debbie waar ik heel blij mee ben want haar broodjes en koffie zijn echt zoooo ontzettend lekker! 

Doordeweeks zijn we ook wel eens in Amsterdam want de meeste persevents vinden daar plaats, er zijn soms een hele hoop persevents in twee weken en dan kunnen we niet naar alle events doe. Vaak moeten we dan een keuze maken, is het interessant genoeg en kunnen we er misschien een filmpje of een artikel over schrijven. De afweging is elke keer anders maar omdat er drie artikelen per dag verschijnen lukt het niet om alle persevents te bezoeken. Het is vaak heel gezellig en de meeste PR dames zijn ontzettend attent en vriendelijk, even bijkletsen ''in het echt'' is toch echt wel leuker dan via de mail. Omdat de events meestal in het centrum zijn, is het toch elke keer weer verleidelijk om even langs de Bijenkorf en de winkels te lopen. Voor nieuwe inspiratie, om te zien hoe de collectie''s staan in de winkels of gewoon om flink te shoppen!

Foto: RVDA
Hoe komt een artikel tot stand?

Elk artikel begint met een aantal verschillende ideeën, want er komt naast tekst vaak nog best wel wat bij een artikel kijken. Soms zijn foto''s en swatches voldoende maar het is juist leuk om er nog een make-up look bij te maken en dan is het altijd even uitproberen wat het beste uitkomt op de foto! Andere producten neem ik eerst mee naar huis om te testen en om het product wat langer en beter uit te kunnen proberen. Een dagcreme of een reinigingsproduct heeft bijvoorbeeld een wat langere testperiode nodig dan een oogschaduw, ik vind het belangrijk dat ik de producten goed geprobeerd heb voordat ik er echt wat over ga zeggen.
Gemiddeld duurt het maken van een artikel zo''n 1,5 tot 2,5 uur, dat lijkt best lang maar je moet verschillende dingen doen. Het product testen heb ik daar dan nog niet bij gerekend maar het maken van foto''s, het bijsnijden en kleiner maken van de foto''s, het persbericht schrijven en het daadwerkelijke artikel tikken kost best nog wel wat tijd. Een collage artikel maken duurt een stuk langer omdat ik dan nog bezig ben met Photoshop (wel echt heel handig als je online werkt). Vaak vliegt de tijd als je goed bezig bent en voor je het weet is het alweer begin juli ;-)!

 Als de producten getest zijn, ga ik foto''s maken van de producten. Ik had niet gedacht dat swatches maken zo lastig zou zijn en producten goed op de foto zetten is ook nog niet zo eenvoudig als ik dacht. Inmiddels heb ik het aardig onder de knie en vind ik het zelfs leuk om producten te fotograferen! De mooiste foto''s maak je als de zon schijnt, helaas schijnt de zon wel heel erg weinig in Nederland dus dan is een goede lamp en ondergrond wel zo belangrijk.

Een look maken met make-up producten is mijn favoriete stageonderdeel bij Beautyscene. Ik ben dol op make-up met name op intens gekleurde lipsticks, wapperende nepwimpers en mooie blushes. Ik heb dan ook een hoop verschillende looks gemaakt die ik zo leuk vond dat ik ze daarna nog een keer nagemaakt heb! Lekker creatief bezig zijn en verschillende combinaties maken met make-up is een heerlijk tijdverdrijf en elke beautyliefhebber zal begrijpen wat ik bedoel als ik dit zeg!

Jullie hebben elke week de ''Trend alert'' wel voorbij zien komen met verschillende fashion-items binnen een thema, op mijn opleiding leren we veel over trends. Die trends zijn wel anders dan de trends die ik gebruikt heb in de trendalert artikelen omdat die een stuk ''vager en zweveriger'' zijn dan de trends die ik gekozen heb. Online shoppen is een grote hobby van mij, helaas is mijn studentensaldo niet altijd even toereikend maar kijken mag altijd, toch ;-)?! 

Een van mijn favoriete make-up merken is MAC cosmetics en ik was dan ook helemaal in de wolken toen ik voor het eerst hoorde dat ik een artikel mocht schrijven over de looks op de fashionweeks, dus daar ben ik meteen mee aan de slag gegaan, echt heel tof om de verschillende looks, kleding en facecharts te kunnen bekijken. Het is extra tof omdat je iets doet wat je echt waanzinnig vind en ondertussen bezig bent met je stage en het dus niet echt voelt als ''werken''. Elke Willemen is de Senior Make-up Artist van MAC en ik heb haar een paar keer mogen ontmoeten, ze is echt super getalenteerd en ik ben stiekem best wel fan van haar werk. Ze heeft mij een aantal goede tips gegeven die ik natuurlijk ook met jullie gedeeld heb in dit artikel!

Als klap op de vuurpijl mocht ik bij de MAC trendpresentatie zijn en alle trends en looks zien voor komend najaar. Ik maakte een aantal mooie foto''s backstage bij de trendpresentatie wat ik als erg inspiratievol ervaren heb. Je kunt alle foto''s nog even bekijken in dit artikel mocht je dat leuk vinden!

Hoe is het nu echt Behind the Beautyscenes?

Tijdens mijn stage bij Beautyscene heb ik een half jaar lang 1 op 1 met Debbie samengewerkt. Samen naar een persevent, even 20 minuten film volpraten of online alle nieuwe kledingcollectie''s bekijken. Het is nooit ongezellig hier op de redactie en de werksfeer is daardoor heel relaxed en prettig. Een van mijn stage opdrachten was om Debbie te ondersteunen tijdens haar werkzaamheden. Dit heb ik op verschillende manieren gedaan, door bijvoorbeeld een artikel voor te bereiden, een filmpje te monteren, foto''s te maken of om samen te brainstormen voor een reeks nieuwe artikelen. Ik vind het altijd erg leuk om met samen te werken, niet alleen omdat het werken dan sneller gaat maar omdat je altijd iemand hebt om mee te overleggen of om iets aan te vragen. 

Filmpjes opnemen is echt heel leuk en ik heb gemerkt dat ik dat zelf ook wel heel leuk vind, dus wie weet start ik ooit nog eens een youtube-kanaal met how-to''s als hobby en om mijzelf een beetje scherp te houden. Het allerbelangrijkste wat ik geleerd heb is hoe ontzettend belangrijk het is om elke dag iets te doen of te posten, door elke dag met iets bezig te zijn, zeker online, kun je jouw ontwikkeling gemakkelijk terug zien op het moment dat je terug kijkt naar je eigen artikelen of foto''s. Ik ga mijzelf proberen te pushen om elke dag ''iets'' te doen en ik denk dat ik een online platform ga zoeken omdat te delen, juist omdat ik dat dan zelf terug kan kijken. De filmpjes op het Youtube kanaal van Beautyscene zijn een stuk leuker en mooier geworden dankzij de grote ringlamp, die we samen uitgezocht hebben, de lamp werkt ongeveer hetzelfde als een heel groot raam en je krijgt er van die grappige lichtgevende ringetjes van in je ogen.

Debbie heeft mij echt overal bij betrokken iets wat ik heel bijzonder vind en dat is ook iets wat ik van te voren niet gedacht had. Hierdoor heb ik echt heel veel kunnen leren over het schrijven van artikelen maar ook over hoe je bepaalde projecten het beste aan kunt pakken en ook hoe je zakelijk goed om kunt gaan met bedrijven en waar PR nu eigenlijk allemaal handig voor is. We hebben veel gesprekken gevoerd over uiteenlopende onderwerpen maar natuurlijk ook over het vakgebied, erg verhelderend, voornamelijk interessant en heeft mijn visie over media en bloggen/journalistiek wel een boost gegeven.

Daarnaast heeft Debbie mij best veel zelfstandigheid en vrijheid gegeven, door mij bijvoorbeeld alleen naar een persevent te laten gaan (iets wat ik best wel spannend vond in het begin). Toen Debbie op vakantie was heb ik ervoor gezorgd dat de artikelen op tijd online kwamen, voor de post gezorgd, social media en de comments bij gehouden, op dat moment besefte ik pas aan hoeveel verschillende dingen je moet denken als je een eigen bedrijf/website hebt, je hebt altijd werk en het is nooit ''klaar''. 

Zelfstandig aan een artikel werken heeft mij geholpen om kritischer te kijken naar mijn artikelen, natuurlijk omdat jullie, de super toffe en lieve lezeressen mijn artikelen lezen! Dankjewel voor alle lieve, kritische en handige comments! Debbie is heel actief op social media en ik moet eerlijk bekennen.. het werkt erg aanstekelijk! Gezellig dat jullie mij volgen, ik word altijd heel vrolijk van jullie berichtjes! Volg je mij nu nog niet en wil je mij in de gaten houden als ik volgend jaar ga afstuderen? Je kunt me op Twitter volgen (@viviannevb) of via instagram (Viviannevanburen).

Samen met Malou bij het MAC Archie''s girls event..
Mijn stageperiode zit erop

! En dat vind ik eigenlijk best wel jammer, ik ben er zo aan gewend geraakt om hard te werken aan artikelen en om alle mooie producten te testen :-(! Nu heb ik een aantal weken vakantie (waar ik toch wel een beetje aan toe ben), daarna moet ik weer naar school want volgend jaar moet ik toch echt afstuderen! Wie weet heb ik wat tijd over om af en toe wat op Beautyscene te schrijven, dat zou ik zelf in ieder geval erg leuk vinden! 

Vanmiddag na onze afscheidslunch bij Hotel New York
Debbie, ik ga je enorm missen! Dankjewel voor alles, ik had mijzelf geen betere stageplek en stagegever kunnen wensen :-) Gelukkig woon je niet ver weg dus een keertje langskomen zal geen probleem zijn!
Deel dit artikel
Back to top