Nieuws

Pigmentvlekken, hyperpigmentatie, ouderdomsvlekken - wat kun je eraan doen?

Weet je wat inmiddels de grootste huidzorg is van mannen en vrouwen over de hele wereld? Puistjes? Nee. Rimpels? Nee, ook niet. Verslapte huid dan? Nope...zelfs dat baart mensen niet het meeste zorgen. Wat dan wel? Pigmentvlekken ofwel een oneven huidtint, dat is het probleem waarover meer en meer mensen zich zorgen maken. Pigmentvlekken kunnen ervoor zorgen dat je er veel ouder uitziet en dat wil eigenlijk niemand. Maar hoe kom je er eigenlijk aan? En hoe kom je er vanaf? Ik zet het nog even voor je op een rij....

Wat zijn pigmentvlekken?
Pigment is de stof in jouw huidcellen die zorgt voor jouw huidskleur, iedereen heeft pigment in zijn of haar huidcellen al is het bij de een wat meer dan bij de ander. Door invloed van zon neemt het aantal werkzame pigmentcellen toe, de huid zal dan bruiner of donkerder worden. Misschien herken je dit wel van de sproetjes in jouw gezicht? Die ontstaan ook onder invloed van zonlicht, maar die kleine vlekjes kunnen we nog wel schattig vinden. Als de vlekken echter groter of donkerder worden, dan vinden we ze vaak niet meer zo leuk. Het zorgt ervoor dat de huid er vlekkerig uitziet, waardoor je al sneller ouder en vermoeider oogt. De oplossing is dan ook de pigmentvlekken te camoufleren, maar ja...of dat nu zo prettig is? We willen er veel liever vanaf en er zijn tegenwoordig heel wat producten te vinden die dit probleem oplossen, toch?

Hoe ontstaan pigmentvlekken?
Er zijn verschillende oorzaken hoe pigmentvlekken kunnen ontstaan, de belangrijkste oorzaken zijn:

  • irritatiepigment - door ontstekingen in de huid, puistjes, acné, wondjes of huidirritatie kunnen de pigmentcellen teveel gestimuleerd worden, in de buurt van die wondjes of ontstekingen kunnen dan pigmentvlekken ontstaan. 
  • melasma, ook wel bekend als het zwangerschapsmasker - bruine vlekken die in het gezicht ontstaan onder invloed van zonlicht, hitte, aanleg en hormonen. Als je pech hebt ontstaan deze vlekken tijdens de zwangerschap, iets waar je helaas niet echt iets tegen kunt doen, anti-conceptiepillen (of andere medicijnen) kunnen ook de oorzaak zijn van melasma
  • ouderdoms, lever- of zonnevlekken - bruine vlekken naarmate je ouder wordt en meer bent blootgesteld aan zonlicht zichtbaar worden, ze verdwijnen niet meer, tenzij je er iets aan doet
In de huid vind er een verstoring plaats waardoor sommige pigmentcellen hun werk niet meer goed doen, ze gaan teveel pigment produceren waardoor je op sommige plaatsen meer pigment in de huid ziet en vlekken ontstaan. Om dit tegen te gaan moet de pigmentcellen als het ware gereset worden, waardoor ze weer op een normale manier pigment gaan aanmaken.
 
Wat kun je er tegen doen?

Probeer ten eerste pigmentvlekken te voorkomen, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar de belangrijkste regel is om de huid goed te beschermen tegen de zon. Dat betekent dat je de huid van jouw gezicht, handen en decolleté iedere dag moet beschermen met een product met SPF, ook zou je zoveel mogelijk uit de zon moeten blijven. Nu denk je misschien "ik heb al vlekjes, dan is bescherming toch niet meer nodig?"....maar dat is natuurlijk niet waar, het heeft geen zin de pigmentvlekken te behandelen als je niets aan bescherming doet, dan doe je al het werk voor niets. Dat is dus stap 1!

De verschillende soorten pigmentvlekken hebben ook een verschillende behandelmethode, zo moet je pigmentvlekken die zijn onstaan door irritatie liever met rust laten, al moet je natuurlijk wel de oorzaak proberen op te lossen. Probeer puistjes of acné op een goede manier te behandelen, ga eventueel naar een huidtherapeut of dermatoloog als je hulp nodig hebt. Als je merkt dat jouw huid irriteert door bepaalde ingrediënten (denk aan geur/kleurstoffen, irriterende plantaardige extracten of oliën) ban die dan uit jouw huidverzorgingsregime, als iets jouw huid irriteert, dan is het simpelweg niet het juiste product voor je. 
Melasma is niet echt te voorkomen, maar de huid extra goed beschermen tijdens de zwangerschap is wel erg belangrijk, net zoals eens goed jouw medicijnkastje bekijken als je er last van krijgt. 
Ouderdomsvlekken kun je wederom voorkomen door je te beschermen tegen de zon, maar eigenlijk zul je dat ook niet je hele leven kunnen vermijden, accepteren is soms niet anders.

Natuurlijk zijn er ook heel veel verschillende producten die beweren de pigmentvlekken aan te pakken, maar eerlijk gezegd moet je daar geen wonderen van verwachten (pigmentvlekken verdwijnen echt niet binnen een paar weken, hoe goed het product ook is). Toch is het te kort door de bocht om te zeggen dat ze niet werken, maar het vergt wel enorm veel geduld, doorzettingsvermorgen en inzet om de pigmentvlekken echt te laten verdwijnen. Het is het beste om pigmentvlekken op een aantal manieren aan te pakken : door de huid te beschermen, goede producten te gebruiken met de juiste werkzame ingrediënten, door de huid te exfoliëren en eventueel extra hulp te vragen aan een dermatoloog of huidtherapeut.

Welke producten helpen nu echt?
Volgens kenners zijn er een aantal ingrediënten/werkzame stoffen die bewezen werken tegen pigmentatiestoornissen:

Het is wel belangrijk om de ingrediënten te gebruiken in een juiste concentratie, als deze te laag is, dan helpt een product misschien nog niet. Het is soms erg lastig om exact te zien wat de concentratie werkzame stof in een product is, dat vergt dus wel wat uitzoekwerk. Als het ingrediënt bovenaan de ingrediëntenlijst gaat, dan wil dat in elk geval zeggen dat er behoorlijk wat van dat ingrediënt te vinden is in het product, een goed teken dus, maar helaas nog geen zekerheid over de concentratie.

Welke behandelingen kunnen ook helpen?

Heb je al van alles geprobeerd en helpt niets je van jouw vervelende pigmentvlekken of oneven huidtint af? Dan zou je alsnog om advies kunnen vragen bij een dermatoloog, huisarts of huidtherapeut, er is zelfs een Stichting Nederlands Instituut voor pigmentstoornissen in Amsterdam voor de ernstige gevallen. Artsen kunnen je nl. cremes voorschrijven met het juiste percentage werkzame stoffen, eventueel gecombineerd met een Vitamine a-zuur creme. Zij kunnen je ook een peeling geven met fruitzuren, die zeker zal helpen in de strijd tegen pigmentvlekken. IPL ofwel lichttherapie is ook nog een manier om van sommige pigmentvlekken af te komen, net zoals een behandeling met laser, maar alles moet natuurlijk wel onder toezicht gebeuren van een arts of huidtherapeut.

Ik heb zelf ook last van een paar vervelende pigmentvlekken in mijn gezicht. Bij mijn wenkbrauwen is dit vooral het gevolg van irritatie (waarschijnlijk van wenkbrauwproducten die zorgde voor steeds terugkerende kleine puistjes) en op mijn wangen zitten een paar zonnevlekjes. Ik pak ze natuurlijk aan met goede producten, maar helemaal wegkrijgen lukt niet. Na de zomer ga ik daarom maar eens op bezoek bij de Velthuis Kliniek, ik ben benieuwd wat er eventueel aan te doen is. Tot die tijd bescherm ik mijn gezicht dagelijks met een product met SPF30 en probeer ik puistjes en irritatie te voorkomen!

Heb jij ook last van pigmentvlekken en wat is jouw oplossing om er vanaf te komen? Heb jij het wondermiddel misschien gevonden?
Deel dit artikel
Back to top