Inspiratie & Tutorials

Beauty S.O.S. - help, ik heb een baby

Nu Kate Middleton, Duchess of Cambridge, bijna op het punt van bevallen staat leek het mij een prima moment om eens wat beauty tips voor kersverse moeders op een rijtje te zetten. Inmiddels is het al bijna 16,5 jaar geleden dat ik voor de eerste keer moeder werd, maar ik weet het nog alsof het gisteren was. Maar beauty en een pasgeboren baby, combineert dat wel? Natuurlijk wel, ondanks dat jouw leven als kersverse moeder behoorlijk op zijn kop staat, blijf je natuurlijk nog steeds de vrouw die gek is op make-upjes, mooie kleren en fijne nagellakjes. Maar ja, de prioriteit zal best wat verschuiven, op nummer 1 zal toch echt jouw kleintje staat, maar vergeet echt niet goed voor jezelf te zorgen, dan zul je ook beter in je vel zitten.

Help, ik moet bevallen!

Wil je thuis bevallen of ga je naar het ziekenhuis? In het laatste geval zorg je ervoor dat er voor uitgerekende datum een tas met persoonlijke spullen klaarstaat. Natuurlijk gaat daar ook een toilettas in, zorg voor een milde douchegel, een lekkere shampoo, eventueel een bodylotion of bodycreme, wat make-up remover doekjes en in elk geval een lekkere lipbalm. Tijdens de bevalling is het lekker je af en toe op de frissen, dat kan ook prima met een sprayflesje met water en omdat je lekker aan het puffen bent, dan kun je best droge lippen krijgen. Nu kan ik je wel make-uptips geven....maar misschien ben je daar toch wat minder mee bezig op dat moment? Zorg wel voor een elastiekje of speldjes in jouw tas, haar dat heel de tijd in jouw gezicht zit is niet handig en fijn.
 

Hoera! Ik ben mama, wat nu? 

Heerlijk, jouw baby is geboren, wat zul je trots zijn! Als de kleine heerlijk ligt te slapen moet je die tijd goed benutten, slaap wat bij of neem even de tijd om jezelf te verwennen. Ga onder de douche, smeer je lijf goed in met een lekkere bodycreme, liefst een die verstevigend werkt en masseer alles goed in. Geef je borstvoeding? Zorg er dan voor dat je geen geparfumeerde producten op jouw borsten gebruikt, dat vind de kleine niet lekker. Kies ook geen al te sterke parfums, maar liever iets neutraals. 

Door de zwangerschapshormonen kan het zijn dat jouw huid anders op huidverzorging reageert dan je gewend was. Dat zal waarschijnlijk weer veranderen als jouw kindje is geboren, maar dat gaat niet van het een op andere moment, wees dus geduldig! Heb je misschien last gekregen van hyperpigmentatie in jouw gezicht, een zgn. zwangerschapsmasker? Je zou kunnen starten met een dark spot corrector, maar meestal verdwijnen de vlekken vanzelf. Soms trouwens ook niet, zelfs niet met een dark spot corrector, helaas valt er weinig tegen te doen.

Help, ik heb geen tijd voor mezelf meer?

Ondanks dat een pasgeboren baby heel veel slaapt, zul je zeker merken dat je echt minder tijd aan jezelf kunt besteden. Je zult meer wassen moeten draaien, boodschappen doen kost meer tijd met baby, later ga je misschien ook weer werken en sporten, kortom...jouw dagindeling zal behoorlijk anders worden. Gelukkig slaapt een pasgeboren baby heel veel en kun je tussendoor echt wel even tijd aan jezelf besteden. Toch kun je je er het beste op trainen om beautyrituelen kort te houden, de tijd dat je urenlang in bad kunt dobberen is wel even voorbij. Het kan natuurlijk wel, zeker als jouw partner er is, maar geloof me, je wilt veel liever met de baby bezig zijn.
Kortom, wees praktisch en denk bijvoorbeeld aan het volgende : gaat ontharen met een scheermesje veel sneller dan met een epileerapparaat, doe dat dan! Misschien moet je jouw haren niet meer dagelijks wassen en föhnen, maar ga je voor iets minder volume? En iedere dag van nagellak veranderen is natuurlijk niet echt nodig, prioriteiten verschuiven nu eenmaal. Zorg er wel voor dat je goed en gezond eet, sla dat niet over, je hebt jouw energie zeker nodig en nog wel wat extra’s als je borstvoeding geeft.

Make-up & beauty don''ts als de baby geboren is

Baby’s zijn gek op lang haar en trekken er graag aan, ik droeg mijn haar dus veel vaker in een staart of knot dan anders. En je weet vast dat baby’s ook graag spugen? Als ze dat doen in jouw haren (dat gaat snel als je het los draagt), dan ruik je de hele dag naar babyspuug en dat is heel vies, nog een reden om jouw haar omhoog te dragen als je een kleintje hebt.

Nagellak droeg ik veel minder vaak, maar natuurlijk kan dat wel, het is niet schadelijk voor de baby, tenzij jouw kindje echt heel vaak op jouw vingers sabbelt (dat is natuurlijk niet echt de bedoeling). Lange nagels zijn trouwens ook niet zo heel handig, zeker niet bij een vieze luier verschonen, pas op dat je jouw kleintje niet bezeerd!

Qua make-up kun je het prima basic houden, zorg dat je een basic make-up routine hebt en zorg dat je die binnen een paar minuten onder de knie hebt. Probeer dit iedere ochtend te doen, liefst als jouw kleintje nog in bed ligt, dan heb je daar de rest van de dag geen omkijken meer naar, al kun je altijd nog een update doen als je vindt dat je dat nodig hebt in de loop van de dag. 

Een goede concealer is wel een must, de nachten zijn toch best even heftig met soms wel 3 keer per nacht opstaan. Wil je jouw huid een oppepper geven? Breng dan ‘s avonds een lekker nachtmasker aan, dan zie je er ‘s ochtends lekker fris uit.

Veel foundation, poeder, felle lipsticks en lipglosses zijn geen aanrader, je bent waarschijnlijk zoveel aan het knuffelen met de kleine dat hij of zij binnen een paar uur ook onder de make-up zit.....niet fijn! Hou het dus rustig en besef dat de huid van jouw baby heel gevoelig is, hij of zij kan ook uitslag krijgen van jouw parfum of bodycreme. Gebruik liever neutralere producten, zeker als je merkt dat jouw kindje er gevoelig voor is.


liefde voor mijn kids, Bo met kleine Sem die de dag ervoor geboren was
Meer dan 1.000 woorden en nog ben ik niet klaar met mijn tips, ik had jullie ook graag nog willen vertellen hoe ik het in de praktijk deed. Tenslotte ben ik een geoefende mama met twee kids, misschien een idee voor een vervolgartikel? Heb je vragen, aarzel dan niet die te stellen, ik help graag!
Deel dit artikel
Back to top