Reviews

Get ready for summer - zonkracht 6 vandaag!

Genieten jullie inmiddels ook al van het mooie zonnige weer? De schoolvakanties zijn nu vrijwel overal begonnen (Sem heeft vandaag zijn laatste dag in groep 6), wat een geluk dat de zon ons eindelijk heeft gevonden! Ongetwijfeld ben je nu lekker veel buiten : in de tuin, op het terras, bij het zwembad, aan het strand of tijdens een dagje uit. Shortje & slippers aan, een luchtige topje en natuurlijk ben je beschermd tegen de zon...toch? De zonkracht is best hoog vandaag, vandaar nog wat fijne tips voor goede bescherming.....

Zonkracht, wat is dat precies?
De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV. De verwachte hoeveelheid UV wordt uitgedrukt in de zonkracht, een UV-index die in ons land kan variëren van 1, wanneer er geen UV is tot 8 voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht.

(bron KNMI)
Kortom, des te hoger de zonkracht, des te schadelijker is dit voor ons, bescherm je dus extra als de zonkracht hoger is! Het heeft dus niets met de temperatuur te maken en de zonkracht is in de stad net zo hoog als die aan het strand. Beschermen moet altijd en overal!

Bescherm jouw kids

v.l.n.r. Lancaster Sun for kids SPF 50 (EUR 31,00), Suncover Suncare SPF 30(EUR 12,50 non-profit zonbescherming via www.smeerjein.nl), Vichy Capital soleil kids SPF50 (EUR 22,95) & Eucerin Kids sun spray SPF 50 (EUR 19,95)
Mijn favorieten zijn zeker de cremes van Lancaster en Suncover, die beide vrij dun zijn en makkelijk aan te brengen en uit te smeren. Handig, want de boys smeren zich graag zelf in, daar zijn ze groot genoeg voor. Lancaster is zeer waterproof, je kunt deze zelfs direct op de natte huid aanbrengen maar ook de Suncover creme is waterproof en die bevat extra anti-oxidanten. De versie van Vichy is nog wat dunner van textuur en is verpakt in een pompflacon, deze versie bevat geen parabenen, parfum en kleurstoffen Dat geldt ook voor de Eucerin milk, waarvan de flacon goed in de hand ligt maar waarvan ik de geur niet zo prettig vind. Alle deze producten bevatten veilige, moderne filters die beschermen tegen zowel UVA en UVB stralen. Zorg er wel voor dat je de kids regelmatig opnieuw insmeert en wees niet te zuinig met het product!

Gevoelige huid of zonneallergie?

v.l.n.r. Avène very high protection spray SPF50, La Roche Posay Anthelios XL verzorgende zonneolie SPF 50, La Roche Posay Anthelios XL smooth lotion SPF50 (EUR 26,60) en Garnier Ambre solaire Sensitive expert+ SPF50 (EUR 18,99)

Als je last hebt van zonneallergie dan is het zaak de huid goed te beschermen, jij zult waarschijnlijk echt moeten beschermen met SPF50. Gelukkig kun je daar heel veel goede producten voor vinden, die vaak speciaal gericht zijn op de gevoelige huid. Avène is een merk wat zich juist richt op de zeer gevoelige huid, deze zonbescherming is erg fijn. De textuur is heel dun, droogt redelijk mat op en heeft een prettige geur. La Roche Posay heeft  minder chemische filters opgenomen in deze bescherming, dat maakt hem beter geschikt voor de zongevoelige huid, toch is de bescherming heel goed, al voelt de formule wat droger aan. Ambre Solaire heeft een vrijwel identieke formule, maar is wat soepeler in het uitsmeren, erg fijn ook! Wil je toch liever een olie gebruiken? Die zijn er tegenwoordig ook met een hoge bescherming, maar deze bevat wel wat parfum en is dus minder geschikt voor de extreem gevoelige huid. Spray trouwens nooit direct op het gezicht, maar breng eerst wat product aan in jouw hand en daarna smeer je het op jouw gezicht.

Vergeet jouw haren niet!

v.l.n.r. Schwarzkopf Bonacure Sun guardian (EUR 17,50), L''Oreal professionel Solar sublime after sun (EUR 19,95), Collistar beschermende olie voor gekleurd haar (EUR 16,98) en Uniq One hair treatment coconut (EUR 14,50)

Heb je gekleurd haar? Dan is het zeker aan te raden om ook jouw haren goed te beschermen tegen de zon, zeker als je hebt gekozen voor een donkere kleur zul je merken dat jouw haar veel sneller vervaagt in de zon. Kies voor een product dat past bij jouw haartype en kapsel! Draag je jouw haren graag vast (in knot of staart), dan zou ik het liefst een olie gebruiken zoals die van Collistar. Wil je het iets luchtiger houden, dan spray je gewoon wat van de Sun guardian of Uniq One treatment over het droge of natte haar. Het haar wordt wel iets vetter, maar dat heeft het echt nodig in de warme, brandende zon, wees dus niet te zuinig. Was het haar daarna goed uit en gebruik bijvoorbeeld het serum Solar Sublime van L''Oreal professionel om het haar in goede conditie te houden.

Ben je al gekleurd?

v.l.n.r. Lancaster Satin sheen oil fast tan optimizer SPF30, Sisley Body suncare SPF15 (EUR 96,30), Guerlain Terracotta sun brunette SPF15 (EUR 41,10), Collistar ultra rapid sun tanning treatment SPF 6 (EUR 27,50) en Sisley body sun oil SPF6 (EUR 74,70)

Ik ben zelf al behoorlijk gekleurd, tenslotte ben ik half Indisch en ben ik al sinds mijn vakantie voorzien van een behoorlijke bruine kleur. Ik heb toen een hoge bescherming gebruikt, maar momenteel kies ik een lagere bescherming voor mijn lichaam dan toen. Mijn gezicht bescherm ik nog steeds met SPF30 of SPF 50, maar mijn benen en armen hebben niet meer zoveel bescherming nodig. Ik kies daarom vaker voor een SPF 15 en eerlijk gezegd pak ik de Collistar en Sisley met SPF6 ook af en toe, handig als je (zoals ik) niet graag in de zon zit maar toch even de kleur wat wil bijhouden. Het is natuurlijk niet de bedoeling om de hele dag met SPF 6 in de zon te zitten, maar voor een uurtje in de ochtend of einde van de middag kan het best. 

Wat is jouw favoriete product om je tegen de zon te beschermen? Kies je een olie of creme? Welke soort verpakking vind het het fijnste? Geniet van het mooie weer, we hebben het verdiend!

Deel dit artikel
Back to top