Algemeen

Sunday question - zeg jij er iets van als iemand niet fris ruikt of oogt?

De afgelopen weken waren op en top zomers, met als toppunt een hittegolf en de (tot nu toe) warmste dag van het jaar! Lekker natuurlijk, maar warm en zomers weer heeft ook wat nadelen. Iedereen weet dat je met warm weer meer zweet, iets wat je lichaam automatisch doet om af te koelen. Niets mis mee, maar de combinatie van zweet en bacteriën op de huid kunnen ervoor zorgen dat er nare lichaamsgeurtjes ontstaan. Iets wat je misschien wel is opgevallen de laatste weken?

 
bron

Met zweten is helemaal niets mis, we zweten allemaal als het warm is of als we zware lichamelijke inspanning doen, het is zeker niet iets om je voor te schamen. We kunnen beter zweten dan met onze tong uit onze mond hijgen, zo raken honden nl. hun lichaamswarmte kwijt omdat ze geen zweetklieren hebben. Goed, zweten is geen probleem, maar we willen natuurlijk allemaal wel lekker fris blijven ruiken. Zweet is geurloos, maar als het zweet in aanraking komt met bacteriën op de huid, dan kunnen er wel nare geurtjes ontstaan. Naar ruiken, dat wil natuurlijk niemand, gelukkig is het vrij simpel om dit te voorkomen, nl. door een goede persoonlijke hygiëne.

Wat houdt een goed persoonlijke hygiëne nu in? Iedere dag douchen, extra douchen na het sporten of overmatig zweten, een goede deodorant gebruiken, dagelijk schone kleding dragen (zeker lingerie, sokken en t-shirts). Draag het liefst katoenen kleding en hou er rekening mee dat je door het dragen van strakke kleding eerder gaat zweten. Als zweet lang op de huid zit, dan zal de geur veel sterker worden, je kunt je altijd tussendoor even wassen of opfrissen als je een lange dag te gaan hebt. Denk trouwens niet dat een beetje deo spuiten over oud zweet zorgt voor een frisse geur....dat maakt het vaak alleen nog maar erger! Ben je onderweg en ruik je dat jouw oksels gaan ruiken? Ga naar de toilet, was jouw oksels even met een plens water met eventueel wat zeep en dep ze droog met een tissue of w.c. papier, daarna kun je dan natuurlijk weer deodorant opbrengen.

Jammer genoeg houden niet alle mensen in Nederland een goede persoonlijke hygiëne op na, iets wat je misschien wel ruikt als je in de tram, metro of trein zit. Maar ook op andere plaatsen kan een penetrante, nare lichaamsgeur echt vreselijk zijn....hoe ga jij daar mee om? Iemand die je niet kent aanspreken over een nare lichaamsgeur doe je natuurlijk niet, maar wat nu als iemand in jouw directe omgeving regelmatig niet zo fris ruikt, zeg je er dan iets van? Ik heb gelukkig frisse mensen in mijn omgeving, maar ik heb ooit weleens een collega gehad die echt niet zo lekker rook, logisch ook want hij droeg zijn overhemden ook in de zomer soms dagenlang! Yuk.....dat kan dus echt niet! Heb je niet zoveel kleding, dan zul je misschien jouw kleding iets vaker moeten uitwassen, dat kan prima in de badkamer of in de gootsteen, je hoeft er niet persé de wasmachine voor aan te zetten. Misschien is het wel gewoon onwetendheid of desinteresse, maar ik vind het eigenlijk wel een must, een goede persoonlijke hygiëne. 

herkenbaar voor drukke vaders & moeders?
Rouwrandjes onder nagels, vieze voeten in vieze schoenen, gele zweetplekken in kleding en viezig haar, iets waar ik zeker behoorlijk op afknap, dat kan toch wel anders? Met zweten is niets mis en met een goede hygiëne kun je een nare geur prima voorkomen, er is dus een oplossing. Zou jij iemand in jouw naaste omgeving aanspreken als je merkt dat deze persoon regelmatig niet zo fris ruikt?
Deel dit artikel
Back to top