Reviews

Parfumreview - MEMO Paris Irish Leather

In het voorjaar stapte ik, samen met PR dame Eline, op de Thalys voor een dagje Parijs. Op bezoek gaan in de prachtige lichtstad is altijd een heerlijke belevenis, maar als je weet dat je op bezoek gaat bij MEMO Paris, dan wordt zo'n reisje nog mooier. Ik was daar om de perspresentatie van de nieuwste geur Irish Leather bij te wonen in de chique Ierse ambassade aan de Avenue Foch, ik neem je even mee in de wereld van MEMO Paris.....wil je mijn eerdere verslag lezen, dat kun je hier vinden.

MEMO Paris is geboren uit liefde, de liefde tussen de van oorsprong Ierse John Molloy en de uit Andalusie afkomstige Clara, die elkaar in 2005 ontmoetten in een stoeltjeslift. Deze ontmoeting werd niet alleen het begin van hun leven samen, maar ook van het bijzondere parfummerk MEMO Paris dat zij in 2007 oprichten.

Les Echappees van MEMO Paris, verpakt in een prachtige koffer

Reislustig als ze beiden zijn, werd het uitgangspunt van hun eerste collectie geuren reizen naar verre en bijzondere bestemmingen, onder het motto "the journey is the destination" (de reis is de bestemming...). Zo is het natuurlijk ook, als jij een bijzondere reis maakt, dan begint de belevenis al thuis bij het boeken van de reis, het inpakken van de koffer, de spannende momenten op de luchthaven en het afscheid van het thuisfront. Je stelt je open voor nieuwe indrukken en creeert jouw eigen, unieke ervaringen en verhalen die je bij thuiskomst weer deelt. De serie geuren met de naam "Les Echappées" werd geboren, Clara bepaalde de bijzondere bestemmingen en samen met Alienor Massenet van IFF (bekend van Only the brave van Diesel, Eau de fleurs neroli van Chloé en Antidote van Viktor & Rolf) ontwikkelde zij een serie geuren.

Mijn favoriet is Granada, een warme geur met granaatappel, oranjebloesem, jasmijn, heliotroop, musk en amber

De eerste serie geuren is nu compleet, althans voor dit moment en Clara & John hebben ervoor gekozen om een nieuwe serie geuren te lanceren, waarvan de frisse, groene Irish Leather de eerste is. De Cuir Nomades serie heeft zeker ook te maken met reizen, tenslotte is leer al eeuwenlang de perfecte compagnon tijdens de reis. Het tuig van de paarden, de leren reishandschoenen, het leer van de schoenen of laarzen of misschien toch het leer van de chique reiskoffer of -tas? De geur en aanraking van leer maakt ook deel uit van onze reiservaring, dat is het uitgangspunt geworden van deze nieuwe serie geuren.


Irish Leather vindt zijn oorsprong tijdens de jeugd van John, die geboren werd in het altijd groene en frisse Ierland. Ierland waar paardrijden door de groene velden een heerlijk avontuur is. Irish Leather is dan ook een groene geur, maar wel één met de spannende, licht prikkelende geur van leer. Clara en Alienor zullen de komende geuren de geur van leer op verschillende manieren intepreteren, om zo te laten zien dat er niet één leerakkoord is, maar dat er heel veel manieren zijn om leer te verwerken in een geur.

Irish Leather is opgebouwd uit de volgende akkoorden: roze peper, limoen, mandarijn, salvia sclarea (scharlei), jeneverbes, groene maté absolue, olie van reukgras, iris concrete, tonkaboon, leertonen, olie van berkenhout en amberakkoorden. Het leerakkoord is opvallend licht en vrouwelijk, Alienor heeft bijvoorbeeld gekozen voor een lichte groen Maté i.p.v. de meer kruidige zwarte thee die vaak gecombineerd wordt met een leerakkoord. Ook de topnoten limoen en mandarijn zorgen voor een frisse, maar toch kruidige opening die langzaam overgaat in een licht kruidige aardse en een tikje dierlijke geur. 

De designs van de flacons zijn geweldig mooi, bij iedere geur is een bijpassende illustratie ontwikkeld door Clara, de gestyleerde paarden geven het uitgangspunt van de geur prachtig weer. De strakke flacons bevatten 75 ml en zijn voor alle geuren hetzelfde, op de illustratie na. Op de foto zie je niet de "normale" verpakking van Irish Leather, ik heb blijkbaar een sample verpakking ontvangen. Een flacon Irish Leather kost EUR 160,00 voor 75 ml eau de parfum, de andere geuren van MEMO Paris zijn iets goedkoper, afhankelijk van de ingrediënten die gebruikt zijn.


testen en vergelijken met andere "leer" geuren zoals Cuir Fetiche, Cuir Russie, Womanity cuir en Shalimar
Wat vind ik van Irish Leather?

Irish Leather is behoorlijk verrassend, de geur opent zeer prikkelend, ik kan nog net een nies tegenhouden maar dat zwakt snel af, na een minuutje is de geur al rustiger. Irish Leather is niet zoet en zwoel, maar wel groen en zacht en daardoor denk je bij het ruiken sneller aan een mooie suede tas dan aan een zwart rijzadel. Op een teststrookje pakt de geur helemaal niet goed uit, dit is duidelijk een geur die je op de huid moet testen, pas dan komen alle geurnoten tot zijn recht. Irish Leather heeft wat noten gemeen met Cuir Russie van Chanel, maar die is wel zwaarder, zoeter en mannelijker, Irish Leather is de frisse, zachte, jonge versie die meer geliefd zal zijn bij vrouwen.  De geur is extreem lang houdbaar en eigenlijk met geen andere geur echt te vergelijken, al moet ik telkens weer denken aan Eau de fleurs neroli van Chloé. Die lijkt helemaal niet op Irish Leather (er is geen leer in te bekennen, maar zit boordevol heerlijke neroli), maar in opbouw meen ik de hand van Alienor Massanet wel te herkennen, dit is trouwens een van mijn ultieme favoriete geuren! Ik ben erg geïntrigeerd door leerakoorden in geuren, je kunt je voorstellen dat ik nieuwsgierig ben naar de volgende geur in de Cuir Nomades serie van MEMO Paris. Dit zal een bloemige leer worden..hoe zou dat uitpakken?

De geuren en geurkaarsen van MEMO Paris zijn te koop bij de volgende verkooppunten:

  • Amsterdam, Babassu skin & spa
  • Leiden, Babassu skin & spa
  • Luxembourg, Paris 8
  • Rotterdam, Mostert & Van Leeuwen
  • Online: babassu.nl
Is het voor jou belangrijk wat het verhaal is achter een geur? Of gaat het uiteindelijk toch altijd om het resultaat, hoe fijn vind jij de geur? Is leer een geurakkoord dat je aanspreekt? 
Deel dit artikel
Back to top