Nagel & Handen

Beauty S.O.S. - help, ik heb slappe, breekbare nagels. Wat nu?

Op Beautyscene zie je heel vaak swatches van de nieuwste nagellakjes, hardstikke handig natuurlijk als je niet weet welke kleurtjes je moet kiezen. Maar wat nu als je wel graag nagellak draagt, maar jouw nagels slap en breekbaar zijn, waardoor ze er niet mooi uitzien en nagellak ook niet goed blijft zitten. Wat moet je dan doen? Hoe kun je van dit probleem afkomen? Ik ga het je vertellen in dit artikel....

Lange nagels zijn zeker geen vereiste om nagellak te dragen, op korte nagels kun je juist lekker uitpakken met flitsende kleuren maar het is wel een vereiste dat jouw nagels gezond zijn en er goed uitzien, anders accentueert een felle nagellak juist de minder mooie nagels. Maar geen zorgen, er is echt iets te doen aan slappe, breekbare nagels die afbrokkelen en scheuren. Laten we beginnen bij het begin.

Gezonde voeding

Zijn jouw nagels altijd slap en breekbaar? Bekijk jouw voedingspatroon dan eens kritisch, een tekort aan vitamines kan een reden zijn van ongezonde en zwakke nagels. Eet je wel genoeg fruit, groenten, eiwitten en rood vlees? Let daar echt op, dat kan enorm verschil maken, er zijn ook speciale voedingssupplementen te koop die goed zijn voor haren en nagels, maar met gezonde voeding zou je dit ook kunnen bereiken. Jammer genoeg is het geen wondermiddel, ook als je een uitgebalanceerd dieet volgt kun je nog slappe nagels hebben.

Nagelverzorging

Verzorg jouw nagels net zo goed als je jouw haren of huid zou verzorgen, sla ze niet over want dat merk je onmiddelijk. Nagels moet je als eerste goed hydrateren, net zoals je dat met de huid doet. Als je breekbare nagels hebt, dan is dat de eerste stap die je moet nemen, begin altijd met een nagelbalsem of nagelverzorging. Gebruik dat dagelijks, liefst meerdere keren per dag en smeer handen en nagels ook minstens 1 keer per dag in met een handcreme, dat hydrateert de nagels ook. Probeer uitdroging van de nagels te voorkomen, gebruik beschermende handschoenen bij het schoonmaken of afwassen en kies geen uitdrogende zeep. 
Als jouw nagels goed gehydrateerd zijn (dan zijn ze mooi van kleur, soepel en bladderen ze niet af), maar nog wel slap en snel breekbaar, dan is het nodig om de nagel te versterken door een Nail repair of Nail hardener te gebruiken, combineer wel altijd met een hydraterende nagelverzorging, goede handcreme en/of nagelriemverzorging, omdat deze producten de nagels soms kunnen uitdrogen.

Bescherming

Naast een aantal fijne verzorgende producten is het ook nodig om de nagels te beschermen, vooral als je gekleurde nagellak draagt. Gebruik dus altijd een goede (!!) basecoat, zeker als jouw nagels nog niet in goede conditie zijn. Er zijn ook verzorgende basecoats, die een beschermend laagje over de nagel leggen, maar deze ook versterken of voeden. Die kun je trouwens ook gebruiken zonder dat je gekleurde nagellak gebruikt.


Rust en wees voorzichtig

Gebruik nagels niet als gereedschap, dat is toch wel de belangrijkste tip die ik kan meegeven. Nagels hoef je niet te gebruiken om blikjes open te maken, dozen open te scheuren of schroeven uit een kast te halen, daar heb je ander gereedschap voor!
Draag je veel nagellak en merk je dat jouw nagels minder mooi worden? Hou dan eens een nagellakpauze en gebruik een week of twee alleen verzorgende producten, dan zie je ze waarschijnlijk direct opknappen. Zien jouw nagels er, na een goede verzorging, wel goed uit, dan kan een adempauze van een dagje zonder nagellak echt geen kwaad.  

Niet teveel vijlen, polijsten en friemelen

Als je echt mooie, sterke, gezonde natuurlijke nagels wilt hebben dan kun je "nepnagels" het beste overslaan. Gel nagels, acrylnagels, gelnagellak....het resultaat is misschien wel mooi, maar de conditie van de nagels zal er vrijwel nooit op vooruit gaan. Dat komt niet zozeer door de producten, maar wel door de methode van verwijderen. Veel van dat soort nagellakken moet je nl. van nagels afweken, afvijlen of aftrekken....gedoe waar jouw nagels echt niet van houden. Het kan ervoor zorgen dat er een laagje van de nagels af gaat, waardoor ze zwakker worden en blijven, de nagelplaat wordt dan dunner en dunner! De nagelplaat kan niet dikker worden, die moet nl. groeien vanaf de nagelwortel, onderaan de nagel en dat duurt dus best een tijdje. Probeer dus te voorkomen dat je de nagelplaat dunner maakt door deze te polijsten of vijlen.

Mijn aanraders:

Heb jij weleens last van zwakke, breekbare nagels? En wat is jouw wondermiddel?
Deel dit artikel
Back to top