Blogs & Editorial

Mijn strijd tegen pigmentvlekken - op bezoek bij de Velthuis kliniek

Sinds een paar jaar heb ik op mijn gezicht een aantal hardnekkige pigmentvlekken. Ze concentreren zich op mijn wangen en in de buurt van mijn wenkbrauwen. Natuurlijk heb ik al enorm veel producten getest die pigmentvlekken zouden moeten verminderen, maar telkens met vrijwel geen effect. Tijd om eens verder op onderzoek uit te gaan, iets wat ik maandag deed bij de Velthuis Kliniek waar ik een afspraak had met huidtherapeute Annelijn van Ierland.

Annelijn heeft mij in het eerste consult vertelt wat de verschillende mogelijkheden zijn om pigmentvlekken te behandelen, de behandeling is uiteraard afhankelijk van de soort pigmentvlekken. Om erachter te komen wat voor soort pigmentvlekken ik heb en (nog belangrijker) hoe diep ze in de huid liggen, heeft Annelijn foto's gemaakt met de VISIA. Deze "fotostudio" is speciaal voor het maken van zeer gedetaileerde foto's van het gezicht, waarbij tevens een analyse wordt gemaakt van de huid. Toevallig had ik er vorige week bij het onderzoekscentrum van Boots ook al kennis mee gemaakt, nu mocht ik er dan echt serieus mee aan de slag.
Annelijn verwijderde eerst mijn make-up en maakte de huid goed schoon, voordat ze drie foto's van mijn gezicht maakte (van de voorkant en beide zijkanten). Na een paar minuten wachten komen de resultaten dan tevoorschijn, dat gaat razendsnel.

de VISIA bij Boots
De uitkomst van het onderzoek

Goed nieuws, de conditie van mijn huid is behoorlijk goed voor iemand van mijn leeftijd. In vergelijking met mijn leeftijdsgenoten heb ik vrijwel geen rimpels (zeg maar dat ik een 9,7 als cijfer) en ook mijn huidstructuur was erg goed, zo zie je maar weer dat het echt wel nut heeft om de huid goed te verzorgen, ook al heeft dit ook te maken met erfelijkheid.
Ook qua zonneschade viel het mee, zeker na de zomer, maar er zijn toch nog wel wat plekjes te zien op mijn huid, nog beter smeren dus! Maar inderdaad...de zichtbare pigmentvlekken op mijn huid, steken op de onderstaande VISIA foto behoorlijk af, zie je ze zitten op mijn wangen en boven mijn wenkbrauwen? Deze pigmentvlekken zitten bij mij vrij diep in de huid, in de diepere huidlagen, maar ook wat oppervlakkiger in de huid. Hoe de vlekken zijn ontstaan is niet helemaal duidelijk? Je noemt dit melasma, een goedaardige "aandoening" die het pigmentsysteem in mijn huid verstoord, dat kan komen door zonneschade, maar kan ook het gevolg zijn van hormonen (zwangerschap, pilgebruik) of een reactie op medicijnen. Maar het kan ook een erfelijke kwestie zijn, dan kun je er eigenlijk niets aan doen dat de vlekken ontstaan. Gelukkig is er wel iets tegen te doen, Annelijn heeft een behandelplan opgesteld.


niet schrikken hoor, dit is natuurlijk een analyse van mijn huid, de donkere vlekjes zijn zichtbare pigmentvlekken, des te donkerder ze zijn, des te dieper ze in de huid liggen
Het behandelplan

Wat gaan we hier tegen doen? Want ik wil eigenlijk toch wel af van die vervelende vlekken! Een behandeling met laser en/of licht is in mijn geval niet mogelijk, omdat de pigmentstoornissen te diep in de huid zitten, daar komen de stralen helemaal niet. Maar er is nog een andere oplossing, een behandeling met medicijnen, om precies te zijn hydroquinone. Dit is een geneesmiddel, dat alleen kan worden voorgeschreven door een arts en een bewezen, gunstige werking heeft op verkleuringen in de huid. Dat middel ga ik nu gebruiken, in combinatie met vitamine A creme, die de huid moet verbeteren. Ook deze creme moet worden voorgeschreven door een arts, je kunt deze dus niet zomaar kopen in een winkel. Ik heb hier al eerder veel goed over gehoord, maar ik heb er tot op heden zelf nog geen ervaring mee, dat gaat nu veranderen en natuurlijk hou ik jullie op de hoogte. Oh ja, de hydroquinone wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekering, de vitamine A zuur creme wel.
Gelukkig is er echt wel iets te doen tegen de pigmentvlekken, maar ik moet er wel op rekenen dat ik hier altijd gevoelig voor blijf. Dat betekent dat ik mijn huid echt goed tegen de zon moet blijven beschermen, ik mag echt geen dag overslaan! Gelukkig gaan we de herfst in, dat scheelt!

Dit stukje kwam ik nog tegen op de blog van Jetske Ultee:

Hydroquinone?
Hydroquinone 'depigmenteert' de huid waardoor de aanwezige pigmentvlekken minder zichtbaar worden. Er wordt minder pigment aangemaakt. Dit is mogelijk doordat de omzetting van tyrosine naar melanine wordt afgeremd. Een technisch verhaal; ik zal het kort proberen uit te leggen: Pigment of melanine is een bruine kleurstof die door de huid wordt aanmaakt. Dit melanine zorgt er ook voor dat de huid haar bruine kleur krijgt. Als melanine gelijkmatig geproduceerd wordt krijg je een egaal bruine kleur. Wordt dit proces verstoord bv door hormonen, wondjes of acne dan ontstaan er pigmentvlekken. Hydroquinone onderdrukt de productie van melanine. De huid krijgt dus niet de kans om een bruine kleur aan te maken en plaatsen waar het proces verstoord is te benadrukken. Het bleekt de huid dus niet maar voorkomt het ontstaan van pigmentvlekken (Zoe Draelos, Cosmeceuticals).

Bron : de blog van Jetske Ultee 

mijn huid een paar uren na de peeling

Naast de twee medicijnen die ik heb voorgeschreven gekregen, heeft Annelijn mij ook een peeling gegeven met 40 % glycolzuur. Dit is een vloeistof die op de schone huid wordt aangebracht, waarna deze even moet inwerken. Na een paar minuten werd er een neutraliserende vloeistof over de peeling aangebracht, waarna de exfoliërende werking stopt. Ik heb vrijwel geen last gehad na de peeling, mijn huid werd niet rood en ik kon direct daarna weer creme en make-up dragen. Het resultaat van de peeling was echt ongeloofelijk, mijn huid zag er zo goed uit, ik voel een nieuwe verslaving opkomen! Haha...Annelijn ziet mij over een paar weken zeker weer terug, maar eerst maar eens aan de slag met de hydroquinone en vitamine A creme. Ik hou jullie op de hoogte!

De kosten voor een consult bij een huidtherapeute zijn EUR 30,00, maar die worden in mindering gebracht indien je een behandeling ondergaat. Een peeling met glycolzuur kost EUR 75,00 per behandeling, er worden bij de Velthuis Kliniek ook abonnementen aangeboden, dan ben je wat goedkoper uit. Je kunt eens per 2 a 3 weken een peeling ondergaan, uiteraard afhankelijk van jouw huidconditie. Voor meer informatie ga je naar de website van de Velthuis Kliniek : www.velthuiskliniek.nl daar kun je ook terecht voor het maken van een afspraak met een huidtherapeute.

Over een maandje zal ik weer een update plaatsen, misschien zelfs wel met nieuws foto's van de VISIA, maar misschien moeten we daar nog iets langer mee wachten. Ik ga jullie in elk geval meer vertellen over mijn ervaringen met hydroquinone en vitamine A creme. Weg met die vervelende pigmentvlekken!

Deel dit artikel
Back to top