Inspiratie & Tutorials

Debbie's favorieten - mijn favoriete koffievariant, de latte

Iedere dag vind je vanaf vandaag een kort en krachtig artikel online over mijn favorieten. Dat zijn producten die ik soms al jarenlang gebruik of juist producten die ik onlangs heb ontdekt. Natuurlijk zijn dat vaak beautyproducten, maar je zult ook weleens andere soort producten, merken of spullen voorbij zien komen. Ik kan je in elk geval één ding vertellen, ik ben er echt gek op en wil het graag met jullie delen. Vandaag eens geen beautyproduct, maar wel een onmisbaar drankje : de latte

Wat is het?
Mijn favoriete koffievariant! Ik drink pas een paar jaar koffie, eigenlijk pas sinds ik een jaartje of acht voor het eerst een goede melkopschuimer en mijn eerste Nespresso apparaat kocht. Ik hou helemaal niet van "gewone" zwarte koffie zoals we vroeger altijd in Nederland dronken. Nu nog steeds niet trouwens, al kan ik best eens een kopje espresso waarderen van tijd tot tijd. Toch blijft de latte mijn favoriet, zeker voor overdag, het is van oorsprong ook meer een ontbijtversie van een kop koffie. 
Een latte maak je in een grote beker of glas, de latte bevat 1/3 warme, gestoomde melk, 1/3 melkschuim en 1/3 koffie of espresso, al kun je met deze hoeveelheden natuurlijk wel schuiven.

Wat heb je nodig?
Een melkopschuimer, dat is het allerbelangrijkste omdat een lekkere latte staat of valt met lekkere, romige en volle melkschuim. Ik heb een losse Saeco opschuimer van Philips, die is vooral erg fijn om melkschuim te maken voor meerdere en verschillende drankjes. Zo kun je er ook koud melkschuim mee maken voor een Ice latte of juist lekker warme melk voor een Chai Tea latte. Natuurlijk is een goede koffie ook nodig, dus een espressoapparaat is eigenlijk ook wel een must, ik heb er twee thuis : mijn inbouwapparaat van Miele (die momenteel gerepareerd moet worden trouwens...ik vergeet alleen telkens een afspraak te maken) en mijn favoriete apparaat van Delonghi die werkt met cups van Nespresso.
Ik drink mijn latte altijd met biologische halfvolle melk, meestal die van Arla maar ook gewoon van Albert Heijn, halfvolle melk vind ik het lekkerste. Magere melk geeft heel veel schuim, dat een beetje te licht is naar mijn idee, het is dan niet zo romig en dat is juist zo lekker. Volle melk heb ik eigenlijk nooit in huis, dus die gebruik ik nooit, natuurlijk kun je een latte ook met volle melk maken. Uiteraard kun je ook soja- of amandelmelk gebruiken, of een andere zuivelvariant, maar dat doe ik zelf nooit, het kan wel.

Mijn favoriete Nespresso smaak is de Volluto, die combineert goed met de melk, maar soms mag het wel iets pittiger en dan neem ik een Arpeggio (paars) of zelfs de nieuwste smaak Kazaar (heel sterk). Ook de varianten met vanille en caramel vind ik lekker, het voordeel aan deze smaakjes is dat ze niet zo zoet zijn als siropen. Ik drink mijn latte bijna altijd met 1 of 2 zoetjes, al vind ik een klein beetje rietsuiker ook wel erg lekker. Heel soms maak ik ook weleens een echte latte a la Starbucks met koffiesiroop in verschillende smaken, ik heb o.a. hazelnoot, caramel, gingerbread en vanille in huis, maar eerlijk gezegd drink ik toch liever een naturel latte.

Hoe maak je het?
Pak een groot glas (die van mij zijn geloof ik van Ikea) of een grote beker, warm melk op in de melkopschuimer of eventueel in de magnetron (dan moet je het nog wel even opschuimer met een handopschuimer of garde). Giet warme, maar niet kokende melk, in de beker of het glas (ongeveer 1/3), schep daarna eenzelfde hoeveelheid schuim op de warme melk en giet daarna voorzichtig koffie (hoeveelheid van een espresso) in het schuim.
Of druk op de latte knop van de Delonghi machine.....dat is natuurlijk helemaal handig! Zo heb je zonder gedoen en afwas direct een perfecte latte, dit is echt een superhandig apparaat. Ik heb de mijne al zeker 1,5 jaar, ik geloof dat ik ongeveer 100 euro voor het apparaat heb betaald en het is iedere euro meer dan waard. 

een latte is nog lekkerder met een stukje van mijn favoriete chocolade : Côte d'or melk met gekarameliseerde amandelnoten en een snufje zout 

Heb je nog iets te vragen over deze favoriet? Stel ze gerust, ik geef graag nog wat toelichting! Wat is jouw favoriete koffierecept?
Deel dit artikel
Back to top