Inspiratie & Tutorials

Debbie's favorieten - Philippa Gregory

Ik hou van lezen, al sinds ik een heel jong meisje was, ik kan mijzelf eigenlijk niet zonder boek of tijdschrift voorstellen al lees ik tegenwoordig ook op mijn ipad. Overal in ons huis vind je boeken of tijdschriften, in de woonkamer de laatste nieuwe magazines en boven in de boekenkasten de boeken die we allemaal al eens hebben gelezen. Maar wat lees ik nu het liefste? Dat is behoorlijk afwisselend, momenteel ben ik helemaal into Philippa Gregory!

Philippa Gregory is een Engelse auteur die vooral bekend is geworden om haar historische romans die zich afspelen rondom en in de Tudor periode. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de geschiedenis van de verschillende vorstenhuizen en heb al enorm veel gelezen over ons Nederlandse koningshuis. De liefde voor het Engelse koningshuis is eigenlijk gekomen door de dood van Prinses Diana in 1997, na haar dood verschenen er heel wat boeken over haar leven en die heb ik ook vrijwel allemaal gelezen. En als ik dan eenmaal begin aan iets, dan wil ik ook graag alles weten, biografiëen over prins Charles en Koning Elizabeth volgde en de nieuwe liefde was geboren.

Sinds deze zomer heb ik de boeken van Philippa Gregory ontdekt, boeken die ook gaan over het Engelse koningshuis, maar dan wel enkele eeuwen geleden. Philippa's boeken zijn historische romans, ze doet gedegen onderzoek maar schrijft wel met de vrijheid van een romanschrijfster. Hierdoor lezen de boeken als een "gewone" roman, terwijl je stieken toch behoorlijk wat opsteekt van de geschiedenis van het Verenigde Koninkrijk. Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat ik niet alle boeken even fascinerend vind, maar dat komt vooral ook omdat Philippa per boek meestal één (vrouwelijk) personage haar verhaal laat vertellen. En eerlijk is eerlijk, met het ene personage heb je nu eenmaal meer dan met het andere personage.


The White Queen bij de BBC

Mijn favoriete boeken zijn de boeken over Elizabeth Woodville (The White Queen), Jacquetta (The lady of the rivers), Anne Boleyn (The other Boleyn girl) en Katherine Howard (The Boleyn inheritance), deze vrouwen hebben elk een belangrijke stempel gedrukt op het Engelse hof in die tijd. Misschien kennen jullie de BBC serie The White Queen wel? Echt een prachtige serie, mede door de acteur Max Irons die Koning Edward speelt, de man die als een blok valt voor de jonge weduwe Elizabeth Woodville als hij haar langs de kant van de weg ziet staan. Echt...sprookjes bestaan, letterlijk de Koning op het paard die voorbij kwam. Maar goed, het begon erg mooi, toch liep het niet echt goed af voor hen, het leven was behoorlijk hard in die tijd.

The other Boleyn girl - film uit 2008 met Natalie Portman, Scarlet Johansen en Eric Bana

De boeken van Philippa Gregory zijn voor mij erg interessant om te lezen, maar je moet natuurlijk wel een beetje geïnteresseerd zijn in geschiedenis. Ondanks dat het romans zijn, lezen ze niet echt heel makkelijk weg en worden er natuurlijk veel historische gebeurtenissen en personages opgevoerd, ons Nederlanders zegt dat allemaal niet altijd iets, dan is google een handig middel om toch nog wat extra informatie op te zoeken. Daarom is het ook zo handig om de boeken te lezen op mijn iPad, dan kan ik direct iets opzoeken als ik wil, ideaal!

Natuurlijk kun je de boeken van Philippa Gregory ook kopen als "normale" boeken, zowel in het Nederlands als in het Engels, ik lees ze eigenlijk altijd in het Engels. Je vindt de boeken o.a. bij Bol.com, hier vind je alle Nederlandse boeken van haar hand, ook de e-books trouwens! Momenteel ben ik bezig in The kingmakers daughter, over de kwetsbare Anne Neville die trouwde met zowel de zoon van Koning Hendrik VI als met Koning Richard III, ook met haar loopt het niet goed af....
Wil je meer weten over de boeken van Philippa Gregory, bezoek dan zeker haar website http://www.philippagregory.com

Heb je nog iets te vragen over deze favoriet? Stel ze gerust, ik geef graag nog wat toelichting! 

Deel dit artikel
Back to top