Nieuws

Hoe verzorg je de huid tijdens chemotherapie? door dr. Jetske Ultee

Zoals jullie misschien wel weten schrijf ik wekelijks een stukje op Vrouw.nl over beauty. Meestal kies ik dan voor een onderwerp dat aansluit bij een van hun thema's van die week. Deze week koos ik ervoor om een stukje te schrijven in het kader van oktober borstkankermaand, jullie wellicht wel bekend. Want hoe moet je jouw huid verzorgen als je getroffen bent door borstkanker en chemotherapie ondergaat? Ik kreeg hiervoor hulp van de geweldige dr. Jetske Ultee, lees je even verder?


Dr. Jetske Ultee is julie vast wel bekend, zij is onderzoeksarts bij de Velthuis Kliniek en vooral ook bevlogen schrijfster op haar eigen blog over het nu precies zit met huidverzorging. Jetske wordt regelmatig gevraagd om haar advies te geven en haar kennis te delen als het om huidverzorging gaat. Zij was dan ook de aangewezen persoon om advies te vragen over hoe je de huid moet verzorgen als je chemotherapie ondergaat. Jetske houdt niet van half werk en dus schreef zij zo'n interessant stuk dat ik graag hier plaats, hopelijk heb jij (of iemand in jouw omgeving) er baat bij.

Als je borstkanker hebt en behandeld wordt met chemotherapie, dan is wellicht je laatste zorg hoe je huid er uit ziet. Toch is mijn ervaring dat veel vrouwen het juist in deze periode heel belangrijk vinden dat hun huid er sterk en gezond uit blijft zien. Gedurende chemotherapie gebeurt er veel met de huid. De huid wordt in de regel droog, schilferig en overgevoelig. Je kunt slecht tegen blootstelling aan zonlicht, er ontstaan vaak bultjes die op acne lijken (maar dit niet zijn) en de huid kan gaan jeuken. Hoewel het niet altijd direct met het blote oog zichtbaar is, is de huid van mensen die chemotherapie krijgen vaak wat ontstoken. Mede hierdoor kunnen er uiteindelijk vervelende pigmentvlekken ontstaan.
Je kunt al voordat de chemotherapie begint de huid voorbereiden op de behandeling. Het belangrijkste wat je kunt doen is de barrièrefunctie van de huid (het buitenste huidlaagje dat er voor zorgt dat je huid sterk, gezond en goed gehydrateerd blijft) sterk houden. Ook is het belangrijke om de huid zo veel mogelijk te kalmeren. Hiermee voorkomen dat er pigmentvlekken ontstaan, dode huidcellen opstapelen en de huid dof maken en dat de huid geïrriteerd raakt.
Wat voor elk huidtype geldt, geldt in het bijzonder voor de huid die blootgesteld wordt aan chemotherapie; mijd irriterende ingrediënten. Denk daarbij aan stoffen als parfum, sodium lauryl sulphate en gedenatureerd alcohol (alcohol denat. op het lijstje van ingrediënten). Te veel scrubben, wassen met sterk ontvettende cleansers en cosmetica met irriterende ingrediënten maken de barrièrefunctie van de huid kapot. Het gevolg: er verdampt te veel vocht uit de huid, schilfertjes stapelen zich op en bacteriën kunnen uitgebreid hun gang gaan.
Even een aantal tips op een rijtje:
  • Gebruik geen ouderwetse zeep of badschuim voor jouw gezicht en was niet al te fanatiek. Gebruik de aller mildste cleanser die je kunt vinden. Hoe minder de producten schuimen hoe beter.
  • Scrubs, loofahs, stoombaden, wisseldouches - ze irriteren je huid nu te veel. Liever niet doen dus.
  • Kijk goed naar de houdbaarheid van je producten, cosmetische producten gaan korter mee dan je denkt en je huid kan je zich nu veel minder goed verweren tegen bacteriën en schimmels.
  • Zorg dat de luchtvochtigheid in je huis, zeker in de herfst en in de winter, op peil blijft. Een huid die blootgesteld is aan chemotherapie heeft veel moeite vocht vast te houden en droogt razendsnel uit.
  • Smeer vaker dan je gewend bent. De meeste crèmes werken maar enkele uren en je huid heeft nu extra hulp nodig. Gebruik een wat vettere ongeparfumeerde crème zonder parfum en smeer je huid, bij voorkeur als deze nog wat vochtig is zo snel mogelijk in. Voor je lichaam kun je ook gewone olijf-, jojoba of arganolie gebruiken.
  • Geschikte ingrediënten voor de huid die blootgesteld wordt aan chemotherapie zijn glycerine, panthenol, niacinamide, cholesterol, ceramiden, vitamine C en hyaluronzuur. Zij versterken de barrièrefunctie en voorkomen uitdroging. Breng deze gerust meerdere keren per dag aan (bijvoorbeeld in een crème). Kalmerende en ontstekingsremmende stoffen zijn ook een must. Je kunt zoeken naar producten met allantoine, niacinamide, groene thee, glycyrrhiza glabra (zoethoutwortel), beta glucan, ginkgo biloba of bisabolol.
  • Hoewel het als je schilfertjes hebt heel verleidelijk is de huid te scrubben, doe dat liever niet. Dat maakt het probleem vaak alleen maar erger. Ook een exfoliant als glycolzuur is tijdens chemotherapie in de regel te heftig voor je huid. Om fijne schilfertjes weg te halen kun je eventueel een product met 1% salicylzuur gebruiken. Deze stof weekt de huidschilfertjes als het ware los en werkt ontstekingsremmend.
  • Bescherm je huid tegen de zon. Tijdens de chemotherapie wordt je huid extra gevoelig voor zonlicht. Je hoeft de zon niet te vermijden, maar bescherm je huid door dagelijks een zonnebrandcrème op te brengen. Hiermee kun je ook voorkomen dat er vervelende pigmentvlekken ontstaan. Als je daarbij ook nog een crème met antioxidanten op je huid gebruikt (denk aan vitamine C, vitamine E, Cafeïne, Evodia extract) bescherm je je huid dubbel!
  • Heb je ineens last van puistjes, ga je huid dan niet met anti-acne producten te lijf. Hier wordt het alleen maar erger van. Je hebt vermoedelijk last van folliculitis. Er is dan een ontsteking in het haarzakje die niet door een bacterie wordt veroorzaakt. Je kunt dit vaak goed behandelen met een crème met salicylzuur of een van de kalmerende ingrediënten die ik hierboven genoemd heb. Als dit onvoldoende werkt kan de huisarts je een receptje voor een medicinale crème voorschrijven.
  • Na de chemotherapie kun je overwegen een keer bij een huidtherapeut langs te gaan. Zij kan je verder advies geven en met lasers en/of peelings de huid weer mooi en egaal maken. Ook kan gebruik van een crème met vitamine A zuur (dit moet door een arts worden voorgeschreven) de huid sterk verbeteren.

Dat zijn een flink aantal bruikbare tips van Jetske, heel erg fijn! Natuurlijk hoop ik dat niemand van mijn lezers ooit zal worden getroffen door deze vreselijke ziekte, maar de realiteit is nu eenmaal anders. Weten jullie dat er iedere dag 9 mensen sterven aan borstkanker? 9 moeders, dochters, zussen, oma's, tante's, collega's of vriendinnen.....en dit treft uiteraard niet alleen vrouwen, ook mannen kunnen doodgaan aan borstkanker. Dit getal moet echt omlaag, iets wat we kunnen ondersteunen door geld te doneren voor onderzoek, dat is de enige manier. Voor meer informatie ga je naar de website van Stichting Pink Ribbon

Mijn dank gaat natuurlijk uit naar Jetske, die zo'n volledig stuk heeft geschreven waar getroffen vrouwen hopelijk iets aan zullen hebben. Bezoek zeker ook de blog van Jetske voor nog meer interessante stukken over huid en huidverzorging : jetskeultee.nl en neem ook een kijkje bij haar eigen, geweldige gezichtsverzorgingslijn Uncover skincare.

Deel dit artikel
Back to top