Nieuws

Op welke leeftijd start je met huidverzorging, anti-aging en anti-rimpel producten?

Iedere week krijg ik vragen over op welke leeftijd je nu moet beginnen met het verzorgen van de huid. Het antwoord is simpel, daar begin je mee zodra je geboren wordt en eindigt ermee als je aan het eind van je leven bent. Jouw huid verzorgen, dat doe je dus altijd, maar welke soort producten moet je nu precies gebruiken? Wanneer ga je voor anti-aging producten en wanneer voor anti-rimpel? Ik heb een behoorlijke lijstje voor je gemaakt, hopelijk heb je er iets aan!

Van baby tot puber

De jonge huid vernieuwt zich heel snel, dat proces gaat in deze jaren enorm snel en dat zorgt ervoor dat de huid vol, stevig en soepel is. Dode huidcellen laten heel makkelijk los van de huid, waardoor de huid mooi glazend en fris er uit ziet, iedereen zou toch wel een babyhuidje willen hebben? Aan verzorging hoef je niet teveel te doen, maar het is wel erg belangrijk de barrierefunctie van de huid te ondersteunen (die beschermt de huid tegen weersinvloeden bijvoorbeeld). Het ligt wel aan het huidtype van het kind, de één heeft nu eenmaal een drogere huid dan een ander, sommige kinderen moeten vaker ingesmeerd worden met een milde, hydraterende creme of lotion dan andere. Gebruik het liefst milde, licht- of ongeparfumeerde (natuurlijk) producten op de huid, zeker niet de anti-aging creme die jij gebruikt maar juist een eenvoudig middel. Sommige merken hebben een speciale babylijn die je eigenlijk wel kunt blijven gebruiken naarmate kids ouder worden (bekijk hier het artikel over Weleda). Dat kan best een blikje Nivea, Steam Cream of likje vaseline zijn, als het de huidbarriere maar ondersteunt. Was de huid van het gezicht nooit met uitdrogende producten zoals echte zeep of douchegel, maar doe dat gewoon met water, dat is echt prima nu. Natuurlijk bescherm je de huid van kinderen wel altijd tegen de schadelijke zonnestralen! Doe dat vanaf dat ze baby zijn en blijf dat ook doen. In Nederland hoef je heus niet iedere dag een kind in te smeren over zijn of haar hele lichaam met een SPF30. Maar op zonnige dagen, dagen waarop kinderen veel buiten zijn en tijdens vakanties in zonnige gebieden doe je dat natuurlijk wel, dus ook de dag van het voetbaltoernooi of op school tijdens het buitenspelen op een zonnige dag en ook als je kindje lekker in de tuin aan het fietsen is. Kleding beschermt de huid natuurlijk, dus in de wintermaanden is het vrijwel nooit echt nodig, gebruik vooral je goede verstand en smeer met een beschermend product als je denkt dat het nodig is. Des te jonger dat je begint, des te meer raken kinderen eraan gewend en blijft het onderdeel van hun dagelijkse routine.

In het kort : bescherm de barriere functie van de huid, was met water of zeer milde producten en gebruik als je veel buiten bent of als de zon schijnt altijd een beschermend product.

Van puber tot ongeveer 25 jaar

Als de puberteit start (bij iedereen op een ander moment, maar zeg dat het rond 11-12 jaar ligt) dan beginnen vaak de grote veranderingen aan de huid, iets wat wordt veroorzaakt door hormonen. Daar kun je niets aan te doen, maar met een goede ondersteunde huidverzorging kun je problemen met de huid echt voorkomen, denk dus niet dat "het" erbij hoort. Het meest voorkomende probleem zijn puistjes en onzuiverheden, die ontstaan doordat de dode huidcellen zich meer gaan opstapelen op de huid en daardoor poriën afsluiten. Dat is de ideale voedingsbron voor vervelende bacteriën die onstekingen (en dus puistjes) kunnen veroorzaken, dat zijn dus de boosdoenders. Je ziet het misschien al, nu is de tijd om te gaan starten met het reinigen van de huid, je moet ervoor zorgen dat de dode huidcellen goed verwijdert worden van de huid. Dat voorkomt eventuele problemen. Kies vanaf de puberteit voor een milde reinger, geen speciaal product tegen puistjes of acné (dat is dan veel te heftig in veel gevallen) maar een facewash of cleansing milk voor de gevoelige huid en gebruik dit minstens één keer per dag. Gebruik je make-up? Dan is het zaak om die iedere dag goed te verwijderen, ook rond de ogen, laat er geen product opzitten (lees in dit artikel waarom niet). Als ondersteuning kun je ook regelmatig een exfoliant gaan gebruiken, dat hoeft niet iedere dag, maar is erg goed om eens per week te doen, ook op jonge leeftijd. Oh ja, een scrub is niet hetzelfde als een exfoliant, lees het maar eens na in dit artikel. Ook fijn is het om een exfolierend masker te gebruiken, dan combineer je een verwenmomentje met een nuttig iets voor jouw huid.

Naast het reinigen van de huid is het nu ook weer belangrijk om de barriere functie van de huid te ondersteunen, een hydraterende creme met goede ingrediënten zoals vitamines en anti-oxidanten is een must om te gebruiken. Je kunt deze creme dan zowel dag als nacht gebruiken, dat is helemaal prima. Een aparte oogcreme is niet echt noodzakelijk misschien, maar ik geloof er wel in, kies dan voor een hydaterende oogcreme, je hoeft echt nog niets aan anti-aging en anti-rimpel te doen op deze leeftijd. Maar doordat je oogmake-up draagt (en die weer verwijdert) heeft de huid rondom de ogen best wat te lijden en een beetje extra verzorging is echt aan te raden. Heb je huidproblemen die niet weggaan met deze basisverzorging (denk aan rode wangen, veel puistjes of meeëters, eczeem of acné), schakel dan tijdig een specialist in, bij voorkeur een huidtherapeut, zij kan je echt op de goede weg helpen en veel problemen voorkomen. Dit soort problemen horen er dus niet bij...en gaan vaak ook niet vanzelf weg! Oh ja, beschermen tegen de zon, dat doe je natuurlijk nu nog steeds!

In het kort : begin met het reinigen van de gezichtshuid, verwijder iedere dag make-up, gebruik een goede hydraterende creme met anti-oxidanten, eventueel een hydraterende oogcreme en bescherm de huid tegen de zon.

Van 25 tot 40 jaar

De volgende stap in de huidverzorging is het overgaan naar een routine die de huid niet alleen beschermt en reinigt, maar ook gaat ondersteunen om de huidveroudering tegen te gaan. Niet dat verzorgingsproducten kunnen voorkomen dat we ouder worden, dat is natuurlijk een sprookje, maar ik ben ervan overtuigd dat je met de juiste producten de huid wel minder snel kunt laten verouderen. Je kunt zo rond je 25e dus het beste starten met het gebruik van anti-aging producten, die zijn voorzien van goede ingrediënten om de huid te verbeteren of in goede conditie te houden. Nu is het ook de tijd om eens met een fijn serum aan de slag te gaan en in de nacht kan de huid vaak wel wat extra verzorging gebruiken, een nachtcreme is zeker aan te raden. Je gaat nu kiezen voor een anti-aging oogcreme, één die de huid al iets kan oppeppen en extra verwennen. Stop met het gebruiken van anti-acné middeltjes voor pubers en stap (eventueel) over op producten voor een volwassen huid als je er problemen mee hebt.
Een exfoliant gebruiken is nu een must, liefst een paar keer per week, waardoor de huid mooier en glanzender blijft. Wees ook niet bang om eens olie te gaan gebruiken op de huid, juist als je merkt dat jouw huid droger is of wordt, dan voldoet een hydraterende creme niet meer, een rijkere creme of af een toe een gezichtsolie gebruiken verhelpt dit dan weer. Over zonbescherming hoef ik je vast niets meer te vertellen, dat doe je gewoon op deze leeftijd, je kunt ook een dagcreme met goede SPF gaan gebruiken, die vind je nu ook regelmatig in de schappen terug.

In het kort: stap over op anti-aging producten, ga een serum gebruiken en een nachtcreme, exfoliëren is noodzakelijk en verwen de huid af en toe met een maskertje of behandeling. Natuurlijk blijf je de huid beschermen tegen de zon!

Van 40 tot 55 jaar
In deze periode ben ik nu aanbeland...al moet ik er nog niet aan denken dat ik 55 jaar ben, maar ja! De routine blijft in deze leeftijdscategorie ongeveer gelijk aan die van de periode hiervoor, maar het is wel zaak om over te stappen naar producten die beter passen bij de huid van nu. Je zult waarschijnlijk merken dat de huid slapper en losser wordt, het collageen in de huid neemt af en daardoor zie je rimpels verschijnen. Je moet vanaf nu een combinatie van collageen-activerende en vochtinbrengende ingrediënten gaan gebruiken, de huid moet goed gestimuleerd blijven waardoor de huidveroudering vertraagt. Ook nu weer blijf je een exfoliant gebruiken, dat blijft eigenlijk altijd doorgaan. Waarschijnlijk merk je dat de huid wat droger kan worden, iets wat je prima kunt verhelpen door rijkere producten te gaan gebruiken, producten die ook lipiden ofwel vetten bevatten, dat ondersteunt de huid enorm. Producten met licht-reflecterende ingrediënten maken de huid direct stralender, iets wat je nu best kunt gebruiken en er zijn tegenwoordig ook veel producten die rimpels (tijdelijk) kunnen opvullen zodat de huid er .gladder uit ziet (blurring producten), iets wat nu misschien best eens van pas komt. Dit effect is dan wel tijdelijk, maar het werkt echt! Kies er ook voor om make-up te gebruiken die de huid niet te mat of dof maakt, dat zorgt veelal voor een oudere uitstraling.
Krijg je last van pigmentvlekken of pigmentstoornissen, pak ze dan aan met goede producten die o.a. vitamine C bevatten, blijf dit vooral doen, want vanaf nu zul je ze vaker gaan zien. 

In het kort : kies wat vaker voor rijkere producten, exfolieer de huid regelmatig, activeer de huid door de juiste ingrediënten en gebruik eventueel "blurring" producten voor een mooi effect.

Vanaf 55 jaar
Door hormonale veranderingen (overgang) kan de huid nu weleens dwars gaan doen, iets waar je niet zoveel aan kunt doen. Maar zoals in de puberteit kun je dit proces wel ondersteunen. Bescherm de huid goed door rijke cremes en serums te gebruiken, die kun je ook vinden voor de oudere huid, de huid die stevigheid heeft verloren en rimpel vertoond. Verwacht niet dat je daardoor het gebruik van anti-rimpel producten helemaal rimpelvrij zult worden, maar als je zorgvuldig blijft smeren met de juiste producten zul je echt wel merken dat de huid in betere conditie blijft. De huid zal zeker droger worden, een serum met olie is zeker een aanrader en een dag-en nachtcreme met lipiden zeker ook. Blijf de huid reinigen, maar kies voor een olie of milk, i.p.v. een facewash, scrubben is misschien niet meer zo verstandig, exfolieren echter nog steeds wel. Een luxe, verzorgend masker is echt iets wat je nu wekelijks moet doen, dat pept de huid zeker op. Een kuurtje met zeer geconcentreerde ingrediënten zoals een ampullenkuur of iets dergelijks kun je nu zeker regelmatig gaan doen, kortom...de huid is echt toe aan wat verwennerij!

In het kort : de huid mag lekker verwend worden, volle cremes zijn echt nodig en scrubben mag je achterwege laten. Kies vooral voor producten die passen bij de conditie van de huid, die zijn er nl. echt wel te vinden in de winkels.

Maar dat is nog niet alles, er zijn nog een aantal zeer belangrijke tips die helpen de huid te verzorgen door de jaren heen:

  • stop met roken of begin er niet aan, dit veroudert de huid enorm
  • drink niet teveel alcohol, ook dit is zeker slecht voor de huid
  • bescherm de huid altijd tegen de zon, verbranden is funest
  • zorg voor een goed en gezond eetpatroon met veel vitamine en anti-oxidanten en drink altijd genoeg water!
  • wacht met echte huidproblemen niet te lang om naar een specialist te gaan, het merendeel van de huidproblemen komt omdat mensen te veel rommelen met de verkeerde producten. Kortom...bij ernstige acné, eczeem, rosacea, gevoelige huid of pigmentproblemen vraag je om advies bij een huidtherapeut.
Zou jij mij kunnen laten weten wanneer jij ongeveer bent gestart met het (bewust) verzorgen van de huid? En hoe heb je dat aangepakt? In welke categorie val jij nu en doe jij ook wat ik aanraadt? Ik ben natuurlijk erg benieuwd naar hoe jullie dat doen, wie weet kun je er weer iemand mee helpen!
Deel dit artikel
Back to top