Nieuws

Rimmel London - al 180 jaar leverancier van de Londen look

Cosmetica merken met een bijzondere geschiedenis hebben voor mij altijd iets extra's, het is zo leuk om meer te weten te komen over de schoonheidsrituelen van vroeger. Wij denken soms dat uiterlijke verzorging iets is van de laatste 50 jaar, maar dat is zeker niet het geval, wisten jullie bijvoorbeeld dat er al sinds 1860 mascara wordt gebruikt? In 1860 ontwikkelde Eugene Rimmel nl, de eerste non-toxische mascara in de vorm van een blokje. Voor die tijd kleurden vrouwen hun wimpers ook al, bijvoorbeeld met roet en as....dat klinkt toch een beetje gevaarlijk, maar ja...alles om er maar mooi uit te zien!

Uiterlijke verzorging was altijd al belangrijk voor vrouwen, zeker in de hogere en rijkere kringen was het heel normaal om gezichtspoeder, geurwater, zeep en creme te gebruiken. Rimmel London is één van de merken die al sinds 1834 cosmetische producten maakt, al bijna 180 jaar, wat een lange tijd. Het is allemaal begonnen met een Franse parfumeur, Hyacinthe Mars Rimmel, die zich in 1834 in Londen vestigde en daar een winkel opende waar hij vooral parfums verkocht. Zijn kennis over het maken van parfums had hij opgedaan van Pierre-Francois Lubin die weer de favoriete parfumeur was van keizerin Josephine (de vrouw van Napoleon).

Het bedrijf nam echter na 1839 een vlucht na zoon Eugene toetrad tot het familiebedrijf. Eugene was een uitvinder, die tevens behoorlijk goed was in marketing, hierdoor werd Rimmel in Londen steeds bekender en werd dat ook buiten de stadsgrenzen.Tijdens de grote wereldtentoonstelling in Londen (waar verschillende landen zich presenteerden aan de bezoekers) was de geurfontein een groot succes, zie je de Victoriaanse dames hun zakdoekjes al onderdompelen in de fontein?

Het product dat Eugene Rimmel eeuwige roem heeft gebracht is de Rimmel Water Cosmetique, dat rond 1880 werd uitgebracht (hierboven zie je een replica van het originele product). De mascara ziet er heel anders uit dan we nu zien, maar ik heb een aantal jaren geleden nog weleens een vaste mascara van Chanel gekocht. De manier van opbrengen is even anders dan nu, je moest het borsteltje vochtig maken, waarna je een soort papje maakte met de mascara. Die bracht je dan aan op de wimpers, donker werden ze er zeker van, dikker ook wel, maar er hoefde maar weer één druppel water op te vallen en je liep met panda-oogjes rond. Weet je trouwens dat er nog plaatsen op de wereld zijn waar over mascara wordt gesproken maar over rimmel? Je maakt jouw wimpers donker en opvallend met rimmel, de naam van het merk is synoniem geworden met het product!


de look uit de Swinging Sixties, mijn moeder liep er dus ook zo bij....

Rimmel is nog behoorlijk lang in de familie gebleven, maar na de Tweede wereldoorlog werd het bedrijf verkocht aan reclame-experts Rose en Robert Caplin. Zij brachten de flair zeker terug bij het merk, dat qua uitstraling toen helemaal paste bij de Swinging Sixties, zij bedachten ook het eerste winkeldisplay zodat de klanten de producten zelf konden uittesten. Inmiddels zijn die displays niet meer weg te denken uit de drogisterijen en parfumeriën. Na heel wat omzwervingen werd het bedrijf Rimmel in 1996 verkocht aan Coty en in die veilige handen is het nu nog steeds. Rimmel London wordt groot en wereldwijd gelanceerd met als slogan "Get the London look", waarbij de hippe, modieuze uitstraling van Londen als uitgangspunt dient. Wist je trouwens dat het Nederlandse merk Invite is opgegaan in Rimmel London? Ik kan het mij nog wel herrinneren, zo grappig.

Rimmel London en ik gaan ook al "way back", haha...ik heb al behoorlijk lang contact met alle lieve mensen bij Rimmel en we hebben zulke mooie dingen gedaan. Wat dacht je van de heerlijke reis naar Londen ter gelegenheid van de 10 jarige samenwerking van Rimmel met topmodel Kate Moss. Het heerlijke feest in Battersea Power Station zal ik nooit vergeten, net zoals de fijne reis naar de Rimmel London fabriek in Ashford. Kortom, van mij mag Rimmel London nog heel lang door blijven gaan, wellicht halen we samen het 200 jarige bestaan nog wel? Een beautyblogger van 63 jaar mag dan toch niet ontbreken op het feestje?

Natuurlijk was Kate Moss ook bij het feestje in 2011, zij kreeg toen een eigen lipstick collectie

Rimmel London en ik gaan ook alweer een tijdje terug, ik heb geweldige reisjes met hun gemaakt zoals in 2011 naar Londen, wat een heerlijk feest!

Tijdens het bezoekje aan de Rimmel London fabriek in Ashford stond ik naast Georgia May Jagger, altijd weer een uitdaging om een beetje redelijk op de foto te staan naast een topmodel

Volgend jaar verschijnt er een collectie met Rita Ora, zij is nu ook een van de Rimmel London gezichten!
Rimmel London, van harte gefeliciteerd met jullie 180e verjaardag

, wat een mijlpaal en wat mogen jullie trots zijn op jullie bedrijf! Ik ben benieuwd naar alle innovaties en mooie producten die er binnenkort weer aankomen, net zoals velen van mijn lezers en volgers. Last but not least wil ik jullie ook persoonlijk bedanken voor alle gezelligheid en liefde tijdens onze samenwerkingen door de jaren heen, jullie bedrijf mag echt trots zijn op de fijne en trouwe medewerkers, keep up the good work! 

Oh ja, zetten jullie 10 december 2013 even in de agenda? Dan organiseer ik samen met Rimmel London namelijk iets heel leuks....volgende week hoor je er meer over!

Deel dit artikel
Back to top