Reviews

Hoe kies je de juiste kleur foundation of BB cream?

Het kiezen van de juiste foundation is soms een behoorlijke opgave, niet alleen moet je kiezen welke soort foundation je wilt hebben, de kleur moet ook nog eens perfect aansluiten op jouw eigen huidskleur. Nee, het is dus niet de bedoeling dat je door een laagje foundation opeens "lekker bruin" wordt, het is geen "bruinsel" zoals je toch nog weleens hoort! Haha...dat wisten jullie toch wel? Het kiezen van de juiste kleur is eigenlijk heel simpel, mits je het op de goede manier doet, lees je mee voor mijn tips?

Gele of roze ondertonen?
Dit heb je misschien weleens gehoord, de meeste foundationkleuren zijn onderverdeeld in kleurgroepen, meestal zijn dit de warme tinten en de koele tinten, soms is er ook nog een neutrale groep. Sommige merken laten die zien door een letter voor het kleurnummer, N6 betekent bijvoorbeeld neutraal 6 en C6 staat voor cool 6. Waarom dit is? Dit heeft de maken met de ondertoon in de kleur, een koele/coole kleur heeft vrijwel altijd een roze ondertoon en een warme kleur een gele ondertoon, de neutrale tinten zitten er tussenin en zijn meer beige. 

Heel simpel gesteld zou je kunnen zeggen dat blanke mensen een roze ondertoon in de huid hebben en mensen met een getinte huid een gele ondertoon hebben, een foundationkleur moet hier dus ook bij aansluiten. Het klinkt heel simpel, maar dat is het vaak toch niet echt, het blijft een kwestie van zelf testen en uitproberen om de perfecte kleur te vinden. Je kunt wel één ding onthouden : een foundation met een gele ondertoon staat iedereen goed, tenzij je echt heel, heel licht van huid bent, dan ben je beter uit met een foundation met lichte roze ondertoon. Een foundation met gele ondertoon maakt iedere huidskleur stralender, zelfs als jouw huid van zichzelf een meer roze ondertoon heeft, geel als ondertoon kan dus altijd. 

Mix and match
Onze huidskleur kan in zomer en winter best heel wat tinten verschillen, je zult het zelf ongetwijfeld weleens gemerkt hebben? Foundationkleuren kun je zonder problemen met elkaar mixen om de perfecte kleur te krijgen, handig als jouw kleur niet wordt verkocht. Je moet dan wel twee verschillende kleuren kopen, maar dat is misschien beter dan steeds blijven zoeken naar "the perfect match". Ik heb van mijn favoriete foundation meestal twee tinten, één voor de zomer en één voor de winter, in herfst en lente meng ik ze door elkaar om ze lichter of donkerder te maken. De verhouding kun je zelf bepalen aan de hand van jouw kleur : heb je veel in de zon gezeten, dan moet er een druppeltje donker doorheen enz.

Hoe bepaal je de juiste kleur?

Daar is maar één antwoord op mogelijk...door de kleuren te testen op jouw gezicht, nergens anders. Foto's kijken van swatches op internet kan zeker helpen, maar is absoluut geen garantie dat de kleur ook echt "jouw kleur is". Door lichtinval, flits of foto-instellingen kunnen de kleuren toch altijd anders overkomen, hou je daar dus niet al teveel aan vast. Nee, zelf testen is altijd het beste, ga daarom een richting parfumerie of drogisterij en ga testen. Niet op jouw hand of arm trouwens, de kleur van handen is vrijwel altijd donkerder en vooral ook anders dan die van jouw gezicht, dat is geen goede manier om de kleur te bepalen.

Kies drie (of meer) kleuren waarvan je denkt dat deze goed bij je passen (je kunt die natuurlijk wel eerst even uittesten op jouw hand) en breng die aan op de make-uploze huid bij de kaaklijn. Zet een streep met jouw vinger of eventueel met een foundationkwast, breng niet al teveel aan maar verdeel de kleur goed met de vinger, klop de foundation even zachtjes in.

Nu ik de foundation even goed geblend en ingeklopt heb, kun je zien dat één van de kleuren op de foto vrijwel niet meer te zien is...dat is dus de kleur die ik moet hebben, zie je het? Kies dus de kleur die je vrijwel ziet opgaan in jouw eigen huidskleur, dat is de perfecte kleur. Op de foto is dat de middelste kleur, de kleur rechts is veel te licht en de linkerkleur veel te donker
Te donker is niet mooi, maar te licht ook niet!

Foundation gebruik je niet om jouw huidskleur donkerder of lichter te maken, dat geeft een heel onnatuurlijk resultaat en er zijn andere producten voor die dat veel beter kunnen. Wil je jouw huid een beetje donkerder maken? Gebruik dan eens een goede zelfbruiner of meng die door jouw dagcreme. Wil je alleen een vleugje kleur? Gebruik dan een lichte bronzer of mooie natuurlijke blush, dat geeft ook al meer kleur in jouw gezicht. Een te lichte foundation is ook niet mooi, het maakt dat je er moe en vaal uitziet en puistjes en oneffenheden vallen meer op. Toch zie ik vooral jonge meiden veelal met een te lichte (matte) foundation, misschien komt dat ook wel omdat vooral budgetmerken geen uitgebreide kleurkeuze hebben? Mijn advies is in dat geval om te gaan mixen, koop gewoon een extra, te donkere foundation van een goedkoop merk en gebruik een druppeltje om door de te lichte foundation te mengen. Dat kost je wel een paar euro extra, maar dat is toch net even beter dan een dure foundation met een goede kleur te moeten kopen.

Wil je meer weten over foundation in het algemeen? Dan kun je dit "beauty for dummies : foundation" artikel eens doorlezen, altijd handig! Heb je een perfecte foundationkleur gevonden of ben je nog op zoek?

Deel dit artikel
Back to top