Blogs & Editorial

Editorial - mooie beauty- en fashionbloggers?

"Wat ben je toch mooi!" "Wow, jouw haar, prachtig...ik zou willen dat ik ook zulk mooi haar had" "Wat heb je toch een geweldig figuur"...zomaar even wat voorbeelden van commentaren die je tegen zou kunnen komen bij blogposts van beauty- en/of modebloggers. Niet gek om te krijgen zulke complimenten, daar doe je het toch voor? Nee, toch niet, althans niet iedereen die een fashion- of beautyblog heeft, het gaat toch helemaal niet om het uiterlijk van degene achter de blog?

Tenminste, dat dacht ik altijd, maar de laatste tijd lijkt het wel of er een verschuiving plaats vindt, vooral bij de modebloggers. Steeds vaker zijn de modebloggers prachtige meiden met een mooi figuur, lange wapperende haren die altijd goed zitten, fijne gezichtjes met de juiste make-up en eerlijk gezegd...vaak lookalikes van "echte" modellen. Niets mis mee natuurlijk, maar ik dacht eigenlijk dat blogs juist zo leuk en verfrissend waren omdat "echte" mensen lieten zien wat hun stijl op modegebied is. Dat doen ze nog steeds (als dat commercieel past, want zelfs de meest modebewuste bloggers trekken, als ze er genoeg aan kunnen verdienen, gerust UGG's aan), maar ik heb het idee dat het uiterlijk van de blogger soms belangrijker is dan hetgeen ze dragen. Sla je dan de plank mis?

Ik heb het zelf ook weleens, dan laat ik 4 verschillende lipsticks zien in een review en dan krijg ik als comment dat kleur X mij veel beter staat en kleur Y mij er moe laat uitzien. Of ik krijg een opmerking dat een rode lipstick mij helemaal niet mooi staat. Geen punt natuurlijk, smaken verschillen nu eenmaal maar in mijn geval laat ik die vier lipsticks niet zien om met jullie te delen hoe mooi ik ben of hoe mooi de lipsticks bij mij staan. Nee, ik wil ze aan jullie laten zien zodat jullie niet naar de winkel hoeven te gaan om de kleur te testen, dat is wat ik doe als beautyblogger. Soms draag ik zeker weleens looks of kleuren zien die ik persoonlijk echt niet zou dragen, omdat ze niet mijn stijl zijn. Geeft niets, ik haal het er gewoon weer af nadat de foto's zijn gemaakt, iets wat volgens mij niet iedereen zich realiseert.

Toch blijven comments komen, "ja, dat staat je mooi", "nee, dit vind ik niet mooi bij je" enz...wat moet je daar nu precies op zeggen? Ik heb er moeite mee, vooral met de complimentjes, terwijl ze waarschijnlijk gewoon lief, vriendelijk en oprecht zijn. Ik waardeer het zeker, maar toch is dat niet de doel van mijn blog, het gaat helemaal niet over mij...het gaat om de producten die ik test. Die staan voorop, die zijn mooi of niet mooi, ik ben slechts het canvas waarop geschilderd wordt, totaal onbelangrijk in mijn ogen. Maar sommige lezers zien dat toch anders, zouden die ook alleen maar "mooie" mensen willen zien? Als ze een mooie lipstick zien op iemand die minder mooi is, is de lipstick dan net zo mooi als op de perfecte blogger met haar volle mond en witte tanden?

Blijft de vraag over, is het als beauty- of fashionblogger nodig om "mooi" te zijn? Moeten tanden wit en recht zijn? Mogen de oren een tikje flaporen zijn? Mag de modeblogger misschien ook een maatje 44 zijn? Moet je als beautyblogger altijd perfect op de foto, zo perfect dat ieder vlekje wordt weggewerkt en het gezicht in de juiste vorm wordt geshaped? Zijn we nu altijd op zoek naar perfectie? Niet alleen bij onszelf maar ook bij de mensen die ons inspireren? Waarom eigenlijk?

Goed, ik ga mijn best weer doen deze week, in de steigers zoals mijn lief altijd zegt....de schat!

XXX
Deb

Deel dit artikel
Back to top