Blogs & Editorial

Debbie's favorieten in Disneyland Paris

Sinds ik in 1981 voet zette in Disneyland Anaheim, was ik verkocht aan de sfeer die er hing in dat geweldige pretpark! Ik was toen 11, maar kan mij het gevoel nog exact zo voor de geest halen, wat was het leuk en bijzonder. Toch duurde het nog tot 1999 voordat ik weer eens in een Disney park kwam, dit keer samen met dochter Bo die toen 2 jaar was en opnieuw was het geweldig. In dit artikel neem ik je even mee naar de leukste plekjes in Disneyland Paris, waar ik dit weekend ook nog even was, dat hebben jullie misschien wel gezien op social media.

De reis

Wij wonen net iets onder Rotterdam en dat betekent dat het maar 425 kilometer rijden is naar Disneyland Parijs, dat ongeveer 25 kilometer buiten het centrum van Parijs ligt, aan de westkant om precies te zijn. Wij gaan altijd met onze eigen auto en dat bevalt nog steeds heel goed, we kunnen weggaan wanneer we willen, stappen voor de deur in en voor het hotel weer uit. Normaal gesproken doen we er ongeveer 5 uurtjes over, inclusief een korte stop voor een broodje bij een wegrestaurant op de Franse tolweg. Zelf rijden is echt geen probleem, het park ligt direct aan de snelweg en je hoeft ook alleen maar op snelwegen te rijden in België en Frankrijk, je komt niet (echt) in de buurt van het drukke Parijs (alleen het laatste deel gaat over de A104 en dat kan wel wat drukker zijn, het is de laatste 40 kilometer, dus goed te doen) en het verkeer is vergelijkbaar met dat in Nederland. Oh ja, het is natuurlijk wel handig om de spitstijden een beetje te vermijden als het kan, we gaan meestal na de ochtendspits weg en zijn dan tussen 1 en 2 uur in de middag bij het hotel. 
Wil je liever niet met eigen vervoer, dan zijn er opties genoeg, er is een trein (RER) station direct bij het park (eerst neem je de Thalys naar Paris Nord en dan stap je over), er rijden regelmatig bussen vanuit Nederland en natuurlijk kun je ook met het vliegtuig compleet met transfer naar de hotels. Maar...daar heb ik zelf geen ervaring mee, we rijden graag zelf en parkeren onze auto dan ook (gratis) op de parkeerplaats van het hotel.

Het verblijf
Ik moet je eerlijk zeggen dat wij behoorlijk verwend zijn, we logeren eigenlijk altijd in het Disneyland Hotel (direct boven de ingang) of in Hotel New York (op 5 a 10 minuten wandelen van de ingang), al zijn we in november voor het eerst naar Sequoia Lodge geweest. We logeren in elk geval altijd in een Disney hotel, die liggen op het terrein van Disney en hebben elk een ander thema. Het Disneyland Hotel is het meest "Disney", als je er binnenkomt loop je direct een sprookje binnen, het ruikt er zelfs al heerlijk. New York is een stukje zakelijke en strakker, maar het heeft wel een groter zwembad en je loopt op de weg erna toe altijd door Disney Village, wel zo gezellig!
De kamers hebben vrijwel allemaal twee tweepersoonsbeddden waardoor je er met maximaal vier volwassenen kunt verblijven, er kan ook een ledikantje worden neergezet (volgens mij is dat ook gratis). De kamers zijn niet zo erg groot, het zijn standaardhotelkamers met de bedden, een klein tafeltje en bureautje. De badkamers zijn ook niet groot, er is nooit een aparte douche, maar wel in het bad. Op zich vind ik de kamers best een beetje oud aandoen de laatste jaren, sinds wij voor het eerst gingen in 1999 is er niet veel aan veranderd (al is er wel onderhoud gedaan en zijn sommige delen toch iets gerenoveerd). Nee, voor een mooie hotelkamer hoef je er niet naartoe te gaan, je gaat puur voor de praktische voordelen en de sfeer (al zijn er wel zeer luxe suites in de hotels, reken wel op een zeer hoge prijs).
Mijn favorieten : Disneyland Hotel & Hotel New York

Eten en drinken
Naast de twee parken (Disneyland & Walt Disney Studios) is er een winkelgebied, dat Disney Village heet, daar vind je een concentratie van restaurantjes, winkels, een sportsbar, een gamehall, shows,  een bioscoop en nog veel meer gezelligheid. Sla dat zeker niet over als je er een paar dagen bent, het is de moeite waard om even rond te neuzen. Wil je tussen de middag rustig lunchen? Ga dan hierheen, altijd plaats en je vindt er fijne restaurants, winkelen is ook relaxed als je er in de middag bent. Je kunt de winkels aan het einde van de dag beter vermijden....dan kan het erg druk zijn! Je vindt er trouwens ook een MacDonalds, een Starbucks en de nieuw geopende Lego Store. Goed om te weten : je kunt in alle restaurants reserveren, dat kan ook via de telefoon vanuit Nederland en ik raad je aan het zeker te doen als je er maar kort bent!
Mijn favorieten : Earl of Sandwich (voor lekker broodjes, salades en wraps), Starbucks (voor alles), Cafe Mickey (eten terwijl er Disney personages zoals Mickey rondlopen), Rainforest Cafe (eten in een bijzondere atmosfeer en een leuke shop) en Planet Hollywood (lekker Amerikaans eten, maar wel extreem druk altijd). Deze liggen allemaal in Disney Village, in het Disneyland park eten we het liefste pizza, pasta of salade bij Bella Notte of een Hot Dog in Main street, het Blue Lagoon restaurant is qua sfeer top maar het eten is niet echt geweldig voor de prijs die je betaalt. 

De leukste attracties
Na 15 jaar kunnen we de meeste attracties wel dromen, al zijn er natuurlijk sinds die tijd ook wel nieuwe bijgekomen (en oude attracties verdwenen) die toch ook wel weer leuk waren. Disneyland is verdeeld in verschillende landen, in Fantasyland vind je het sprookjesachtige deel met vooral attracties die jongere kinderen leuk vinden, in Adventure- en Frontierland is het wat ruigere en spannender en in Discoveryland ga je mee de toekomst & de ruimte in. Je start trouwens in Main Street USA, de hoofdstraat van Disneyland waar je struikelt over de mensen die foto's maken met het kasteel van Doornroosje op de achtergrond! Het is er vooral bij de opening van het park erg druk en natuurlijk ook aan het einde van de dag als het park sluit en iedereen weer door Main Street moet lopen. Regent het of is het erg druk? Achter de winkeltjes langs heb je twee overdekte "straten" die je natuurlijk ook kunt nemen, daar vind je ook de toiletten trouwens.
In het Walt Disney Studios park vind je alles rondom het thema films, niet zo verrassend gezien de naam. Je vindt hier de nieuwste attracties zoals The tower of terror (doodeng), Crush coaster en de nieuwe "ride" met als thema Ratatouille (opent in juni 2014). Maar er is wel meer leuks, sla ook de shows Cinemagique en Animagique niet over, heel leuk en bezoek de stuntshow als je van auto's, motoren en stuntmannen houdt. Qua sfeer is het niet bepaald sprookjesachtig, maar het is wel wat stoerder en minder kinderachtig, dus misschien leuk als jouw kids al iets ouder zijn.
Mijn favorieten: Pirates of the Carribean, Buzz's Lightyears Laser Blast, Crush Coaster, The tower of terror, Big thunder mountain en natuurlijk It's a small world.....

Mijn ultieme tip voor de attracties
Gebruik het Fastpass systeem! Bij de drukste en belangrijkste attracties kun je met jouw toegangskaartje voor de parken een fastpass ophalen bij de automaten die er staan. Je swipet de kaart en je krijgt een ticket terug met daarop de tijd waarop je terug moet komen om via de fastpass ingang bij de attractie te komen. Als je dat doet, dan sla je meestal een lange wachtrij over en kun je na een paar minuten in de attractie. Let er wel op dat je maar één fastpass tegelijk in je bezit kunt hebben, pas als de begintijd van de fastpass is ingegaan kun je weer een nieuwe halen (soms moet je dus even heen en weer rennen tussen de attracties...haha) en je moet de fastpass laten zien als je naar binnen gaat (niet weggooien dus!) Bekijk dus voorafgaand aan je bezoek waar je het liefste in wilt gaan en haal daarvoor als eerste een fastpass, dan heb je dat maar vast gehad!

Parades en shows

Wat je zeker niet mag missen zijn de verschillende shows die je in beide parken worden opgevoerd, soms op één locatie maar vaak ook dwars door het park heen in de vorm van een parade. Het is dan eigenlijk een grote carnavalsoptoch met veel muziek, dans en natuurlijk de Disney figuren op mooie wagens, ze rijden en voeren tussendoor vaak een show op. Het is de ultieme kans om leuke foto's te schieten, maar het is ook gewoon leuk, zeker voor kids. Aan het einde van de dag is er tegenwoordig een geweldige show met lichteffecten en vuurwerk, die de dag waardig afsluit in Disney stijl : Disney dreams. Dat is echt een must om naartoe te gaan, zorg ervoor dat je op tijd bij het plein voor het kasteel staat om het goed te kunnen zien, het is zowel grappig als ontroerend als typisch Disney.
Mijn favoriet: Disney dreams!

Shop 'till you drop
Winkelen, dat kun je tot je erbij neervalt in beide parken en in Disney Village. Je kunt er terecht voor de standaard Disney pluche beesten, maar ook enorm veel bekers, glazen, kommetjes en beeldjes. Maar als je iets uniekers wilt, dan vind je dat er vast ook, zoals bijvoorbeeld een prachtig tuinbeeld van Mickey voor EUR 4.600 of echte Disney kunst waar je ook behoorlijk wat geld neerteld. Maar er is ook heel veel speelgoed in alle Disney thema's zoals de Pirates of the Caribbean, Star Wars, Toy Story en Disney Princesses. En het is de ultieme gelegenheid om een Disney kostuum voor jouw kids aan te schaffen, van Sneeuwitje jurk tot Buzz Lightyear pak of van Jack Sparrow outfit tot Mickey oren....voor jong en oud trouwens. Logeer je in een Disney hotel, dan kun je jouw aangeschafte producten laten bezorgen in het hotel zodat je zelf niet hoeft te sjouwen de hele dag, erg handig en gratis.

Minder leuk
Er zijn ook wel een paar minder fijne puntjes, maar die merk je vast alleen op als je er vaker komt, het zijn naar mijn idee slechts kleinigheden die overal in zo'n grote organisatie voorkomen. De restaurants in de parken zijn niet echt goed en behoorlijk duur, jammer en een gemiste kans naar mijn idee. Daarnaast is het personeel in de restaurantjes en kraampjes zo ongeloofelijk traag dat je je er behoorlijk aan kunt ergeren. De kwaliteit van het eten is redelijk, maar er is maar weinigs gezonds te vinden ook al zijn er overal salades te vinden en mini-fruitbakjes. Ik zou er toch weleens een paar fijne fruitkraampjes wilen zien en een echte goede broodjeszaak met gezonde, lekkere sanwiches. Ga je buiten het hoogseizoen naar Disneyland toe, dan is er grote kans dat er veel restaurantjes en kraampjes dicht zijn, best onhandig zeker als het daardoor enorm druk is bij de andere restaurants. Je bent zo een uur kwijt met het bestellen van een (niet lekkere) hamburger en friet die je moet opeten in een druk restaurant....not my cup of tea! Oh ja, de koffie en thee zijn er ook niet echt lekker...beetje een tegenvaller. 

Dit artikel had wel twee keer zo lang kunnen zijn, zoveel tips heb ik in mijn hoofd, maar dat zou wel een enorm lang artikel opleveren en het is al behoorlijk lang. Wil je nog meer weten of heb je specifieke vragen, stel ze dan gerust, wie weet komt er nog wel een keer een vervolg op dit artikel. Nog een aanvulling : Disneyland is leuk voor jong tot oud, kids kunnen er als kleine peuter al enorm van genieten en dat kun je al volwassene zeker ook, het is voor iedereen leuk!

Deel dit artikel
Back to top