Blogs & Editorial

Editorial - selfies en narcisme

Het woord selfie is uitgeroepen tot het woord van 2013, niet voor niets natuurlijk, want ik denk dat iedereen dit jaar wel een selfie heeft gemaakt. Nou ja, misschien niet iedereen, maar iedereen met een telefoon en Instagram account in elk geval wel. Ook ik maak mij er weleens schuldig aan, al heb ik dan wel het "excuus" dat ik een make-up product aan jullie wil laten zien. Selfies maken voor de fun...daar doe ik dan weer niet aan, ik vind namelijk altijd dat ik er stom opsta. Selfies als onderdeel van je werk....dat moet ook kunnen!

Celebs kunnen er ook wat van, ik volg er niet zoveel maar via andere media zie je weleens iets voorbijkomen, selfies tot vervelend toe, ook al zijn de personen in kwestie beeldschoon. Als ik weleens een Instagram account van iemand aanklik (bijvoorbeeld omdat iemand een comment achterlaat), dan schrik ik weleens van zoveel selfies.....ik snap dat het leuk is om af een toe een foto te delen, maar iedere dag een paar selfies van jezelf delen met jouw vrienden en vriendinnen? Worden die daar niet een beetje gek van? En waarom doen "we" dat eigenlijk, zijn we nu zo vol van onszelf dat we denken dat we interessant zijn voor  anderen? 

Niet voor niets wordt er soms met argusogen gekeken naar de ontwikkeling van het selfies maken, gaat het soms niet te ver? Narcisme ligt op de loer, volgens sommigen, al denken anderen daar weer compleet anders over en zien ze selfies als de zelfportretten van deze tijd. Ik bedoel, zelfs Rembrandt en Van Gogh maakten al selfies van zichzelf.....
Ik zie er niets kwaads in, al die selfies, maar ik zie wel vaak dat ze worden gemaakt uit pure onzekerheid. Voel je je niet zo fijn? Maak een mooie selfie , gebruik 1 van de 1289278 apps die de foto nog mooier maken, deel die op social media en kijk....de complimentjes stromen binnen waardoor je je weer top voelt. Selfies zijn natuurlijk nogal opportunistisch, niemand maakt een selfie als je er niet uitziet of als je saai op de bank hangt. Nee, de selfie moet gemaakt worden in dat hippe restaurant of zwetend in de sportschool of als je net jouw beste outfit aanhebt. Het is net zoiets al mensen die alleen hun gezonde gerechten delen op Facebook en Instagram, je ziet nooit de borden friet en grote hamburgers. En ze delen ook alleen foto's van hun lijf als ze op dieet zijn geweest....dan zie je ze weken achter elkaar voorbij komen, maar de rest van het jaar verdwijnen ze snel weer.

Geeft niets hoor, maar vaak krijg je wel een vertekend beeld en dat is dan wel weer jammer, zeker als je een invloedrijk persoon bent zoals de celebs van deze wereld. Maar ja, saaie selfies...daar zit dan ook weer niemand op te wachten! Weet je wat, laten we de "ussie" maar introduceren, een selfie maar dan gemaakt met meerdere mensen, een stuk gezelliger en net even minder serieus. Collega Claire uit België verdient trouwens de credits voor de "ussie", zo'n goed plan! Ik ga vandaag dus maar voor een ussie, nu maar kijken om ik iemand zo gek krijg om met mij op de foto te gaan!

Wat vind jij van deze ontwikkeling? Maak jij ook weleens selfies en zijn het altijd "mooie" varianten of ga je voor "selfies anywhere, anytime"? Ik ben schuldig aan het eerste, ik maak alleen selfies als ik er (in mijn ogen dan) goed uitzie, niet altijd realistisch dus.....ik ben slecht! Op naar de goede voornemens voor 2014 dan maar, geen selfies meer of juist meer selfies maar dan ook de realistische, net uit bed selfies? Ik weet het nog even niet.....maak van de laatste twee dagen van 2013 zeker nog iets moois!

XXX

Debbie

Deel dit artikel
Back to top